Regional differences affect the development of the grape vine, the
ripening of the grape, the composition and sensory properties of the grape and
wine. Quality wines take characteristics from the cultivation region. Terroir (soil,
climate, topographical characteristics) of the grape vine are important factors for
determining the quality and style of the wine. The chemical compounds in the wine
and the differences between them are important for determination the origin of
wine. Phenolic and aroma compounds are the most important quality factors of
wines. For this reason, the effect of the concept of region or “terroir” on the
phenolic and aroma compounds of grapes and wines is important
Yöresel farklılıklar asmanın gelişimini, üzümün olgunlaşmasını, üzümün
ve şarabın bileşimini ve duyusal özelliklerini etkilemektedir. Kalite şaraplar
karakteristik özelliklerini yetiştiği bölgeden almaktadır. Bağın bulunduğu
“teruar”koşulları (toprak, iklim, topoğrafik özellikler) şarabın kalitesini ve stilini
belirleyen önemli faktörlerdir. Şarabın kaynağının belirlenmesinde şaraptaki
kimyasal bileşenler ve bunlar arasındaki farklılıklar önemlidir. Şarapta kaliteyi
belirleyen en önemli faktörler fenolik ve aroma bileşikleridir. Bu nedenle üzüm
ve şaraptaki fenolik ve aroma bileşikleri üzerine terroir kavramının etkisi
önemlidir
Diğer ID | JA63ZU83GR |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Sayı: 13 |