BibTex RIS Kaynak Göster

Cotton, wool and linen fabrics dyeing with natural dye extracted from red cabbage (Brassica oleracea var.capitata f.rubra)

Yıl 2012, Sayı: 1, 35 - 41, 01.03.2012

Öz

Red cabbage ( Brassica oleracea var.capitata f.rubra ) is an usefull plant that used as vegetable.
In this work wool, cotton and linen fabrics were dyed with violet extract obtained from red
cabbage by pre- mordanting, simultaneous mordanting and post- mordanting methods using
ferrous sulphate, cupper sulphate and aluminium potassium sulphate/tin chloride mordants, and
fastness values were determined of dyed samples. In generally, have highly fastness colors were
obtained. The extracts changes to violet at acidic pH, and changes to deep blue at basic pH. Especially, in dyeings of fabrics at acidic pH with aluminum kalium sulphate or aluminum
kalium sulphate / tin chloride mix, , the fabric color changes its permanent violet but at a basic
pH its color changes to deep blue. These results are very impotant from the point of view of
provide the usage in different colors, optionally.

Kırmızı lahana’dan (Brassica oleracea var.capitata f.rubra) elde edilen doğal boya ile yün, pamuk ve keten kumaşların boyanması

Yıl 2012, Sayı: 1, 35 - 41, 01.03.2012

Öz

Kırmızı lahana, sebze olarak kullanılan faydalı bir bitkidir. Bu çalışmada kırmızı lahanadan elde edilen morumsu kırmızı ekstrakt ile demir sülfat, bakır sülfat ve şap mordanları kullanılarak; ön, birlikte ve son mordanlama yötemleriyle yünlü, pamuklu ve keten kumaşlar boyandı ve boyalı numunelerin haslık değerleri belirlendi. Genelde yüksek haslıkta renkler elde edildi. Ekstrakt; asidik ortamda mor, bazik ortamda koyu mavi renge dönüşmektedir. Özellikle şap ve (şap + kalay -II- klorür) ile yapılan kumaş boyamalarda asidik ortamda kalıcı mor, hafif bazik ortamda ise kalıcı mavi renge dönüşmektedir. Bu sonuç, boyalı tekstil ürününü, isteğe bağlı olarak farklı renklerde kullanma imkanı sağlaması bakımından çok önemlidir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA96KJ53UN
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Adem Önal Bu kişi benim

F. Dilara Subasar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Önal, A., & Subasar, F. D. (2012). Kırmızı lahana’dan (Brassica oleracea var.capitata f.rubra) elde edilen doğal boya ile yün, pamuk ve keten kumaşların boyanması. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi(1), 35-41.
AMA Önal A, Subasar FD. Kırmızı lahana’dan (Brassica oleracea var.capitata f.rubra) elde edilen doğal boya ile yün, pamuk ve keten kumaşların boyanması. GBAD. Mart 2012;(1):35-41.
Chicago Önal, Adem, ve F. Dilara Subasar. “Kırmızı lahana’dan (Brassica Oleracea var.capitata f.Rubra) Elde Edilen doğal Boya Ile yün, Pamuk Ve Keten kumaşların Boyanması”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, sy. 1 (Mart 2012): 35-41.
EndNote Önal A, Subasar FD (01 Mart 2012) Kırmızı lahana’dan (Brassica oleracea var.capitata f.rubra) elde edilen doğal boya ile yün, pamuk ve keten kumaşların boyanması. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 1 35–41.
IEEE A. Önal ve F. D. Subasar, “Kırmızı lahana’dan (Brassica oleracea var.capitata f.rubra) elde edilen doğal boya ile yün, pamuk ve keten kumaşların boyanması”, GBAD, sy. 1, ss. 35–41, Mart 2012.
ISNAD Önal, Adem - Subasar, F. Dilara. “Kırmızı lahana’dan (Brassica Oleracea var.capitata f.Rubra) Elde Edilen doğal Boya Ile yün, Pamuk Ve Keten kumaşların Boyanması”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 1 (Mart 2012), 35-41.
JAMA Önal A, Subasar FD. Kırmızı lahana’dan (Brassica oleracea var.capitata f.rubra) elde edilen doğal boya ile yün, pamuk ve keten kumaşların boyanması. GBAD. 2012;:35–41.
MLA Önal, Adem ve F. Dilara Subasar. “Kırmızı lahana’dan (Brassica Oleracea var.capitata f.Rubra) Elde Edilen doğal Boya Ile yün, Pamuk Ve Keten kumaşların Boyanması”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, sy. 1, 2012, ss. 35-41.
Vancouver Önal A, Subasar FD. Kırmızı lahana’dan (Brassica oleracea var.capitata f.rubra) elde edilen doğal boya ile yün, pamuk ve keten kumaşların boyanması. GBAD. 2012(1):35-41.