BibTex RIS Kaynak Göster

RESOURCE TRANSFERS İN THE HOSPITAL SECTOR: HOSPITAL PAYMENT METHODS (MECHANISMS)

Yıl 2007, Cilt: 9 Sayı: 1, 169 - 189, 01.06.2007

Öz

This paper surveys the main alternatives for hospital payment and assesses
their suitability across a \vide range of country environments. Ali methods
generale both adverse and beneficial incentives affecting the volume, guality and
mix of services. The full administrative costs of alternative payment mechanisms
have not been auantifıed. The scope of the paper is confmed to government and
thirdparty payment of institionalproviders.
Ali methods generale both adverse and beneficial incentives affecting the
volume. cpıality and mix of services. The full administrative costs of alternative
payment mechanisms have not been auantified, but the limited Information that is
available sıtggests that methods intended to generate more desirable incentives
have higher administrative costs. Mixed forms of provider payment are superior
to reliance on any single method they are more practical and allow a trade offof
administrative costs and desirable incentives. The desirability of a specific
approach depends on the econonıic, social, and institutional context. For example,
in countries with low levels of institutional development, reforms should be limited
to simple alternatives such as budget reforms or modest capitation schemes.

HASTANE SEKTÖRÜNDE KAYNAK AKIŞI: HASTANE ÖDEME YÖNTEMLERİ (MEKANİZMALARI)

Yıl 2007, Cilt: 9 Sayı: 1, 169 - 189, 01.06.2007

Öz

Bu çalışmada hastane alternatif ödeme yöntemleri ve bunların değişen çevre şartlarına göre sürdürülebilirliği ve etkileri üzerinde durulmaktadır. Bütün ödeme yöntemleri kendine göre sağlık hizmetleri verimliliğini, üretim miktarını, hizmet karmasını, kaliteyi etkileyebilen değişik olumlu ve olumsuz yönlere sahiptir. Alternatif ödeme yöntemlerinin tüm yönetsel maliyetlerini kesin olarak ölçmek oldukça zordur. Sağlık hizmeti sunucularına yapılan ödemeden; hükümet ve üçüncü taraf ödeyicilerin (sigorta şirketleri, sosyal güvenlik kurumları, yardım sandıkları vb.) kurumsal hizmet sunuculara yaptığı ödemeler kastedilmektedir. Bütün ödeme yöntemleri kendine göre sağlık hizmetleri verimliliğini, üretim miktarını, hizmet karmasını, kaliteyi etkileyebilen değişik olumlu ve olumsuz yönlere sahiptir. Alternatif ödeme yöntemlerinin tüm yönetsel maliyetlerini kesin olarak ölçmek oldukça zordur. Ancak sağlık hizmeti sunucularına daha çok özendirici sunan ödeme yöntemlerinin diğerlerine göre daha çok yönetsel maliyeti olduğu söylenebilir. Ödeme yöntemlerinde tek bir yöntemi uygulamak yerine değişik yöntemleri içeren karma ödeme modelleri kullanılmaktadır. Karma ödeme yöntemlerinin belirlenmesinde ödeme yöntemlerinin yönetsel maliyetleri ile arzulanan özendiricileri yaratıp yaratmadıkları dikkate alınarak en az iki ödeme yöntemini içeren değişik karma ödeme modelleri seçilmektedir. Herhangi bir spesifik yaklaşımın arzulanabilirliği ekonomik, sosyal ve kurumsal içeriğe bağlıdır. Örneğin, kurumsal gelişim düzeyi düşük ülkeler ödeme yöntemlerindeki reformları bütçe reformları veya kişi başı ödeme gibi çok basit ödeme yöntemleri ile sınırlı tutma eğilimindedirler.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA64UC45SC
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mehmet Top Bu kişi benim

Menderes Tarcan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2007
Yayımlandığı Sayı Yıl 2007 Cilt: 9 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Top, M., & Tarcan, M. (2007). HASTANE SEKTÖRÜNDE KAYNAK AKIŞI: HASTANE ÖDEME YÖNTEMLERİ (MEKANİZMALARI). Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9(1), 169-189.
AMA Top M, Tarcan M. HASTANE SEKTÖRÜNDE KAYNAK AKIŞI: HASTANE ÖDEME YÖNTEMLERİ (MEKANİZMALARI). Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Haziran 2007;9(1):169-189.
Chicago Top, Mehmet, ve Menderes Tarcan. “HASTANE SEKTÖRÜNDE KAYNAK AKIŞI: HASTANE ÖDEME YÖNTEMLERİ (MEKANİZMALARI)”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 9, sy. 1 (Haziran 2007): 169-89.
EndNote Top M, Tarcan M (01 Haziran 2007) HASTANE SEKTÖRÜNDE KAYNAK AKIŞI: HASTANE ÖDEME YÖNTEMLERİ (MEKANİZMALARI). Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 9 1 169–189.
IEEE M. Top ve M. Tarcan, “HASTANE SEKTÖRÜNDE KAYNAK AKIŞI: HASTANE ÖDEME YÖNTEMLERİ (MEKANİZMALARI)”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 9, sy. 1, ss. 169–189, 2007.
ISNAD Top, Mehmet - Tarcan, Menderes. “HASTANE SEKTÖRÜNDE KAYNAK AKIŞI: HASTANE ÖDEME YÖNTEMLERİ (MEKANİZMALARI)”. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 9/1 (Haziran 2007), 169-189.
JAMA Top M, Tarcan M. HASTANE SEKTÖRÜNDE KAYNAK AKIŞI: HASTANE ÖDEME YÖNTEMLERİ (MEKANİZMALARI). Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2007;9:169–189.
MLA Top, Mehmet ve Menderes Tarcan. “HASTANE SEKTÖRÜNDE KAYNAK AKIŞI: HASTANE ÖDEME YÖNTEMLERİ (MEKANİZMALARI)”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 9, sy. 1, 2007, ss. 169-8.
Vancouver Top M, Tarcan M. HASTANE SEKTÖRÜNDE KAYNAK AKIŞI: HASTANE ÖDEME YÖNTEMLERİ (MEKANİZMALARI). Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2007;9(1):169-8.