Loading [a11y]/accessibility-menu.js
BibTex RIS Kaynak Göster

THE EFFECT OF ORGANIZATIONAL CULTURE ON THE ROLE MODELS OF PUBLIC RELATIONS PRACTITIONERS AND AN APPLICATION IN THE HOSPITAL BUSINESS

Yıl 2012, Cilt: 14 Sayı: 2, 19 - 50, 01.12.2012

Öz

In this study, by investigating the effects of organizational culture on the role
models of public relations practitioners in the hospital business, it was presented on
which organizational culture the roles the public relations practitioners did or got
chance to apply. Furthermore, it was investigated if there are any effects of
hospitals on the ownership structure of hospitals (State-Private) and the roles that
the public relations practitioners and organizational cultures. In order to investigate
the aforesaid relations, the various hypothesizes have been developed and later,
these hypothesizes have been tested on 789 total people for 159 doctors, 75 public
relations practitioners, 157 nurses, 398 directorial and technical personnel who are
working in the public, private and university hospital business showing activity in
Istanbul.
In the developed hypothesizes, it is guessing that the cultural properties will
effect the roles of public relations practitioners in different ways. The obtained
results are such as to support out guesses. According to the results of research, the
public relations practitioners mostly represent the role of manager in the
bureaucratic cultures. Furthermore, the public relations practitioners represent as
both the manager and technician in the supportive organizational cultures. In
addition to that, the public relations practitioners mostly represent the role as
manager in the private hospital business and as technician in the state hospitals.
Moreover, the bureaucratic, supportive and innovative cultural level in the private
hospitals is reaching a condition as against the bureaucratic, supportive and
innovative cultural level in the state hospitals.

HALKLA İLİŞKİLER UYGULAYICILARI ROL MODELLERİNDE ÖRGÜT KÜLTÜRÜNÜN ETKİSİ VE HASTANE İŞLETMELERİNDE BİR UYGULAMA

Yıl 2012, Cilt: 14 Sayı: 2, 19 - 50, 01.12.2012

Öz

Bu çalışmada, hastane işletmelerindeki halkla ilişkiler uygulayıcılarının rol modelleri üzerindeki örgüt kültürü etkileri incelenerek halkla ilişkiler uygulayıcılarının üstlendikleri rollerin hangi örgüt kültürlerinde daha çok görüldüğü ya da uygulanma şansı bulunduğu ortaya koyulmuştur. Ayrıca, hastanelerin sahiplik yapısının (Kamu-Özel) gerek halkla ilişkiler uygulayıcılarının üstlendikleri rolleri gerekse de bu hastanelerin örgüt kültürleri üzerinde bir etkisinin olup olmadığı araştırılmıştır. Söz konusu ilişkileri araştırmak amacıyla çeşitli hipotezler geliştirilmiş ve daha sonra da bu hipotezler İstanbul ilinde faaliyet gösteren kamu, özel ve üniversite hastane işletmelerinde çalışan 159 doktor, 75 halkla ilişkiler uygulayıcısı, 157 hemşire, 398 idari ve teknik personel olmak üzere toplam 789 kişi üzerinde test edilmiştir.Geliştirilen hipotezlerde, hastanelerin kültürel özelliklerinin halkla ilişkiler uygulayıcılarının rollerini değişik şekillerde etkileyeceği tahmin edilmektedir. Elde edilen sonuçlar tahminlerimizi büyük ölçüde destekler niteliktedir. Araştırma sonuçlarına göre, halkla ilişkiler uygulayıcıları bürokratik kültürlerde daha çok yönetici rolünü temsil etmektedir. Ayrıca halkla ilişkiler uygulayıcıları destekleyici örgüt kültürlerinde hem yönetici hem de teknisyen rolünü temsil etmektedir. Buna ek olarak, özel hastane işletmelerinde halkla ilişkiler uygulayıcıları daha çok yönetici rolünü, devlet hastanelerinde daha çok teknisyen rolünü temsil etmektedir. Ayrıca, özel hastanelerdeki bürokratik, destekleyici ve yenilikçi kültür düzeyi devlet hastanelerindeki bürokratik, destekleyici ve yenilikçi kültür düzeyine kıyasla daha yüksek çıkmaktadır

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA83HY72BN
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Diğdem Eskiyörük Bu kişi benim

Mehmet Turan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 14 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Eskiyörük, D., & Turan, M. (2012). HALKLA İLİŞKİLER UYGULAYICILARI ROL MODELLERİNDE ÖRGÜT KÜLTÜRÜNÜN ETKİSİ VE HASTANE İŞLETMELERİNDE BİR UYGULAMA. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 14(2), 19-50.
AMA Eskiyörük D, Turan M. HALKLA İLİŞKİLER UYGULAYICILARI ROL MODELLERİNDE ÖRGÜT KÜLTÜRÜNÜN ETKİSİ VE HASTANE İŞLETMELERİNDE BİR UYGULAMA. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Aralık 2012;14(2):19-50.
Chicago Eskiyörük, Diğdem, ve Mehmet Turan. “HALKLA İLİŞKİLER UYGULAYICILARI ROL MODELLERİNDE ÖRGÜT KÜLTÜRÜNÜN ETKİSİ VE HASTANE İŞLETMELERİNDE BİR UYGULAMA”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 14, sy. 2 (Aralık 2012): 19-50.
EndNote Eskiyörük D, Turan M (01 Aralık 2012) HALKLA İLİŞKİLER UYGULAYICILARI ROL MODELLERİNDE ÖRGÜT KÜLTÜRÜNÜN ETKİSİ VE HASTANE İŞLETMELERİNDE BİR UYGULAMA. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 14 2 19–50.
IEEE D. Eskiyörük ve M. Turan, “HALKLA İLİŞKİLER UYGULAYICILARI ROL MODELLERİNDE ÖRGÜT KÜLTÜRÜNÜN ETKİSİ VE HASTANE İŞLETMELERİNDE BİR UYGULAMA”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 14, sy. 2, ss. 19–50, 2012.
ISNAD Eskiyörük, Diğdem - Turan, Mehmet. “HALKLA İLİŞKİLER UYGULAYICILARI ROL MODELLERİNDE ÖRGÜT KÜLTÜRÜNÜN ETKİSİ VE HASTANE İŞLETMELERİNDE BİR UYGULAMA”. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 14/2 (Aralık 2012), 19-50.
JAMA Eskiyörük D, Turan M. HALKLA İLİŞKİLER UYGULAYICILARI ROL MODELLERİNDE ÖRGÜT KÜLTÜRÜNÜN ETKİSİ VE HASTANE İŞLETMELERİNDE BİR UYGULAMA. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2012;14:19–50.
MLA Eskiyörük, Diğdem ve Mehmet Turan. “HALKLA İLİŞKİLER UYGULAYICILARI ROL MODELLERİNDE ÖRGÜT KÜLTÜRÜNÜN ETKİSİ VE HASTANE İŞLETMELERİNDE BİR UYGULAMA”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 14, sy. 2, 2012, ss. 19-50.
Vancouver Eskiyörük D, Turan M. HALKLA İLİŞKİLER UYGULAYICILARI ROL MODELLERİNDE ÖRGÜT KÜLTÜRÜNÜN ETKİSİ VE HASTANE İŞLETMELERİNDE BİR UYGULAMA. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2012;14(2):19-50.