BibTex RIS Kaynak Göster

THE ANALYSIS OF POLICE DISCIPLINE POLICY IN TERMS OF OFFENCES AND PENALTIES

Yıl 2015, Cilt: 17 Sayı: 1, 217 - 236, 01.06.2015

Öz

Turkish Police Organization serves as a semi- military civilian and gives
domestic security servises by having the authority of using weapons and other force
equipment. Police work both in uniform and civilian clothes. Police have very sensitive
authority that can influence the freedom and immunity of public to capture, detention,
use of weapons, asking people’s identification card. These characteristics are
monitored and criticised by the public. Police organization should be accountable,
transparent and disciplined as in any democratic country.
This research aims to analyze the differences between principles, describing
the disciplinary offenses and penalties of Police Organization Discipline Regulation
(PODR) and the described disciplinary offenses and penalties in the Civil Servants Act
(CSA). The scope of the research is limited with the disciplinary offenses in PODR and
CSA Article 125. The content analyses of these two regulations mentioned and the
results were discussed in this study. According to findings of research, the PODR
varies the sentences in accordance with regulations and the police is projected to be
punished more severely than other officers for the same sentences. The PODR is
extremely repressive and punitive with current statutes and it should be reorganized
based on employing universal and democratic constitutional principles.

POLİS DİSİPLİN POLİTİKASININ DİSİPLİN SUÇLARI VE CEZALARI YÖNÜNDEN ANALİZİ

Yıl 2015, Cilt: 17 Sayı: 1, 217 - 236, 01.06.2015

Öz

Türk Polis Teşkilatı (TPT) yarı militer özellikler gösteren, iç güvenlik hizmeti vermesi nedeniyle, kabul edilebilir nitelikte silah ve araçlar kullanabilen bir kurumdur. Polis görev yaparken, diğer devlet memurları gibi sivil çalışmanın yanında, üniformalı olarak ta görev yapmaktadır. Polis, yakalama, gözaltına alma, silah kullanma, sözlü ikazda bulunma, kimlik sorma gibi kişi hürriyetine ve dokunulmazlığına etki edebilen çok hassas yetkilere sahip bir kamu görevlisidir. Bu özellikleri nedeniyle kamuoyu tarafından sürekli takip edilir, eleştirilir. Her demokratik ülkede olduğu gibi hesap verebilir, şeffaf ve disiplinli olması istenir. Araştırmada; polis disiplin politikasının ilkelerini, disiplin suç ve cezalarını açıklayan Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğünün (EÖDT) içeriğinden yola çıkılarak, Devlet Memurları Kanununda (DMK) açıklanan disiplin suç ve cezalarına göre farklılıkları ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Araştırmanın kapsamı EÖDT’de ve DMK Md: 125’de açıklanan disiplin suçları ve cezalarıyla sınırlı tutulmuştur. Araştırmada bu iki mevzuatın içerik analizi yapılmış ve sonuçlar tartışılmıştır. Araştırma sonucunda; EÖDT’nin DMK’ya göre; cezaların tipi, sayısallığı, yoruma dayalı olması, kastiliği, adli boyutu ve mesleki konuları içermesi yönünden bariz farklılıklarının bulunduğu tespit edilmiştir. EÖDT’nin bu haliyle DMK’da amaçlanan memur disiplin politikasına göre, polisler için oldukça baskıcı ve aşırı cezalandırıcı düzenlendiği, kurum personelince olumsuz algılanabildiği, demokratik, evrensel ve anayasal ilkeler temel alınarak yeniden düzenlenmesi gerektiği söylenebilir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA38KA32DR
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ufuk Taşçı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 17 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Taşçı, U. (2015). POLİS DİSİPLİN POLİTİKASININ DİSİPLİN SUÇLARI VE CEZALARI YÖNÜNDEN ANALİZİ. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 17(1), 217-236.
AMA Taşçı U. POLİS DİSİPLİN POLİTİKASININ DİSİPLİN SUÇLARI VE CEZALARI YÖNÜNDEN ANALİZİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Haziran 2015;17(1):217-236.
Chicago Taşçı, Ufuk. “POLİS DİSİPLİN POLİTİKASININ DİSİPLİN SUÇLARI VE CEZALARI YÖNÜNDEN ANALİZİ”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 17, sy. 1 (Haziran 2015): 217-36.
EndNote Taşçı U (01 Haziran 2015) POLİS DİSİPLİN POLİTİKASININ DİSİPLİN SUÇLARI VE CEZALARI YÖNÜNDEN ANALİZİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 17 1 217–236.
IEEE U. Taşçı, “POLİS DİSİPLİN POLİTİKASININ DİSİPLİN SUÇLARI VE CEZALARI YÖNÜNDEN ANALİZİ”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 17, sy. 1, ss. 217–236, 2015.
ISNAD Taşçı, Ufuk. “POLİS DİSİPLİN POLİTİKASININ DİSİPLİN SUÇLARI VE CEZALARI YÖNÜNDEN ANALİZİ”. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 17/1 (Haziran 2015), 217-236.
JAMA Taşçı U. POLİS DİSİPLİN POLİTİKASININ DİSİPLİN SUÇLARI VE CEZALARI YÖNÜNDEN ANALİZİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2015;17:217–236.
MLA Taşçı, Ufuk. “POLİS DİSİPLİN POLİTİKASININ DİSİPLİN SUÇLARI VE CEZALARI YÖNÜNDEN ANALİZİ”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 17, sy. 1, 2015, ss. 217-36.
Vancouver Taşçı U. POLİS DİSİPLİN POLİTİKASININ DİSİPLİN SUÇLARI VE CEZALARI YÖNÜNDEN ANALİZİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2015;17(1):217-36.