Caper plant, an important commercial product in international scale,
is known with its cultivated gamma used at nutrition since old times. Although it
is a well-known condiment in Western European countries, neither plant nor
flower is remarkable in Turkey since it does not have a place in fooding
behavior of Turks. Caper plant, known as a sun-loving and tropic plant, is an
important exchange-yielding plant for our country. It is a great advantage from
the point that it helps to decrease the idle labor force and supply adequate
income to the pickers in summer time. It has been used for different purposes as
regards to its species and varieties. Canned caper plant is being consumed as pickles, salad, in pizza topping, garniture for fish or venison dishes. Besides its
special flavor, its effects on digestion system and appetizing also encourages its
usage. Within this review paper; a guideline about caper plant, which is not very
well-known in our country, has been given and emphasized that it has to be
cultivated because of its economic importance.
Kapari, uluslararası ölçekte ticari değere sahip bir ürün olarak eskiden beri beslenmede kullanılan işlenmiş çiçek tomurcuklarıyla bilinmektedir. Batı ülkelerinde bilinen ve kullanılan bir çeşni ürünüyse de Türkiye’de beslenme alışkanlıklarında fazla yeri olmadığından bitki ve ürünleri çok dikkat çekmemiştir. Güneş seven, sıcak bölge bitkisi olarak bilinen kapari, yurdumuza önemli miktarda döviz getiren bir bitkidir. Yaz aylarında atıl işgücünün değerlendirilmesi yönüyle işsizliği azaltması ve toplayıcılarına yeterli gelir sağlaması büyük bir avantajdır. Kapari bitkilerinden tür ve varyetelerine göre değişik amaçlarla yararlanılmaktadır. Konserve olarak hazırlanan kapari; turşu, salata, pizza üstü, balık ve av etleri yanında garnitür olarak yenilmektedir. Özel aromasının yanı sıra, iştah açıcı ve sindirimi kolaylaştırıcı özellikleri de kullanımını teşvik etmektedir. Bu derlemede ülkemizde henüz tam olarak bilinmeyen kapari ve ürünleri hakkında genel bilgiler verilmeye çalışılmış, ekonomik öneminden ötürü bitkinin kültüre alınması gerekliliği üzerinde durulmuştur.
Diğer ID | JA25HZ55SZ |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Sayı: 6 |