BibTex RIS Kaynak Göster

TÜRKİYE’DEKİ BAZI YATIRIM FONLARININ PERFORMANSLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Yıl 2008, Cilt: 10 Sayı: 2, 47 - 67, 01.12.2008

Öz

Küçük yatırımcılar için en uygun risk ve getiri düzeylerinin belirlenmesi önemlidir. Bu amaçla küçük yatırımcılar için portföy oluşturmada, olası riskleri optimal oranlarda dağıtmada ve yatırımcıya yön vermede yatırım fonları çok önemli bir araçtır. Konu ile ilgili yazın incelendiğinde çalışmalar; “Acaba yatırım fonlarının riske göre ayarlanmış getirileri piyasa portföylerinden daha mı yüksektir?”, “Yatırım fonlarının iyi ya da kötü performans göstermesinin sebepleri yatırım stratejisine mi, yatırım portföyüne mi, yoksa portföy yöneticisine mi bağlıdır?”,“Performansı normalin üzerinde olan yatırım fonları izleyen dönemlerde de bu başarılarını devam ettirebilmekteler midir?” gibi konulara odaklanmıştır. Bu çalışmada hem yatırım fonları tek tek incelenmiş hem de geleneksel yöntemlere alternatif oluşturulabilecek bir yaklaşım önerilmiştir.Türkiye’de işlem gören bazı yatırım fonlarının 16:01:2003 – 08:04:2008 arası günlük getirileri kullanılarak performanslarının değerlendirilmesi yapılmış ve alternatif yatırım araçlarının performansları ile karşılaştırılarak iyi bir performans gösterip göstermedikleri ölçülmüştür. Çalışmanın ilk aşama­sında yatırım fonlarının performansları geleneksel yöntemlerle Treynor Endeksi (1965), Sharpe Oranı (1966) kullanılarak değerlendirilmiştir. Daha sonra doğrusal programlama tabanlı parametrik olmayan etkinlik yöntemi veri zarflama analizi ile yatırım fonlarının performansı değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme de Charnes vd., (1978) temel etkinlik, Sexton vd., (1986) çapraz etkinlik ve Andersen ile Petersen (1993) süper etkinlik modelleri kullanılmıştır. Son aşamada geleneksel yöntemler ile VZA modelleri arasında sperman sıra korelasyon testi uygulanmıştır.

PERFORMANCE APPRAISALS OF SOME INVESTMENT FUNDS IN TURKEY

Yıl 2008, Cilt: 10 Sayı: 2, 47 - 67, 01.12.2008

Öz

For small investors, it is of great importance that optimal risk and return
level should be determined. To serve this purpose, investments fund play a great
role in creating a portfolio, distributing the likely risks and directing the
investors. When the literature review was examined, the studies focused on
issues such as whether the return of the investment funds are higher than market
portfolios; whether the reasons why investment funds perform badly depend on
the investment strategy; investment portfolio or portfolio manager; whether the
investment funds with outstanding performance can continue this for the
forthcoming sessions and seasons. In this study, investment funds will be
examined one by one and an approach that that may pose an alternative
through traditional methods.
Daily Returns of some investment funds between 16:01:2003 and
08:04:2008 will be employed and performance appraisals will be conducted
and their performances will be compared with alternative investment
instruments to determine whether they performed well or not. At the first phase
of the study, performance appraisals of the investment funs were carried out
using Treynor Index (1965) and Sharpe ratio (1966) methods. Afterwards, the
performance appraisals were carried out using data envelopment method,
nonparametric activity method with linear programming base. In this appraisal,
models by Charnes et al. (1978) main efficiency, Sexton et al. (1986) cross
efficiency and Andersen and Petersen (1973) super efficiency. At the last phase,
Spearman’s rank correlation test was applied between traditional methods and
VZA models.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA93TY35PK
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Murat Atan Bu kişi benim

Sibel Atan Bu kişi benim

Zeynel Abidin Özdemir Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2008
Yayımlandığı Sayı Yıl 2008 Cilt: 10 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Atan, M., Atan, S., & Özdemir, Z. A. (2008). TÜRKİYE’DEKİ BAZI YATIRIM FONLARININ PERFORMANSLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10(2), 47-67.
AMA Atan M, Atan S, Özdemir ZA. TÜRKİYE’DEKİ BAZI YATIRIM FONLARININ PERFORMANSLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Aralık 2008;10(2):47-67.
Chicago Atan, Murat, Sibel Atan, ve Zeynel Abidin Özdemir. “TÜRKİYE’DEKİ BAZI YATIRIM FONLARININ PERFORMANSLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 10, sy. 2 (Aralık 2008): 47-67.
EndNote Atan M, Atan S, Özdemir ZA (01 Aralık 2008) TÜRKİYE’DEKİ BAZI YATIRIM FONLARININ PERFORMANSLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 10 2 47–67.
IEEE M. Atan, S. Atan, ve Z. A. Özdemir, “TÜRKİYE’DEKİ BAZI YATIRIM FONLARININ PERFORMANSLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 10, sy. 2, ss. 47–67, 2008.
ISNAD Atan, Murat vd. “TÜRKİYE’DEKİ BAZI YATIRIM FONLARININ PERFORMANSLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ”. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 10/2 (Aralık 2008), 47-67.
JAMA Atan M, Atan S, Özdemir ZA. TÜRKİYE’DEKİ BAZI YATIRIM FONLARININ PERFORMANSLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2008;10:47–67.
MLA Atan, Murat vd. “TÜRKİYE’DEKİ BAZI YATIRIM FONLARININ PERFORMANSLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 10, sy. 2, 2008, ss. 47-67.
Vancouver Atan M, Atan S, Özdemir ZA. TÜRKİYE’DEKİ BAZI YATIRIM FONLARININ PERFORMANSLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2008;10(2):47-6.