Araştırma Makalesi

Temperlenmiş Camlarda Kalite Kontrolü Yapan Görme Tabanlı Prototip Tasarımı

Cilt: 12 Sayı: 3 31 Aralık 2023
PDF İndir
TR EN

Temperlenmiş Camlarda Kalite Kontrolü Yapan Görme Tabanlı Prototip Tasarımı

Öz

Temperlenmiş camlar, işlemden geçirilerek güçlendirilen cam türüdür. Bu camlar, daha dayanıklı, kırılmaya karşı dirençli ve daha güvenli bir yapıya sahip olmaktadır. Bu nedenle, temperlenmiş camların kalite kontrol süreçleri oldukça önemlidir. Temperlenmiş camların kalite kontrol süreçleri, üretim aşamasının her aşamasında uygulanmalıdır. İlk olarak, kullanılan cam malzemenin kalitesi kontrol edilmelidir. Uygun cam malzemesi seçildikten sonra, camın kesilmesi ve şekillendirilmesi aşamasında kalite kontrolü yapılmalıdır. Kesme işlemi doğru ve hassas bir şekilde yapılmalı, camın doğru boyutta kesildiği ve düzgün bir yüzeye sahip olduğu kontrol edilmelidir. Şekillendirme işlemi de doğru şekilde gerçekleştirilmeli ve camların istenilen şekle sahip olduğu kontrol edilmelidir. Temperleme işlemi, camın termal olarak işlenerek dayanıklılığının arttırılmasıdır. Bu aşamada, camların temperlenme özellikleri kontrol edilmeli ve işlem sırasında oluşabilecek hatalar tespit edilmelidir. İşlem sırasında oluşabilecek çatlaklar, boşluklar veya deformasyonlar gibi hatalar tespit edilmeli ve gerekli düzeltmeler yapılmalıdır. Son olarak, temperlenmiş camların boyutları, kalınlığı ve düzlüğü kontrol edilmelidir. Camların istenilen boyutlarda ve kalınlıklarda olduğu, düzgün bir yüzeye sahip olduğu ve herhangi bir hata veya kusur olmadığı kontrol edilmelidir. Böylece, kaliteli ve güvenli temperlenmiş camlar elde edilebilir. Temperlenmiş camların kalite kontrol süreçleri, camların üretimi aşamasından başlayarak tamamlanmalıdır. Her bir aşamada yapılan kontroller, camların kalitesini ve dayanıklılığını sağlamak için önemlidir. Bu süreçlerin doğru bir şekilde uygulanması, yüksek kaliteli ve güvenli temperlenmiş camlara sahip olmayı sağlar. Oluşturulacak olan model temperlenmiş camların kontrol edilmesinde görme tabanlı gömülü sitem oluşturulmuştur. Bu sistem yüksek başarı (%91.1) ile sayma işlemi yapmaktadır. Makine öğrenmesi metoduyla doğruluk analizi yaparak işlemin sağlaması yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Adem, K., & Orhan, U. “Imaging processing-based quality control of transversal seams in Tetra Brik
  2. Akçay, M.ve ark.,2014, Oto Cam Temperleme İşleminde Isıtma Ve Soğutma Sıcaklıklarının Ani Soğutma Süresine Ve Parçacık Sayısına Etkisi, Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University Cilt 29, No 3, 605-615, 2014 Vol 29, No 3, 605-615, 2014
  3. Aseptic cartons,” 2013 21st Signal Process. Commun. Appl. Conf., pp. 1–4, 2013.
  4. Anonim, BM TRADA,Genel bilgi ve zorunlu ilk tip testleri.
  5. Anonim ,Şişecam emniyet Camda ve güvenlik kitapçığı.
  6. Büyükyıldız, A. (2007). PLC Kullanılarak Cam Temperleme Fırınının Otomasyonu . Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi , 13 (2) , 247-256 .
  7. Bükücü Ç.C.,Gökrem L.,(2020). A New Prototype That Performs Real-Time Error Detection in Glass
  8. Hocenski, Z., Vasili, S., & Hocenski, V., (2006). “Improved canny edge detector in ceramic tiles defect detection,” IECON Proc. (Industrial Electron. Conf., pp. 3328–3331, 2006.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Görüntü İşleme

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Erken Görünüm Tarihi

28 Aralık 2023

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2023

Gönderilme Tarihi

15 Kasım 2023

Kabul Tarihi

29 Kasım 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 12 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Bükücü, Ç. C. (2023). Temperlenmiş Camlarda Kalite Kontrolü Yapan Görme Tabanlı Prototip Tasarımı. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 12(3), 160-170. https://izlik.org/JA32DM75YJ
AMA
1.Bükücü ÇC. Temperlenmiş Camlarda Kalite Kontrolü Yapan Görme Tabanlı Prototip Tasarımı. GBAD. 2023;12(3):160-170. https://izlik.org/JA32DM75YJ
Chicago
Bükücü, Çetin Cem. 2023. “Temperlenmiş Camlarda Kalite Kontrolü Yapan Görme Tabanlı Prototip Tasarımı”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 12 (3): 160-70. https://izlik.org/JA32DM75YJ.
EndNote
Bükücü ÇC (01 Aralık 2023) Temperlenmiş Camlarda Kalite Kontrolü Yapan Görme Tabanlı Prototip Tasarımı. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 12 3 160–170.
IEEE
[1]Ç. C. Bükücü, “Temperlenmiş Camlarda Kalite Kontrolü Yapan Görme Tabanlı Prototip Tasarımı”, GBAD, c. 12, sy 3, ss. 160–170, Ara. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA32DM75YJ
ISNAD
Bükücü, Çetin Cem. “Temperlenmiş Camlarda Kalite Kontrolü Yapan Görme Tabanlı Prototip Tasarımı”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 12/3 (01 Aralık 2023): 160-170. https://izlik.org/JA32DM75YJ.
JAMA
1.Bükücü ÇC. Temperlenmiş Camlarda Kalite Kontrolü Yapan Görme Tabanlı Prototip Tasarımı. GBAD. 2023;12:160–170.
MLA
Bükücü, Çetin Cem. “Temperlenmiş Camlarda Kalite Kontrolü Yapan Görme Tabanlı Prototip Tasarımı”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, c. 12, sy 3, Aralık 2023, ss. 160-7, https://izlik.org/JA32DM75YJ.
Vancouver
1.Çetin Cem Bükücü. Temperlenmiş Camlarda Kalite Kontrolü Yapan Görme Tabanlı Prototip Tasarımı. GBAD [Internet]. 01 Aralık 2023;12(3):160-7. Erişim adresi: https://izlik.org/JA32DM75YJ