In this study, determination of the parameters that
affect the egg quality of Black Sea turbot (Psetta maxima) was aimed.
Therefore the fatty acid compositions, fertilization and hatching rate and
survival rate of the eggs of different spawning seasons from 8-year old 4
captive Black Sea turbot were compared.
Fertilization rates of first, middle and the end of the
spawning seasons were determined as 54.91±5.90%, 60.36±1.61%, 71.69±1.56%.
Hatching rates were determined as 34.67%, 42.22% and 84.41%. The differences
between the spawning seasons were significant in terms of fertilization and
hatching rates (p<0.05). Total saturated fatty acids (SFA) were calculated
as 23.65 ± 0.44%, 18.89 ± 0.49% and 22.77 ± 0.56% in first, middle and last of
the spawning seasons and the difference between first and the middle seasons
were significant (p<0.05). Total polyunsaturated fatty acids were determined
as 22.78 ± 0.27%, 20.44 ± 0.30%, 21.21 ± 0.57%, respectively and the
differences between season were determined as statistically significant
(p<0.05).
As a result, when the fertilization and hatching
ratios were considered as egg quality criteria, the eggs taken in the last
season may have high quality.
Turbot (Psetta maxima) egg quality fatty acid composition fertilization rate hatching rate
Bu
çalışmada, Karadeniz kalkan balığında (Psetta
maxima Linnaeus, 1758) yumurta kalitesini etkileyen faktörlerin
belirlenmesi amaçlanmıştır. Yürütülen çalışmada 8 yaşında, 4 adet dişi
Karadeniz kalkan balığının üreme döneminin farklı evrelerindeki yumurtaların,
yağ asidi kompozisyonları, döllenme ve larva çıkış oranları
karşılaştırılmıştır.
Üreme
sezonunun başı, ortası ve sonundaki yumurta partilerinin döllenme oranları
sırasıyla, %54.91±5.90 , %60.36±1.61 , %71.69±1.56 olarak tespit edilmiştir.
Larva çıkış oranları sırasıyla, %34.67, %42.22 ve %84.41 olarak belirlenmiştir.
Döllenme ve larva çıkış oranları bakımından gruplar arasındaki farklar
istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (p<0.05). Toplam doymuş yağ asit
(SAFA) miktarları sırasıyla, %23.65±0.44, %18.89±0.49 ve %22.77±0.56 olarak saptanmış,
ilk ve orta partiler arasındaki farkın istatistiki olarak önemli olduğu belirlenmiştir
(p<0.05). Toplam çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA) miktarı sırasıyla %22.78±0.27,
%20.44±0.30, %21.21±0.57 olarak tespit edilmiş ve partiler arasındaki farkın
istatistiki olarak önemli olduğu (p<0.05) görülmüştür.
Sonuç
olarak partilerin yağ kompozisyonları arasındaki fark önemli olsa da bu
parametre yumurta kalite kriteri olarak kullanılamayabilir. Ancak döllenme ve
larva çıkış oranı sezon boyunca sürekli bir artış göstermiştir. Döllenme ve
larva çıkış oranı sezon sonunda en yüksek olmasına rağmen yasama oranının sezon
ortasında daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu sebeple, döllenme ve larva çıkış
oranı yumurta kalite kriteri olarak değerlendirildiğinde sezon sonunda
yumurtaların yüksek kalitedeki yumurtalar olduğu söylenebilir.
Kalkan balığı (Psetta Maxima Linnaeus 1758) Yumurta kalitesi Yağ asidi kompozisyonu Döllenme oranı Larva çıkış oranı
Konular | Mühendislik |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 6 Sayı: 3 |