BibTex RIS Kaynak Göster

EXAMINING NATIONAL ANTHEMS IN TERMS OF SOME CONCEPTS OF POLITICAL SCIENCE

Yıl 2013, Cilt: 15 Sayı: 2, 71 - 92, 01.12.2013

Öz

National anthems have become one of the symbols that represent national
entity of the countries in modern period. These anthems which are recited at official
ceremonies and international organizations in chorus, accompanied by a music, find
place even in the Constitutions of some countries like Turkey.
These lyrics express national entity and independence; unity and integrity of
countries; the links between a people and their country; and the elements that bring
and keep a nation together. It is obvious that these lyrics have relationships with
political science through some concepts they include, such as independence,
patriotism, sovereignity, common consciousness of nationhood etc.
In the Introduction of this study, a brief information will be given regarding
what national anthems are, how they have emerged and spread; and in the following
parts, the political science concepts which have connections with those lyrics will be
explained respectively, examples being given for each one from the national anthems of
different countries.
In determining the national anthem samples given for relevant concepts,
criteria such as prominance of countries in international politics and political history,
their significance for the political position of Turkey and sampling level provided by
anthem lyrics of countries have been considered.

MİLLİ MARŞLARIN SİYASET BİLİMİNİN BAZI KAVRAMLARI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Yıl 2013, Cilt: 15 Sayı: 2, 71 - 92, 01.12.2013

Öz

Milli marşlar modern dönemde ülkelerin milli varlıklarını temsil eden önemli sembollerden biri olmuştur. Birçok resmi törenlerde ve uluslararası faaliyetlerde topluca ve müzik eşliğinde okunan bu marşlar, Türkiye gibi bazı ülkelerin Anayasalarında temel hükümler arasında yer almaktadır. Milli varlığı ve bağımsızlığı, milletin birlik ve bütünlüğünü, millet ile ülke arasındaki bağları ve milleti bir araya getiren ve bir arada tutan unsurları ifade eden bu şiirlerin, içerdikleri bağımsızlık, yurtseverlik, hâkimiyet, ortak millet bilinci gibi kavramlar sebebiyle siyaset bilimiyle de bir ilişkisi olduğu açıktır. Bu çalışmanın Giriş kısmında milli marşların ne anlama geldiği ve nasıl ortaya çıkıp yaygınlaştığı konusunda kısa bir bilgi verilecektir. Daha sonraki bölümlerde ise marşlarla bağlantısı en belirgin olan siyaset bilimi kavramları tek tek ele alınıp açıklanacak ve her bir kavramın açıklamasından sonra kavramlara ülkelerin milli marşlarından örnekler verilecektir.Kavramlar için verilen marş örneklerinin belirlenmesinde ilgili ülkelerin dünya siyasetindeki ve siyasi tarihindeki ağırlığı, bu ülkelerin Türkiye’nin siyasi konumu açısından taşıdığı önem ve marş içeriğinin ilgili kavramları örneklendirme derecesi gibi kriterler dikkate alınmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA52PG45FC
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hasan Emir Aktaş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 15 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Aktaş, H. E. (2013). MİLLİ MARŞLARIN SİYASET BİLİMİNİN BAZI KAVRAMLARI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 15(2), 71-92.
AMA Aktaş HE. MİLLİ MARŞLARIN SİYASET BİLİMİNİN BAZI KAVRAMLARI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Aralık 2013;15(2):71-92.
Chicago Aktaş, Hasan Emir. “MİLLİ MARŞLARIN SİYASET BİLİMİNİN BAZI KAVRAMLARI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 15, sy. 2 (Aralık 2013): 71-92.
EndNote Aktaş HE (01 Aralık 2013) MİLLİ MARŞLARIN SİYASET BİLİMİNİN BAZI KAVRAMLARI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 15 2 71–92.
IEEE H. E. Aktaş, “MİLLİ MARŞLARIN SİYASET BİLİMİNİN BAZI KAVRAMLARI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 15, sy. 2, ss. 71–92, 2013.
ISNAD Aktaş, Hasan Emir. “MİLLİ MARŞLARIN SİYASET BİLİMİNİN BAZI KAVRAMLARI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 15/2 (Aralık 2013), 71-92.
JAMA Aktaş HE. MİLLİ MARŞLARIN SİYASET BİLİMİNİN BAZI KAVRAMLARI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2013;15:71–92.
MLA Aktaş, Hasan Emir. “MİLLİ MARŞLARIN SİYASET BİLİMİNİN BAZI KAVRAMLARI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 15, sy. 2, 2013, ss. 71-92.
Vancouver Aktaş HE. MİLLİ MARŞLARIN SİYASET BİLİMİNİN BAZI KAVRAMLARI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2013;15(2):71-92.