BibTex RIS Kaynak Göster

THE INFLUENCE OF WORKPLACE BULLYING ON EMPLOYEES’ JOB PERFORMANCE, JOB SATISFACTION AND TURNOVER INTENTION: A RESEARCH IN ANKARA

Yıl 2015, Cilt: 17 Sayı: 3, 271 - 295, 01.12.2015

Öz

This paper presents a study that was conducted at a private hospital at the vicinity of
Ankara and examined bullying among the health staff, the individual and interactive
effects of bullying on the work performance, job satisfaction, turnover intention of the
employees. It has been determined that there is a positive correlation between the
workplace bullying behaviours exerted to the individuals and turnover intention whereas
a negative correlation was observed between the workplace bullying and work
performance, as it has been anticipated. In addition, a negative correlation was
determined between job satisfaction and turnover intention. Within the content of this
study, path analysis modelling which is considered applicable among the structural
equation modelling (SEM) types-aimed at studying the relationship grid among the
observed variables is used to test the proposed hypotheses on this subject. The values
defined as Goodness of Fit Indices provide with the decision of the acceptability of each
model as a whole by the data. The findings obtained under the scope of the analysis have
demonstrated that the factor structure in general sense is within the acceptable limits.

BEZDİRİNİN İŞ PERFORMANSI, İŞ TATMİNİ VE İŞTEN AYRILMA NİYETİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: ANKARA’DA BİR ARAŞTIRMA

Yıl 2015, Cilt: 17 Sayı: 3, 271 - 295, 01.12.2015

Öz

Bu çalışmada, Ankara ilindeki bir özel hastanenin çalışanları arasında iş yeri bezdiri davranışlarının, sağlık çalışanlarının iş performansı, iş tatmini ve işten ayrılma niyetine etkisi incelenmiştir. Bireylere uygulanan bezdiri davranışı ile işten ayrılma niyeti arasında anlamlı ve aynı yönde ilişki, performans ile ise, beklendiği üzere anlamlı ve ters yönde bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, iş tatmini ile işten ayrılma niyeti arasında da anlamlı ve ters yönde bir ilişki tespit edilmiştir. Araştırma kapsamında yapısal eşitlik model (YEM) türleri arasında değerlendirilen, gözlenen değişkenler arasındaki ilişki ağlarını incelemeye yönelik olan bir yol analizi modeli ele alınmıştır. Uyum iyiliği istatistikleri olarak adlandırılan değerler, her bir modelin bir bütün olarak veri tarafından kabul edilebilirliğinin kararına olanak sağlamıştır. Analiz kapsamında elde edilen sonuçlar, faktör yapısının genel anlamda kabul edilebilir sınırlar içinde olduğunu ortaya koymuştur.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA25DR85SZ
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Alev Sökmen Bu kişi benim

Edip Sabahattin Mete Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 17 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Sökmen, A., & Mete, E. S. (2015). BEZDİRİNİN İŞ PERFORMANSI, İŞ TATMİNİ VE İŞTEN AYRILMA NİYETİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: ANKARA’DA BİR ARAŞTIRMA. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 17(3), 271-295.
AMA Sökmen A, Mete ES. BEZDİRİNİN İŞ PERFORMANSI, İŞ TATMİNİ VE İŞTEN AYRILMA NİYETİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: ANKARA’DA BİR ARAŞTIRMA. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Aralık 2015;17(3):271-295.
Chicago Sökmen, Alev, ve Edip Sabahattin Mete. “BEZDİRİNİN İŞ PERFORMANSI, İŞ TATMİNİ VE İŞTEN AYRILMA NİYETİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: ANKARA’DA BİR ARAŞTIRMA”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 17, sy. 3 (Aralık 2015): 271-95.
EndNote Sökmen A, Mete ES (01 Aralık 2015) BEZDİRİNİN İŞ PERFORMANSI, İŞ TATMİNİ VE İŞTEN AYRILMA NİYETİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: ANKARA’DA BİR ARAŞTIRMA. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 17 3 271–295.
IEEE A. Sökmen ve E. S. Mete, “BEZDİRİNİN İŞ PERFORMANSI, İŞ TATMİNİ VE İŞTEN AYRILMA NİYETİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: ANKARA’DA BİR ARAŞTIRMA”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 17, sy. 3, ss. 271–295, 2015.
ISNAD Sökmen, Alev - Mete, Edip Sabahattin. “BEZDİRİNİN İŞ PERFORMANSI, İŞ TATMİNİ VE İŞTEN AYRILMA NİYETİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: ANKARA’DA BİR ARAŞTIRMA”. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 17/3 (Aralık 2015), 271-295.
JAMA Sökmen A, Mete ES. BEZDİRİNİN İŞ PERFORMANSI, İŞ TATMİNİ VE İŞTEN AYRILMA NİYETİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: ANKARA’DA BİR ARAŞTIRMA. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2015;17:271–295.
MLA Sökmen, Alev ve Edip Sabahattin Mete. “BEZDİRİNİN İŞ PERFORMANSI, İŞ TATMİNİ VE İŞTEN AYRILMA NİYETİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: ANKARA’DA BİR ARAŞTIRMA”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 17, sy. 3, 2015, ss. 271-95.
Vancouver Sökmen A, Mete ES. BEZDİRİNİN İŞ PERFORMANSI, İŞ TATMİNİ VE İŞTEN AYRILMA NİYETİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: ANKARA’DA BİR ARAŞTIRMA. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2015;17(3):271-95.