Araştırma Makalesi

Üreticilerin Tarım İlacı Uygulamasındaki Bilgisi ve İlaçlamada Çevre Duyarlılığı: Tokat İli Merkez İlçe Örneği

Cilt: 11 Sayı: 3 31 Aralık 2022
PDF İndir
TR EN

Üreticilerin Tarım İlacı Uygulamasındaki Bilgisi ve İlaçlamada Çevre Duyarlılığı: Tokat İli Merkez İlçe Örneği

Öz

Tarımsal ürünlerin verimliliğini korumak için gerekli tedbirlerden biri de bitki koruma ürünlerini kullanmaktan geçmektedir. Bu çalışmada, Tokat ili merkez ilçeye bağlı köylerden tesadüfen seçilen 95 bitkisel üreticiyle görüşülmüştür. Görüşmeler sonucunda, üreticilerin çalışabilir nüfus içerisinde olup zorunlu eğitimin dışında eğitim almadığı gözlenmiştir. Üreticilerin pestisit kullanımında ilaç bayilerinden etkilendiği belirlenmiştir. Tarımsal ilaçlama sırasında kendilerini koruyucu bir tedbir almadıkları söylenebilir. Pestisit kullanımın ürüne zararı olmadığı görüşünde olan üreticiler maddi olarak çok yüksek fiyatlar harcadığı gözlenmiştir. Kullandıkları pestisit ilaçlarının atıklarının imhasında çevreye verdikleri zarardan haberdar olmadıkları gözlenmiştir. Sonuç olarak üreticilerin pestisit kullanımında ve kullanım sonrasında bilgilerinin çok az olduğu söylenebilir. Öneri olarak ilgili kurum kuruluşların pestisit uygulaması ve uygulama sonrası bilgilendirme seminerleri düzenlemesi bilinçli uygulamalar gerçekleştirecektir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akar, Ö., Tiryaki, O. 2018. Antalya İli'nde Üreticilerin Pestisit Kullanımı Konusunda Bilgi Düzeyi ve Duyarlılıklarının Araştırılması. SDU Journal of the Faculty of Agriculture/SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi,13(1), 60-70.
  2. Arslan, S., Olhan, E. 2022. Tarım İlacı Kullanımında Üreticilerin Çevreye Yönelik Bilinç, Tutum ve Davranış Düzeylerinin Değerlendirilmesi. Tarım Ekonomisi Araştırmaları Dergisi, 8(1), 28-37.
  3. Atalay, B. I., Sağlan, R., Önsüz, M. F., Işıklı, B., Metintaş, S. 2018. Mevsimlik Tarım İşçilerinde Pestisit Maruziyetinden Korunma Davranışları. Estüdam Halk Sağlığı Dergisi, 3(1), 1-11.
  4. Bayraktar, A., Boz, İ. 2021. Çiftçilerin tarımsal mücadele hakkındaki bilinç düzeylerinin ölçülmesi: Samsun İli Çarşamba İlçesi Örneği.Black Sea Journal of Public and Social Science,4(2), 62-70.
  5. Butinof, M., Fernandez, R. A., Stimolo, M. I., Lantieri, M. J., Blanco, M., Machado, A. L., Díaz, M. D. P. 2015. Pesticide exposure and health conditions of terrestrial pesticide applicators in Córdoba Province, Argentina. Cadernos de saúde pública, 31, 633-646.
  6. Cai, J., Xiong, J., Hong, Y., Hu, R. 2021. Pesticide overuse in apple production and its socioeconomic determinants: Evidence from Shaanxi and Shandong provinces, China. Journal of Cleaner Production, 315, 128179. Çelik, A., Karakaya, E. 2017. Bingöl ili Adaklı İlçesi Elma Üreticisin Tarımsal İlaç Kullanımında Bilgi Tutum ve Davranışlarının Değerlendirilmesi ve Ekonomik Analizi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 4(2), 119-129.
  7. Durmaz, S., Mandıracıoğlu, A., Ozvurmaz, S., Hassoy, D. 2022. Tarım Sektöründe Çalışanların Tarım İlaçları Konusunda Bilgilerinin Belirlenmesi. Hemşirelik Bilimi Dergisi, 5(1), 1-6.
  8. Erbek, E., Özyörük, A., Arslan, Ü. 2018. Bursa ili Gürsu ve Kestel ilçelerindeki meyve üreticilerinin pestisit kullanımına yönelik tutum ve davranışlarının belirlenmesi. Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 32(2), 69-76.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2022

Gönderilme Tarihi

25 Kasım 2022

Kabul Tarihi

19 Aralık 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 11 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Yüzbaşıoğlu, R., & Topkaya, Ş. (2022). Üreticilerin Tarım İlacı Uygulamasındaki Bilgisi ve İlaçlamada Çevre Duyarlılığı: Tokat İli Merkez İlçe Örneği. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 11(3), 306-316. https://izlik.org/JA44HS87MX
AMA
1.Yüzbaşıoğlu R, Topkaya Ş. Üreticilerin Tarım İlacı Uygulamasındaki Bilgisi ve İlaçlamada Çevre Duyarlılığı: Tokat İli Merkez İlçe Örneği. GBAD. 2022;11(3):306-316. https://izlik.org/JA44HS87MX
Chicago
Yüzbaşıoğlu, Rüveyda, ve Şerife Topkaya. 2022. “Üreticilerin Tarım İlacı Uygulamasındaki Bilgisi ve İlaçlamada Çevre Duyarlılığı: Tokat İli Merkez İlçe Örneği”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 11 (3): 306-16. https://izlik.org/JA44HS87MX.
EndNote
Yüzbaşıoğlu R, Topkaya Ş (01 Aralık 2022) Üreticilerin Tarım İlacı Uygulamasındaki Bilgisi ve İlaçlamada Çevre Duyarlılığı: Tokat İli Merkez İlçe Örneği. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 11 3 306–316.
IEEE
[1]R. Yüzbaşıoğlu ve Ş. Topkaya, “Üreticilerin Tarım İlacı Uygulamasındaki Bilgisi ve İlaçlamada Çevre Duyarlılığı: Tokat İli Merkez İlçe Örneği”, GBAD, c. 11, sy 3, ss. 306–316, Ara. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA44HS87MX
ISNAD
Yüzbaşıoğlu, Rüveyda - Topkaya, Şerife. “Üreticilerin Tarım İlacı Uygulamasındaki Bilgisi ve İlaçlamada Çevre Duyarlılığı: Tokat İli Merkez İlçe Örneği”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 11/3 (01 Aralık 2022): 306-316. https://izlik.org/JA44HS87MX.
JAMA
1.Yüzbaşıoğlu R, Topkaya Ş. Üreticilerin Tarım İlacı Uygulamasındaki Bilgisi ve İlaçlamada Çevre Duyarlılığı: Tokat İli Merkez İlçe Örneği. GBAD. 2022;11:306–316.
MLA
Yüzbaşıoğlu, Rüveyda, ve Şerife Topkaya. “Üreticilerin Tarım İlacı Uygulamasındaki Bilgisi ve İlaçlamada Çevre Duyarlılığı: Tokat İli Merkez İlçe Örneği”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, c. 11, sy 3, Aralık 2022, ss. 306-1, https://izlik.org/JA44HS87MX.
Vancouver
1.Rüveyda Yüzbaşıoğlu, Şerife Topkaya. Üreticilerin Tarım İlacı Uygulamasındaki Bilgisi ve İlaçlamada Çevre Duyarlılığı: Tokat İli Merkez İlçe Örneği. GBAD [Internet]. 01 Aralık 2022;11(3):306-1. Erişim adresi: https://izlik.org/JA44HS87MX