BibTex RIS Kaynak Göster

SMOKE FREE ZONE WITHIN THE SCOPE OF SOCIAL MARKETING: A SAMPLE APPLICATION

Yıl 2013, Cilt: 15 Sayı: 2, 1 - 26, 01.12.2013

Öz

Smoking is one of the most important issues that threatening public and
individual health around the world and the source of millions’ deaths which are
preventable. In developed countries, campaigns against tobacco are conducted in
order to reduce the harms of smoking on individuals and environment, and restrictions
are imposed on tobacco consumption Since 1996, the struggle against smoking is
going on in a rising trend in Turkey. Smoke Free Zone application was put into
practice and social marketing activities have been used effectively to reach wider
audiences. The main objective of this study is to evaluate the views, attitudes and
behaviours of Turkish people about "Smoke Free Zone" and to determine whether
there are differences according to the gender of participants. The study was designed
as a descriptive research and questionnaire method was used to collect data. The
sample group includes 528 people living in Isparta that are selected by using simple
random sampling method. All the people participated in the study are smokers. The
frequency and percentage distributions were calculated to analyze the collected data
and Chi-square test was used for comparison of categorical data. The campaigns
related to smoke free zone have a positive effect on smoke cessation and %38,6 of the
participants stated that the campaigns are effective to think about quit smoking. The
ban on smoking indoor and in public places was found appropriate and supported by
%93,5 of the participants. According to these results, it is suggested to ensure the
continuity of the campaigns in an expanded scope and to consider the gender
differences when developing new strategies.

SOSYAL PAZARLAMA KAPSAMINDA DUMANSIZ HAVA SAHASI: ÖRNEK BİR UYGULAMA

Yıl 2013, Cilt: 15 Sayı: 2, 1 - 26, 01.12.2013

Öz

Sigara, dünya genelinde en önemli toplum sağlığı tehditlerinden birisi ve milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan önlenebilir bir ölüm nedenidir. Gelişmiş ülkelerde, tütünle mücadele kapsamında kampanyalar yürütülmekte ve tütün kullanımına ilişkin kısıtlamalar getirilmektedir. Türkiye’de de sigara ile mücadele 1996 yılından beri artan bir kararlılık ile devam etmektedir. Toplum sağlığını tehdit eden sigara ile mücadele kapsamında dumansız hava sahası uygulaması hayata geçirilmiş ve bu uygulama sosyal pazarlama faaliyetleri ile desteklenerek geniş kitlelere ulaşılmıştır. Bu doğrultuda, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen “Dumansız Hava Sahası” uygulaması hakkındaki görüş, tutum ve davranışlarını değerlendirmek ve katılımcıların bu kampanya kapsamındaki uygulamalar hakkındaki görüşlerinin cinsiyete göre farklılık gösterip göstermediğini ortaya koymak amacıyla bu çalışma gerçekleştirilmiştir. Araştırma, tanımlayıcı bir araştırma olarak tasarlanmıştır ve verilerin toplanmasında anket tekniği kullanılmıştır. Araştırma örneklemini Isparta ilinde yaşayan ve basit tesadüfî örnekleme yöntemi ile seçilen 528 kişi oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan bireylerin tamamı sigara içen kişilerdir. Elde edilen verilerin analizi için frekans ve yüzde dağılımı hesaplanmış, kategorik verilerin karşılaştırılmasında ki-kare testi kullanılmıştır. Dumansız hava sahası kapsamında uygulanan kampanyaların sigaranın bırakılması üzerinde etkisi olduğu görülmüştür. Kampanya sonucunda sigara içenlerin %38,6’sı sigarayı bırakmayı düşünmelerinde kampanyaların etkili olduğunu belirtmiştir. Halka açık ve ev dışındaki kapalı mekânlarda sigara içme yasağının ise katılımcıların %93,5’i tarafından olumlu karşılandığı ve desteklendiği görülmüştür. Bu sonuçlar doğrultusunda sigara ile mücadele kampanyalarının kapsamının genişletilerek devam ettirilmesi ve bu kampanyalar kapsamında geliştirilecek stratejilerin cinsiyet farklılığını göz önünde bulundurması önerilir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA74HU54HG
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Dilaver Tengilimoğlu Bu kişi benim

Alper Güzel Bu kişi benim

Emel Günaydın Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 15 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Tengilimoğlu, D., Güzel, A., & Günaydın, E. (2013). SOSYAL PAZARLAMA KAPSAMINDA DUMANSIZ HAVA SAHASI: ÖRNEK BİR UYGULAMA. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 15(2), 1-26.
AMA Tengilimoğlu D, Güzel A, Günaydın E. SOSYAL PAZARLAMA KAPSAMINDA DUMANSIZ HAVA SAHASI: ÖRNEK BİR UYGULAMA. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Aralık 2013;15(2):1-26.
Chicago Tengilimoğlu, Dilaver, Alper Güzel, ve Emel Günaydın. “SOSYAL PAZARLAMA KAPSAMINDA DUMANSIZ HAVA SAHASI: ÖRNEK BİR UYGULAMA”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 15, sy. 2 (Aralık 2013): 1-26.
EndNote Tengilimoğlu D, Güzel A, Günaydın E (01 Aralık 2013) SOSYAL PAZARLAMA KAPSAMINDA DUMANSIZ HAVA SAHASI: ÖRNEK BİR UYGULAMA. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 15 2 1–26.
IEEE D. Tengilimoğlu, A. Güzel, ve E. Günaydın, “SOSYAL PAZARLAMA KAPSAMINDA DUMANSIZ HAVA SAHASI: ÖRNEK BİR UYGULAMA”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 15, sy. 2, ss. 1–26, 2013.
ISNAD Tengilimoğlu, Dilaver vd. “SOSYAL PAZARLAMA KAPSAMINDA DUMANSIZ HAVA SAHASI: ÖRNEK BİR UYGULAMA”. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 15/2 (Aralık 2013), 1-26.
JAMA Tengilimoğlu D, Güzel A, Günaydın E. SOSYAL PAZARLAMA KAPSAMINDA DUMANSIZ HAVA SAHASI: ÖRNEK BİR UYGULAMA. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2013;15:1–26.
MLA Tengilimoğlu, Dilaver vd. “SOSYAL PAZARLAMA KAPSAMINDA DUMANSIZ HAVA SAHASI: ÖRNEK BİR UYGULAMA”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 15, sy. 2, 2013, ss. 1-26.
Vancouver Tengilimoğlu D, Güzel A, Günaydın E. SOSYAL PAZARLAMA KAPSAMINDA DUMANSIZ HAVA SAHASI: ÖRNEK BİR UYGULAMA. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2013;15(2):1-26.