Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Koi Balığının (Cyprinus carpio L., 1758) İlk Dönem Yetiştiriciliğinde Bazı Morfometrik Ölçümler, Büyüme Farklılığı ve Kanibalizm

Yıl 2016, Sayı: 12, 92 - 100, 01.12.2016

Öz

Bu araştırma, koi balığı (Cyprinus carpio L., 1758) larvalarının
yumurtadan çıkıştan itibaren iki aylık dönemde bazı morfometrik ölçümlerinin
yapılması (total boy, baş genişliği, sırt yüksekliği) ve büyüme farklılıklarının
belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. 900 adet koi larvası arasından tesadüfi
olarak seçilen 20 adedinde morfolojik ölçümler yapılmıştır. Ortalama su
sıcaklığının 22,78±0,15 ˚C olduğu denemede, ilk yavru büyütme döneminde
büyük, orta ve küçük olmak üzere 3 farklı boy gruplaması üzerinden
değerlendirme yapılmıştır. Deneme süresince boyca büyümede farklılıklar
gözlemlenmiş olup en kalabalık boy grubunu orta grup oluşturmuştur. Deneme
sonunda boy grupları arasında bir diğer gruba geçişlerden dolayı farklılıklar
ortaya çıktığı belirlenmiştir. Deneme sonunda, yaşayan 450 balık yavrusundan
320 tanesinin orta, 100 tanesinin büyük ve 120 tanesinin küçük boy aralığında
kaldığı belirlenmiştir. 360 adet ölü balıktan 150 adedi kayıtlı olup, geriye kalan
balıkların kanibalizm nedeni ile ölmüş olabileceği düşünülmektedir.
Bu araştırmada elde edilen verilerin; ekonomik değeri yüksek olan süs balıkları
arasında yer alan, göz alıcı renklenme özellikleri nedeniyle “canlı mücevherler”
olarak da adlandırılan koi balığının ilk dönem yetiştiriciliğinde karşılaşılabildiği
bildirilen kanibalizm sorununun çözümü ve boylama işlemlerine yardımcı
olabileceği düşünülmektedir

Some Morphometric Measurements, Size Heterogeneity and Cannibalism in the First Growing Period of Koi Fish (Cyprinus carpio, L.,1758)

Yıl 2016, Sayı: 12, 92 - 100, 01.12.2016

Öz

This study was carried out to make some morphometric
measurements of koi fish (Cyprinus carpio L., 1758) larvae (total length, head
width, body height) and to determine the differences in growth within two
months after they hatched. Morphometric measurements were made in twenty
randomly selected koi larvae from nine-hundreds of them. In the trials where the
average water temperature was 22.78±0.15 ˚C, evaluation was made over three
different body sizes as large, medium and small during the first growing period
of the offspring. It was determined that length difference started to occur on the
sixth days after hatching. Differences were observed in length growth during the
trial and the most crowded group was the medium-sized one. It was also
determined that there were differences in sizes of their body due to the transition
to another ones. At the end of the trial it was determined that among 540 living
fish, 320 of them were in middle-sized group, 100 of them were in large-sized
group and 120 of them were in small-sized group. Among 350 dead fish 150 of
them are registered, and the others are to be dead because of cannibalism.
Regarding the data obtained in this study, it is thought that mitigating of
cannibalism problem which is reported to occur during the cultivation period of
koi fish also called “living jewels” due to their eye-catching colours among
ornamental fish having high economic value may help the grading process

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Diğer ID JA34TD36EM
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Meryem Oz Bu kişi benim

Dilek Şahin Bu kişi benim

Zafer Karslı

Ünal Öz Bu kişi benim

Orhan Aral Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Sayı: 12

Kaynak Göster

APA Oz, M., Şahin, D., Karslı, Z., Öz, Ü., vd. (2016). Koi Balığının (Cyprinus carpio L., 1758) İlk Dönem Yetiştiriciliğinde Bazı Morfometrik Ölçümler, Büyüme Farklılığı ve Kanibalizm. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi(12), 92-100.
AMA Oz M, Şahin D, Karslı Z, Öz Ü, Aral O. Koi Balığının (Cyprinus carpio L., 1758) İlk Dönem Yetiştiriciliğinde Bazı Morfometrik Ölçümler, Büyüme Farklılığı ve Kanibalizm. GBAD. Aralık 2016;(12):92-100.
Chicago Oz, Meryem, Dilek Şahin, Zafer Karslı, Ünal Öz, ve Orhan Aral. “Koi Balığının (Cyprinus Carpio L., 1758) İlk Dönem Yetiştiriciliğinde Bazı Morfometrik Ölçümler, Büyüme Farklılığı Ve Kanibalizm”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, sy. 12 (Aralık 2016): 92-100.
EndNote Oz M, Şahin D, Karslı Z, Öz Ü, Aral O (01 Aralık 2016) Koi Balığının (Cyprinus carpio L., 1758) İlk Dönem Yetiştiriciliğinde Bazı Morfometrik Ölçümler, Büyüme Farklılığı ve Kanibalizm. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 12 92–100.
IEEE M. Oz, D. Şahin, Z. Karslı, Ü. Öz, ve O. Aral, “Koi Balığının (Cyprinus carpio L., 1758) İlk Dönem Yetiştiriciliğinde Bazı Morfometrik Ölçümler, Büyüme Farklılığı ve Kanibalizm”, GBAD, sy. 12, ss. 92–100, Aralık 2016.
ISNAD Oz, Meryem vd. “Koi Balığının (Cyprinus Carpio L., 1758) İlk Dönem Yetiştiriciliğinde Bazı Morfometrik Ölçümler, Büyüme Farklılığı Ve Kanibalizm”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 12 (Aralık 2016), 92-100.
JAMA Oz M, Şahin D, Karslı Z, Öz Ü, Aral O. Koi Balığının (Cyprinus carpio L., 1758) İlk Dönem Yetiştiriciliğinde Bazı Morfometrik Ölçümler, Büyüme Farklılığı ve Kanibalizm. GBAD. 2016;:92–100.
MLA Oz, Meryem vd. “Koi Balığının (Cyprinus Carpio L., 1758) İlk Dönem Yetiştiriciliğinde Bazı Morfometrik Ölçümler, Büyüme Farklılığı Ve Kanibalizm”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, sy. 12, 2016, ss. 92-100.
Vancouver Oz M, Şahin D, Karslı Z, Öz Ü, Aral O. Koi Balığının (Cyprinus carpio L., 1758) İlk Dönem Yetiştiriciliğinde Bazı Morfometrik Ölçümler, Büyüme Farklılığı ve Kanibalizm. GBAD. 2016(12):92-100.