Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Mardin İlinde Balık Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi: Kızıltepe İlçesi Örneği

Yıl 2019, Cilt: 8 Sayı: 1, 59 - 73, 07.05.2019

Öz

Kaynakça

  • Demirtaş, B., Dağıstan, E., Akpınar, M. G., Sayın, C. 2014. Fish consumption patterns of urban householde in Hatay, Turkey. Journal of Academic Documents for Fsiheries and Aquaculture, 2: 69-77. Dereli, H., Çelik, R., Saygı, H., Tekinay, A. A. 2016. Manisa ili su ürünleri tüketim ve tercihleri üzerine bir araştırma. Yunus Araştırma Bülteni, 2: 115-128.Erdal, Gülistan ve Esengün, Kemal (2008). Tokat ilinde balık tüketimini etkileyen faktörlerin logit model ile analizi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 25 (3), 203-209.FAO, (2014). The state of world fisheries and aquaculture. Rome, 4 s. http://www.fao.org/3/a-i3720e.pdf (20.11.2015). Gözener,B., Sayılı,M. ve Antar,S. 2016. Ordu İli Fatsa İlçesinde Hanelerin Balık Tüketim Alışkanlıklarının Tespiti, Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 12, 31-43. Gürel, E., Doğan, H.G., Polat, S., Yeşilayer, N., Buhan, E., 2017.Ağrı İli Merkez İlçede Yaşayan Bireylerin Balık Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi.Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi.ISSN: 2146-8168.Cilt/Volume:6, Sayı/Number:3, Yıl/Year:2017, Sayı/Pages: 26-35.

Mardin İlinde Balık Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi: Kızıltepe İlçesi Örneği

Yıl 2019, Cilt: 8 Sayı: 1, 59 - 73, 07.05.2019

Öz

Bu çalışma, Mardin ili merkez ilçede
balık tüketim alışkanlıkları ve tercihlerinin belirlenmesi amacı ile
yapılmıştır. Araştırmanın yapısına uygun olarak gerçekleştirilen örnekleme
sonucunda, il merkezinde ikamet eden 400 kişiyle anket çalışması
gerçekleştirilmiştir.  Elde edilen veri seti yardımıyla,  istatistiksel analizler yapılarak kantitatif
sonuçlardeğerlendirilmiştir.

Ortaya çıkan sonuçlara göre, ankete
katılan bireylerin %77’sinin balık tükettiği ve en çok tercih ettikleri
balıklar hamsi (%44), alabalık ve çipura (%12) olarak belirlenmiştir. Satın
alırken en çok lezzetine ve az kılçıklı olmasına dikkat ettikleri ve genellikle
taze alıp tükettikleri belirlenmiştir.Çalışma sonucunda, Mardin ilinin balık
tüketiminin ülke ve dünya ortalamasının altında olduğu belirlenmiştir. Bunun
nedeninin; Mardin ilinin denize kıyısı olmadığından iç su avcılığı ve deniz
balıkları avcılığının yapılamayışından olduğu söylenebilir. Ancak
yetiştiricilik ürünleri mevcuttur. Mardin ilinde alabalık yetiştiriciliği
yapılmakta ve 9 adet balık çiftliği bulunmaktadır.





Ayrıca su ürünleri yetiştiriciliği ve tüketim oranı Türkiye
genelinde oldukça düşüktür. Bu bağlamda, su ürünlerinin tüketiminin artırılması
gerekmektedir.  Bu da halka su ürünleri
ve işlenmiş su ürünleri tüketim alışkanlığının kazandırılması ile mümkündür.
Yine su ürünleri yetiştiriciliğinin daha uygun koşullarda yapılması için
gerekli önlemler alınmalıdır. Bu sayede balıketinin sadece su ürünlerinin daha
bol ve ucuz olduğu kış aylarında değil yıl boyu tüketiminin sağlanması
amaçlanmalıdır. Dolayısıyla bireylerin daha sağlıklı beslenmesi sağlanmış
olacaktır.

Kaynakça

  • Demirtaş, B., Dağıstan, E., Akpınar, M. G., Sayın, C. 2014. Fish consumption patterns of urban householde in Hatay, Turkey. Journal of Academic Documents for Fsiheries and Aquaculture, 2: 69-77. Dereli, H., Çelik, R., Saygı, H., Tekinay, A. A. 2016. Manisa ili su ürünleri tüketim ve tercihleri üzerine bir araştırma. Yunus Araştırma Bülteni, 2: 115-128.Erdal, Gülistan ve Esengün, Kemal (2008). Tokat ilinde balık tüketimini etkileyen faktörlerin logit model ile analizi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 25 (3), 203-209.FAO, (2014). The state of world fisheries and aquaculture. Rome, 4 s. http://www.fao.org/3/a-i3720e.pdf (20.11.2015). Gözener,B., Sayılı,M. ve Antar,S. 2016. Ordu İli Fatsa İlçesinde Hanelerin Balık Tüketim Alışkanlıklarının Tespiti, Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 12, 31-43. Gürel, E., Doğan, H.G., Polat, S., Yeşilayer, N., Buhan, E., 2017.Ağrı İli Merkez İlçede Yaşayan Bireylerin Balık Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi.Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi.ISSN: 2146-8168.Cilt/Volume:6, Sayı/Number:3, Yıl/Year:2017, Sayı/Pages: 26-35.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Esra Kaplan

Ekrem Buhan

Nihat Yeşilayer

Yayımlanma Tarihi 7 Mayıs 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kaplan, E., Buhan, E., & Yeşilayer, N. (2019). Mardin İlinde Balık Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi: Kızıltepe İlçesi Örneği. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 8(1), 59-73.
AMA Kaplan E, Buhan E, Yeşilayer N. Mardin İlinde Balık Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi: Kızıltepe İlçesi Örneği. GBAD. Mayıs 2019;8(1):59-73.
Chicago Kaplan, Esra, Ekrem Buhan, ve Nihat Yeşilayer. “Mardin İlinde Balık Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi: Kızıltepe İlçesi Örneği”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 8, sy. 1 (Mayıs 2019): 59-73.
EndNote Kaplan E, Buhan E, Yeşilayer N (01 Mayıs 2019) Mardin İlinde Balık Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi: Kızıltepe İlçesi Örneği. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 8 1 59–73.
IEEE E. Kaplan, E. Buhan, ve N. Yeşilayer, “Mardin İlinde Balık Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi: Kızıltepe İlçesi Örneği”, GBAD, c. 8, sy. 1, ss. 59–73, 2019.
ISNAD Kaplan, Esra vd. “Mardin İlinde Balık Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi: Kızıltepe İlçesi Örneği”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 8/1 (Mayıs 2019), 59-73.
JAMA Kaplan E, Buhan E, Yeşilayer N. Mardin İlinde Balık Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi: Kızıltepe İlçesi Örneği. GBAD. 2019;8:59–73.
MLA Kaplan, Esra vd. “Mardin İlinde Balık Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi: Kızıltepe İlçesi Örneği”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, c. 8, sy. 1, 2019, ss. 59-73.
Vancouver Kaplan E, Buhan E, Yeşilayer N. Mardin İlinde Balık Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi: Kızıltepe İlçesi Örneği. GBAD. 2019;8(1):59-73.