Araştırma Makalesi

Tokat Kabakgil Üretim Alanlarında Enfeksiyon Oluşturan Virüslerin Belirlenmesi

Cilt: 7 Sayı: 2 15 Ağustos 2018
PDF İndir
TR

Tokat Kabakgil Üretim Alanlarında Enfeksiyon Oluşturan Virüslerin Belirlenmesi

Öz

Karadeniz ve İç Anadolu bölgeleri arasında geçit kuşağında yer alan Tokat Türkiye sebze üretiminde önemli bir paya sahip olup, yörede üreticiler için sebzeler önemli bir gelir kaynağını oluşturmaktadır. Ancak son yıllarda yörede artan virüs enfeksiyonlarından dolayı sebze üretiminde problemler yaşanmaktadır. Bu çalışmada Tokat ilinde yoğun olarak kabakgil (karpuz, kavun, kabak ve hıyar) yetiştirilen alanlarda sorun olan virüslerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Tokat ilinin Merkez, Erbaa, Niksar, Pazar ve Turhal ilçelerindeki kabakgil alanlarında 2014 yılında gerçekleştirilen surveylerde; yapraklarda iplikleşme, kabarcıklaşma ve mozaik; bitkinin genelinde rozetleşme, gelişme geriliği ve bodurlaşma; meyvede şekil bozukluğu belirtisi gösteren bitkilerden toplam 571 yaprak örneği toplanmıştır. Alınan örnekler, Kabak sarı mozaik virüsü (Zucchini yellow mosaic virus; ZYMV), Hıyar mozaik virüsü (Cucumber mosaic virus; CMV), Karpuz mozaik virüsü (Watermelon mosaic virus; WMV), Papaya halkalı leke virüsü (Papaya ring spot virus; PRSV), Kabak mozaik virüsü (Squash mosaic virus; SqMV), Domates mozaik virüsü (Tomato mosaic virus; ToMV), Patates Y virüsü (Potato virus Y; PVY) ve Tütün mozayik virüsü (Tobacco mosaic virus; TMV)’ne spesifik antiserumlar kullanılarak double antibody sandwich enzyme-linked immunosorbent assay (DAS-ELISA) yöntemi ile test edilmiştir. Test sonuçlarına göre 571 örneğin  %37’sinin WMV, %12’sinin ZYMV, %11’inin CMV, %3,4’ünün PRSV ve %0,2’sinin SqMV ile enfekteli olduğu saptanmıştır. ToMV, TMV ve PVY için toplam 287 kabakgil örneği test edilmiş ve yaklaşık %14’ünün ToMV ile bulaşık olduğu belirlenmiştir. TMV ve PVY etmenlerine rastlanmamıştır. Tüm kabakgil türleri arasında virüsle bulaşıklık  oranları; kabak  %74, kavunda %72,4,  karpuz  %47,7  ve hıyar %31,7 olarak belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Al-Ali, E.A., Al-Hashash H., Al-Aqeel H. ve Ben H.A. 2013. Multiple important plant viruses are present on vegetable crops in Kuwait. Journal of Clinical Trials, 3, 136. doi:10.4172/2167-0870.1000136.
  2. Ali, A., Natsuaki T. ve Okuda S. 2004. Identification and molecular characterization of viruses infecting cucurbits in Pakistan. Journal of Phytopathology, 152, 677–682.
  3. Çıtır, A., Kutluk, N. D., Sağlam, N. ve İlbağı, H. 1998. Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerinde hıyar ve kabak kültürlerindegörülen virüs hastalıklarının simptomatolojik ve biyolojikyöntemlerle tanıları. VIII. Türkiye Fitopatoloji Kongre Bildirileri, 21–25 Eylül 1998, Ankara, 331–335.
  4. Dağ D.S., 2005. Gaziantep il ve ilçelerinde yetiştirilen kabakgillere (Cucurbitaceae) zarar veren virüslerin DAS-ELISA yöntemiyle saptanması. Gaziantep Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Gaziantep.
  5. Geboloğlu, N., Cangi R., Edizer Y., Sayılı M. ve Yağcı A. 2011. Tokat İli Yaş Meyve Ve Sebze Sektörü Rekabet Analiz. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Tokat. 2011. Tokat Merkez Sebze Ürünleri Tarımsal Üreticiler Biriliği Yayın No: 1.
  6. Karamanlı, A. ve Kamberoğlu M.A. 2010. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’ nde kabakgil yetiştirilen alanlarda Hıyar Mozayik Virüsü (Cucumber Mosaic Virus, CMV) ve Kabak Sarı Mozaik Virüsü (Zucchıni Yellow Mosaic Virus, ZYMV)’ nün surveyı. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 22(3), 66-77.
  7. Kaya, A. ve Erkan, S., 2011. İzmir, Aydın, Manisa ve Balıkesir İllerinde Üretilen Kabakgillerdeki Viral Etmenlerin Tanılanması ve Yaygınlıklarının Belirlenmesi. Bitki Koruma Bülteni 2011, 51 (4); 387-405
  8. Kızmaz, M.Z., 2014. Diyarbakır ve Mardin illeri kabakgil üretim alanlarında görülen viral hastalıkların yaygınlığı, oranları ve etmenlerinin belirlenmesi. Diyarbakır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Diyarbakır.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Fatime Korkmaz Bu kişi benim
GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ, BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ
Türkiye

Şerife Topkaya *
GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ, BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ
Türkiye

Yusuf Yanar
GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ, BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ

Yayımlanma Tarihi

15 Ağustos 2018

Gönderilme Tarihi

18 Aralık 2017

Kabul Tarihi

28 Mayıs 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Korkmaz, F., Topkaya, Ş., & Yanar, Y. (2018). Tokat Kabakgil Üretim Alanlarında Enfeksiyon Oluşturan Virüslerin Belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 7(2), 46-56. https://izlik.org/JA67CK35UL
AMA
1.Korkmaz F, Topkaya Ş, Yanar Y. Tokat Kabakgil Üretim Alanlarında Enfeksiyon Oluşturan Virüslerin Belirlenmesi. GBAD. 2018;7(2):46-56. https://izlik.org/JA67CK35UL
Chicago
Korkmaz, Fatime, Şerife Topkaya, ve Yusuf Yanar. 2018. “Tokat Kabakgil Üretim Alanlarında Enfeksiyon Oluşturan Virüslerin Belirlenmesi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 7 (2): 46-56. https://izlik.org/JA67CK35UL.
EndNote
Korkmaz F, Topkaya Ş, Yanar Y (01 Ağustos 2018) Tokat Kabakgil Üretim Alanlarında Enfeksiyon Oluşturan Virüslerin Belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 7 2 46–56.
IEEE
[1]F. Korkmaz, Ş. Topkaya, ve Y. Yanar, “Tokat Kabakgil Üretim Alanlarında Enfeksiyon Oluşturan Virüslerin Belirlenmesi”, GBAD, c. 7, sy 2, ss. 46–56, Ağu. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA67CK35UL
ISNAD
Korkmaz, Fatime - Topkaya, Şerife - Yanar, Yusuf. “Tokat Kabakgil Üretim Alanlarında Enfeksiyon Oluşturan Virüslerin Belirlenmesi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 7/2 (01 Ağustos 2018): 46-56. https://izlik.org/JA67CK35UL.
JAMA
1.Korkmaz F, Topkaya Ş, Yanar Y. Tokat Kabakgil Üretim Alanlarında Enfeksiyon Oluşturan Virüslerin Belirlenmesi. GBAD. 2018;7:46–56.
MLA
Korkmaz, Fatime, vd. “Tokat Kabakgil Üretim Alanlarında Enfeksiyon Oluşturan Virüslerin Belirlenmesi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, c. 7, sy 2, Ağustos 2018, ss. 46-56, https://izlik.org/JA67CK35UL.
Vancouver
1.Fatime Korkmaz, Şerife Topkaya, Yusuf Yanar. Tokat Kabakgil Üretim Alanlarında Enfeksiyon Oluşturan Virüslerin Belirlenmesi. GBAD [Internet]. 01 Ağustos 2018;7(2):46-5. Erişim adresi: https://izlik.org/JA67CK35UL