BibTex RIS Kaynak Göster

THEORETICAL BASIS OF STRATEGIC HUMAN RESOURCES MANAGEMENT: UNIVERSALISTIC, CONTINGENCY AND CONFIGURATIONAL APPROACHES

Yıl 2013, Cilt: 15 Sayı: 1, 1 - 35, 01.06.2013

Öz

Most of the studies about strategic human resources management generally
intensify on practical recommendations or empirical information. But it is critisized that
these studies are not based on valid theoretical basis, so it makes theoretical development
of SHRM field more difficult and to understand human resources applications which are
required to become integrated with the organization strategy. This study aims to examine
the three approaches (universalistic, contingency, configurational) accepted as the main
foundations of SHRM and contribution and assumptions of these approaches about SHRMorganizational
performance relation. Moreover development and assumptions of these
three approaches and empirical studies are viewed and a general evaluation is made. Also
differences, theoretical basis and levels of analysis of these three approaches are reviewed.
Finally, it is seen that theoretical development of SHRM focus on different dimensions and
priorities instead of explaining HRM-organizational performance relation with only one
theory; universalistic approach become more widespread in the other contextes outside
North America but also these three approaches should be tested outside North America as
well.

STRATEJİK İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN KURAMSAL TEMELLERİ: EVRENSELCİ, KOŞUL BAĞIMLILIK VE YAPISALCI YAKLAŞIMLAR

Yıl 2013, Cilt: 15 Sayı: 1, 1 - 35, 01.06.2013

Öz

Stratejik insan kaynakları yönetimi (SİKY) alanına dair çalışmaların genelde uygulamaya dönük tavsiye ve görgül bilgi sunumları şeklinde yoğunlaştığı görülmektedir. Ancak bu çalışmaların sağlam kuramsal temellere dayandırılmaması eleştirilmekte, dolayısıyla örgüt stratejisiyle bütünleşmesi gereken insan kaynakları uygulamalarının anlaşılmasını ve henüz yeni sayılabilecek SİKY alanının kuramsal gelişimini zorlaştırmaktadır. Bu çalışmada SİKY’nin dayandığı temel kuramlar olarak kabul edilen evrenselci, koşul bağımlılık ve yapısalcı yaklaşımlar ile bu kuramların SİKY-örgütsel performans ilişkisindeki varsayım ve katkılarını incelemek amaçlanmış ve bu üç kuramın gelişimi, varsayımları ile görgül çalışmalar incelenmiş ve genel bir değerlendirmesi yapılmıştır. Ayrıca işbu üç kuramın önerdikleri yaklaşımların farklılıkları, kuramsal alt yapıları ve analiz düzeyleri irdelenmiştir. Sonuç olarak SİKY’ndeki kuramsal gelişimin, İKY-örgütsel performans ilişkisini tek kuramla açıklamak yerine farklı boyut ve önceliklere odaklanan ve yanıt arayan kuram arayışları yönünde sürdüğü; evrenselci kuramın Kuzey Amerika dışındaki bağlamlarda da yaygınlaştığı, ancak üç kuramın sınanması açısından Kuzey Amerika dışında da çalışma gereksinimi olduğu görülmüştür.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA99YZ79SN
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sait Gürbüz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 15 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Gürbüz, S. (2013). STRATEJİK İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN KURAMSAL TEMELLERİ: EVRENSELCİ, KOŞUL BAĞIMLILIK VE YAPISALCI YAKLAŞIMLAR. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 15(1), 1-35.
AMA Gürbüz S. STRATEJİK İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN KURAMSAL TEMELLERİ: EVRENSELCİ, KOŞUL BAĞIMLILIK VE YAPISALCI YAKLAŞIMLAR. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Haziran 2013;15(1):1-35.
Chicago Gürbüz, Sait. “STRATEJİK İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN KURAMSAL TEMELLERİ: EVRENSELCİ, KOŞUL BAĞIMLILIK VE YAPISALCI YAKLAŞIMLAR”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 15, sy. 1 (Haziran 2013): 1-35.
EndNote Gürbüz S (01 Haziran 2013) STRATEJİK İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN KURAMSAL TEMELLERİ: EVRENSELCİ, KOŞUL BAĞIMLILIK VE YAPISALCI YAKLAŞIMLAR. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 15 1 1–35.
IEEE S. Gürbüz, “STRATEJİK İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN KURAMSAL TEMELLERİ: EVRENSELCİ, KOŞUL BAĞIMLILIK VE YAPISALCI YAKLAŞIMLAR”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 15, sy. 1, ss. 1–35, 2013.
ISNAD Gürbüz, Sait. “STRATEJİK İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN KURAMSAL TEMELLERİ: EVRENSELCİ, KOŞUL BAĞIMLILIK VE YAPISALCI YAKLAŞIMLAR”. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 15/1 (Haziran 2013), 1-35.
JAMA Gürbüz S. STRATEJİK İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN KURAMSAL TEMELLERİ: EVRENSELCİ, KOŞUL BAĞIMLILIK VE YAPISALCI YAKLAŞIMLAR. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2013;15:1–35.
MLA Gürbüz, Sait. “STRATEJİK İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN KURAMSAL TEMELLERİ: EVRENSELCİ, KOŞUL BAĞIMLILIK VE YAPISALCI YAKLAŞIMLAR”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 15, sy. 1, 2013, ss. 1-35.
Vancouver Gürbüz S. STRATEJİK İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN KURAMSAL TEMELLERİ: EVRENSELCİ, KOŞUL BAĞIMLILIK VE YAPISALCI YAKLAŞIMLAR. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2013;15(1):1-35.