BibTex RIS Kaynak Göster

RATING IN MODERN CREDIT RISK MANAGEMENT

Yıl 2007, Cilt: 9 Sayı: 2, 75 - 90, 01.12.2007

Öz

Competition, which has been increasing along with globalization that has
started in 1980's, changed the credit process particularly. Thus, in managing
credit risk and evaluating financial risks of corporate, risk managers have
started to use statistical models widely. Credit risk is the distribution of
financial losses due to unexpected changes in the credit quality of counterparty
in a financial agreement. Although there is no consensus on the market, Basel
Committee on Banking Supervision has taken significant steps towards
standardization that would lead banks to design their internal rating based
systems. In practice the greatest in credit risk rating which is the basis of credit
risk management is the difficulty in reaching the data set to work on.
In this study, the differences between classical and modern credit risk
management are examined initially and the Basel Committee amendments are
disclosed. The research is about empirical application of credit rating with the
support of factor analysis. Preceding the empirical application, main
differences between traditional and modern credit risk management has been
explained and the theory on modern credit risk management with the Basel
Capital Accords has been studied. The result of research is also demonstrated
according to sectoral dispersal.

MODERN KREDİ RİSKİ YÖNETİMİNDE DERECELENDİRMENİN YERİ VE İMKB’YE KAYITLI ŞİRKETLER ÜZERİNDE BİR UYGULAMA

Yıl 2007, Cilt: 9 Sayı: 2, 75 - 90, 01.12.2007

Öz

Seksenli yıllarda başlayan küreselleşme dalgasıyla beraber artan rekabet ortamı bankacılıkta kredilendirme sürecini önemli ölçüde değiştirmiştir. Bu süreçle birlikte, kredi risk yönetiminde ve işletmelerin mali riskinin değerlendirilmesinde istatistiksel modeller çok sık kullanılmaya başlanmıştır. Kredi riski, kredi müşterisinin kredi değerliliğindeki beklenmeyen değişikliklere bağlı olarak meydana gelen kayıpların dağılımını ifade etmektedir. Bu konuda bir standart oluşmamış olmakla beraber Basel Bankacılık Denetim Komitesi'nin 1988 yılında başlattığı çalışmalar neticesinde, günümüzde standartlaşma yolunda mesafeler kat edilerek bankaların kendi risk yönetimi sistemlerinin kurulmasına yönelik önemli adımlar atılmıştır. Uygulamada kredi risk yönetiminin temeli olan kredi risk derecelendirmeleri konusunda en büyük sorun çalışılacak veri setine ulaşmadaki güçlüktür. Bu çalışmada önce, klasik ve modern kredi risk yönetimi arasındaki farklar üzerinde durulmuş ve Basel II Uzlaşısı çerçevesindeki modern kredi risk yönetimi anlayışı açıklanmıştır. Daha sonraki aşamada mali tabloların analizinde kullanılan bazı oranlar değişken olarak belirlenmiş ve faktör analizi yöntemiyle İMKB’ye kayıtlı şirketlerin kredi riskliliği değerlendirilmeye çalışılmıştır. Ayrıca bu değerlendirmenin sonuçları, işletmenin sektörel dağılımı bakımından da yorumlanmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA77DU63FM
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yıldız Ayanoğlu Bu kişi benim

Burak Ertürk Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2007
Yayımlandığı Sayı Yıl 2007 Cilt: 9 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Ayanoğlu, Y., & Ertürk, B. (2007). MODERN KREDİ RİSKİ YÖNETİMİNDE DERECELENDİRMENİN YERİ VE İMKB’YE KAYITLI ŞİRKETLER ÜZERİNDE BİR UYGULAMA. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9(2), 75-90.
AMA Ayanoğlu Y, Ertürk B. MODERN KREDİ RİSKİ YÖNETİMİNDE DERECELENDİRMENİN YERİ VE İMKB’YE KAYITLI ŞİRKETLER ÜZERİNDE BİR UYGULAMA. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Aralık 2007;9(2):75-90.
Chicago Ayanoğlu, Yıldız, ve Burak Ertürk. “MODERN KREDİ RİSKİ YÖNETİMİNDE DERECELENDİRMENİN YERİ VE İMKB’YE KAYITLI ŞİRKETLER ÜZERİNDE BİR UYGULAMA”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 9, sy. 2 (Aralık 2007): 75-90.
EndNote Ayanoğlu Y, Ertürk B (01 Aralık 2007) MODERN KREDİ RİSKİ YÖNETİMİNDE DERECELENDİRMENİN YERİ VE İMKB’YE KAYITLI ŞİRKETLER ÜZERİNDE BİR UYGULAMA. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 9 2 75–90.
IEEE Y. Ayanoğlu ve B. Ertürk, “MODERN KREDİ RİSKİ YÖNETİMİNDE DERECELENDİRMENİN YERİ VE İMKB’YE KAYITLI ŞİRKETLER ÜZERİNDE BİR UYGULAMA”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 9, sy. 2, ss. 75–90, 2007.
ISNAD Ayanoğlu, Yıldız - Ertürk, Burak. “MODERN KREDİ RİSKİ YÖNETİMİNDE DERECELENDİRMENİN YERİ VE İMKB’YE KAYITLI ŞİRKETLER ÜZERİNDE BİR UYGULAMA”. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 9/2 (Aralık 2007), 75-90.
JAMA Ayanoğlu Y, Ertürk B. MODERN KREDİ RİSKİ YÖNETİMİNDE DERECELENDİRMENİN YERİ VE İMKB’YE KAYITLI ŞİRKETLER ÜZERİNDE BİR UYGULAMA. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2007;9:75–90.
MLA Ayanoğlu, Yıldız ve Burak Ertürk. “MODERN KREDİ RİSKİ YÖNETİMİNDE DERECELENDİRMENİN YERİ VE İMKB’YE KAYITLI ŞİRKETLER ÜZERİNDE BİR UYGULAMA”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 9, sy. 2, 2007, ss. 75-90.
Vancouver Ayanoğlu Y, Ertürk B. MODERN KREDİ RİSKİ YÖNETİMİNDE DERECELENDİRMENİN YERİ VE İMKB’YE KAYITLI ŞİRKETLER ÜZERİNDE BİR UYGULAMA. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2007;9(2):75-90.