Bu araştırmada, Amasya ili merkez ilçede yaşayan 380 hanehalkından elde edilen veriler yardımıyla, balık eti tüketim alışkanlıkları ile bunları etkileyen faktörler incelenmiştir. Aynı zamanda, Amasya ili merkez ilçedeki hanehalkının balık eti tüketicilerinin gelir seviyesi, gıda harcamaları, balık eti tüketim miktarları, karar alma ve satın alma süreçleri ele alınmıştır. Araştırma bulgularına göre, kişi başına balık eti tüketimi 5,06 kg/yıldır. En çok tercih edilen deniz balığı çeşidi hamsidir (%77,88). En çok tercih ettiği tatlı su balığı çeşidi ise alabalıktır (%54,73). Balık eti tüketenlerin %60,61’i fiyatların normal olduğunu, %30,91’i ise pahalı olduğunu düşünmektedir. Araştırma sonucunda; ekonomik nedenlerle tüketicilerin sağlıklı beslenme için gerekli miktarda balık eti tüketemedikleri belirlenmiştir.
This research is determined the effective factors of consumption
habits of fish meat in 380 households in Amasya province. Households in this
province were investigated and data were collected by a survey method. This
research also examined factors in these households such as: consumers' income,
food expenditures, consumption quantities, decision-making and purchasing
processes. According to the research findings, it is found that fish meat
consumption per capita was 5.06 kg/year. The most preferred types of sea fish
were anchovy at 77.88%. Also the most preferred of freshwater fish was trout
(54.73%). While 60,61% of consumers think that fish meat is a normal price;
30,91% of consumers think it is expensive. According to the research results, it
is defined that consumers could not consume the required amount of poultry for
a healthy diet. Consumers prefer fish meat as an alternative to poultry.
Diğer ID | JA25NC38SU |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Sayı: 5 |