BibTex RIS Kaynak Göster

Detection of Farmers’ Awareness for Agricultural Extension (Tokat/Erbaa Case)

Yıl 2013, Sayı: 5, 1 - 19, 01.12.2013

Öz

A poll has been conducted in the county of Erbaa among 67 farmers
from 8 villages, to identify farmers’ awareness for agricultural extension in the
province of Tokat. In the study, data has been collected through survey for
descriptive purposes. In the survey, Chi-Squared Test and Wilcoxon Signed Rank Test have been administered in the analysis of data. According to Chi-Squared
Test, it has been determined that producers’ age levels significantly correlate with
awareness for new agricultural knowledge and techniques, and with application of
agricultural knowledge and techniques. According to Wilcoxon Signed Rank Test
watching agricultural TV programs is the most effective agricultural extension
method regarding to their enhancement of farmers’ education all evels, Producers
have stated that agricultural extension staff visitations to villages and towns are
inadequate and irregular. In addition to this, the fact that producers of tenget in
touch with agricultural extension staff when they have problems shows that
producers also do not try to get informed about, and that importance and
awareness of extension has not been fully created. To convey the significiance of
agricultural awareness, extension should be delivered to farmers, purpose and its
philosophy must be told. The number of agricultural extension staff should be
increased, its division should be planned well on regional basis, information flow
and monitor-evaluation should be done on a regular basis. It also should be
provided that agricultural councils get integrated in to the system actively and
farmers should be informed about the agricultural councils

Çiftçilerin Tarımsal Yayım Farkındalıklarının Belirlenmesi (Tokat/Erbaa Örneği)

Yıl 2013, Sayı: 5, 1 - 19, 01.12.2013

Öz

Çiftçilerin tarımsal yayım farkındalıklarının belirlenmesi amacıyla Tokat ili Erbaa ilçesinde 8 köyden 67 çiftçi ile anket yapılmıştır. Çalışmada tarama yöntemi ile betimsel amaçlı veriler toplanmıştır. Araştırmada verilerin analizinde Khi-Kare testi ve Wilcoxon işaretli sıralar testi uygulanmıştır. Khi-Kare testine göre çiftçilerin yaşları ile yeni tarım bilgi ve tekniklerinden haberdar olma ve yine yaşları ile yeni tarım bilgi ve tekniklerini uygulama durumları arasında anlamlı bir bağımlılığın olduğu saptanmıştır. Wilcoxon işaretli sıralar testine göre, çiftçilerin eğitim düzeylerine katkısı yönünden TV’de tarımsal program izleme en etkili tarımsal yayım yöntemi olarak bulunmuştur. Çiftçiler tarım yayımcılarının köy ve belde ziyaretlerinin yetersiz ve düzensiz olduğunu belirtmiştir. Bununla beraber çiftçilerin de tarım yayımcıları ile genellikle sorunları olduğunda görüşmesi çiftçiler yönünden de çok fazla çaba harcanmadığını, yayım çalışmalarının önem ve farkındalığının yeterince oluşmadığını göstermektedir. Tarımsal yayım çalışmalarının öneminin farkına vardırılması için çiftçilere yayım amaç ve felsefesi anlatılmalıdır. Tarım yayımcılarının sayısı artırılmalı, bölgeler bazında dağılımı iyi planlanmalı, bilgi akışı ve izleme-değerlendirme düzenli aralıklarla yapılmalıdır. Ayrıca serbest tarım danışmanlarının aktif olarak sistemin içine girmeleri sağlanmalı ve çiftçi serbest tarım danışmanları konusunda bilinçlendirilmelidir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA96FJ38DN
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Nuray Kızılaslan Bu kişi benim

Yasin Ünal Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Kızılaslan, N., & Ünal, Y. (2013). Çiftçilerin Tarımsal Yayım Farkındalıklarının Belirlenmesi (Tokat/Erbaa Örneği). Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi(5), 1-19.
AMA Kızılaslan N, Ünal Y. Çiftçilerin Tarımsal Yayım Farkındalıklarının Belirlenmesi (Tokat/Erbaa Örneği). GBAD. Aralık 2013;(5):1-19.
Chicago Kızılaslan, Nuray, ve Yasin Ünal. “Çiftçilerin Tarımsal Yayım Farkındalıklarının Belirlenmesi (Tokat/Erbaa Örneği)”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, sy. 5 (Aralık 2013): 1-19.
EndNote Kızılaslan N, Ünal Y (01 Aralık 2013) Çiftçilerin Tarımsal Yayım Farkındalıklarının Belirlenmesi (Tokat/Erbaa Örneği). Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 5 1–19.
IEEE N. Kızılaslan ve Y. Ünal, “Çiftçilerin Tarımsal Yayım Farkındalıklarının Belirlenmesi (Tokat/Erbaa Örneği)”, GBAD, sy. 5, ss. 1–19, Aralık 2013.
ISNAD Kızılaslan, Nuray - Ünal, Yasin. “Çiftçilerin Tarımsal Yayım Farkındalıklarının Belirlenmesi (Tokat/Erbaa Örneği)”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 5 (Aralık 2013), 1-19.
JAMA Kızılaslan N, Ünal Y. Çiftçilerin Tarımsal Yayım Farkındalıklarının Belirlenmesi (Tokat/Erbaa Örneği). GBAD. 2013;:1–19.
MLA Kızılaslan, Nuray ve Yasin Ünal. “Çiftçilerin Tarımsal Yayım Farkındalıklarının Belirlenmesi (Tokat/Erbaa Örneği)”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, sy. 5, 2013, ss. 1-19.
Vancouver Kızılaslan N, Ünal Y. Çiftçilerin Tarımsal Yayım Farkındalıklarının Belirlenmesi (Tokat/Erbaa Örneği). GBAD. 2013(5):1-19.