Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

BAZI KIRMIZI AHUDUDU (Rubus idaeus L.) ÇEŞİTLERİNİN ÇORUM EKOLOJİK KOŞULLARINA ADAPTASYONU

Yıl 2019, Cilt: 8 Sayı: 2, 113 - 122, 31.10.2019

Öz

Bu araştırma
2015–2016 yıllarında Çorum merkez ilçe ekolojik koşullarında Canby, Rubin, Aksu
Kırmızısı, Hollanda Boduru, Heritage
ve  Tulameen kırmızı ahududu çeşitleri
üzerinde yürütülmüştür. Çalışmada çeşitlerin bazı fenoloji tarihleri yanında  sürgün sayıları, sürgün boyutları, yan dal
oluşumları, meyve salkım sayıları sürgün başına meyve verimleri gibi büyüme
performansları; meyve ağırlıkları, boyutları, renk ve şekilleri, tanelenme
durumları, tat-aroma ile  SÇKM, pH ve asitlilik
gibi bazı morfolojik ve pomolojik özellikler belirlenmiştir. İki yılın
ortalamalarına göre çeşitlerin sürgün başına verimleri 176.24 (Rubin)-311.29
(Heritage) g, meyve ağırlıkları 2.11 (Heritage)-2.23 (Canby) g, suda
çözünebilir kuru madde oranları %9.70 (Aksu Kırmızısı)-10.10 (Tulameen) ve
titre edilebilir asit oranıları %2.43 (Tulameen)-2.54 (Hollanda Boduru)
değerleri arasında saptanmıştır. Araştırma sonucuna göre, Heritage ahududu
çeşidi incelenen özellikler bakımından ön plana çıkmış ve yöreye tavsiye
edilebilir bulunmuştur.

Destekleyen Kurum

Gaziosmanpaşa üniversitesi

Proje Numarası

2016/54

Teşekkür

Bu çalışma Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Tarafından Desteklenmiştir. Desteklerinden dolayı İlgili Komisyona Teşekkür Ederiz.

Kaynakça

  • Ağaoğlu, Y.S. 2006. Türkiye’de Üzümsü Meyvelerin Bugünkü Durumu ve Geleceği. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, Sayfa:1-7. Tokat.
  • Ada, M., 2014. Bazı Ahududu (Rubus idaeus L.) Çeşitlerinin Kahramanmaraş Koşullarına Adaptasyonu. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş.
  • Anonim 2017. Meteoroloji İl Müdürlüğü Envanter Kayıtları, Çorum.
  • Aydemir, M. 2008. Açıkta ve Isıtmasız Cam Sera Koşullarında Yetiştirilen Bazı Ahududu (Rubus idaeus L.) ve Böğürtlen (Rubus fruticosus L.) Çeşitlerinin Bitki ve Meyve Özelliklerinin İncelenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Tokat.
  • Cangi, R., İslam, A., 2003. Bazı Ahududu Çeşitlerinin Ordu Yöresine Adaptasyonu. Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sempozyumu, Bildiriler Kitabı 344–347, Ordu.
  • Daubeny, H. A. ve Anderson, A., 1991. Tulameen Red Raspberry. HortScience, 26 (10):1336-1338
  • Demirsoy, L., Demirsoy, H., Bilgener, Ş., Kocaman, B., Öztürk, A., Balcı, G., Çelikel G. Samsun’da Yapılan Ahududu Çeşit Adaptasyon Çalışmaları. II Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu Bildiriler kitabı, 205-211. Tokat.
  • Erenoğlu, B, ve Ağaoğlu Y.S., 2013. Üzümsü Meyveler, Ahududu Tomurcukbağ Ltd. Şti. Eğitim Yayınları No:1 s 121-182, Ankara.
  • Eroğlu, Z. ve Gerçekçioglu, R., 2006. İki Ürün Veren Bazı Ahududu Çeşitlerinin Tokat Koşullarındaki Performansları. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, Bildiriler Kitabı 244–247, Tokat.
  • Eyduran, S.P. Ağaoğlu, Y.S., Çelik, M., 2006. Bazı Ahududu Çeşitlerinin Ayaş (Ankara) Koşullarına Adaptasyonu Üzerine Araştırmalar. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, Bildiriler kitabı 224-230, Tokat.
  • Facteau, T.J., Rowe, K.E. and Chestnut, N.E., 1986. Firmness o f Sweet Cherry Fruit Following multiple applications of Gibberellic acid. HortScience ,56(5):327.
  • Göktaş, A., Demirtaş, İ., Atasay, A., 2009. Bazı Ahududu Çeşitlerinin Eğirdir (Isparta)Yöresine Adaptasyonu. III. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, Bildiriler Kitabı.10-12 Haziran, Kahramanmaraş.
  • Güneş, M., 2016. Üzümsü Meyve Türleri Yetiştiriciliği. Anadolu Üniversitesi Yayınları No:2358 sayfa 85-99 Eskişehir.
  • Kaplan, N., Akbulut, M., Koç, A., Keskin, M., 2003. Samsun Çarşamba Ovası Koşullarına Uygun Ahududu Çeşitlerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Çalışma. Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sempozyumu, Bildiriler Kitabı 353–356, Ordu.
  • Kurt, H. Turan, A. Rusen M., 2003. Bazı Ahududu ve Böğürtlen çeşitlerinin Giresun Ekolojik Koşullarına Adaptasyonu. Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sempozyumu, Bildiriler Kitabı 365-371, Ordu.
  • Moore, P.P., Sjulin, T.M., Barrit, B.H. and Daubeny, H.A., 1990. Centennial Red Raspberry. HortScience 25 (4):484-485.
  • Onur, C., 1996. Ahududu Yetiştiriciliği. Narenciye ve Seracılık Araştırma Enstitüsü, Antalya.
  • Pehluvan, M., 2000. Bazı Ahududu Çeşitlerinin Oltu İlçesine Adaptasyonu Üzerine Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Erzurum.
  • Rosati, A., Pandolfi, S., Standardi, A., 1993. Phenological and Productive Bhevior of Rubus idaeus L. In Central Italia Acta Horticulturae, 352, 471-472.
  • Stanisavljeviç, M., Mitroviç, O., Gavriloviç, J., 2002. Comperative Studies on Raspberry Cultivar . VIII Rubus and Ribes Symposium Scotland. www.actahort.org/books/585/585_33.htm.
  • Türemiş, N., Burgut, A., Iğdırlı, D., Doğan, Y., Çalışkan, M., 2006. Bazı Ahududu Çeşitlerinin Adana Koşullarına Adaptasyonu. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, Bildiriler Kitabı, 212-218 Tokat.
  • Yıldız, A., 2011. Hayrat (Trabzon) Koşullarında Yetiştirilen Bazı Ahududu ve Böğürtlen Çeşitlerinin Adaptasyonu. Ordu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Ordu.
Yıl 2019, Cilt: 8 Sayı: 2, 113 - 122, 31.10.2019

Öz

Proje Numarası

2016/54

Kaynakça

  • Ağaoğlu, Y.S. 2006. Türkiye’de Üzümsü Meyvelerin Bugünkü Durumu ve Geleceği. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, Sayfa:1-7. Tokat.
  • Ada, M., 2014. Bazı Ahududu (Rubus idaeus L.) Çeşitlerinin Kahramanmaraş Koşullarına Adaptasyonu. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş.
  • Anonim 2017. Meteoroloji İl Müdürlüğü Envanter Kayıtları, Çorum.
  • Aydemir, M. 2008. Açıkta ve Isıtmasız Cam Sera Koşullarında Yetiştirilen Bazı Ahududu (Rubus idaeus L.) ve Böğürtlen (Rubus fruticosus L.) Çeşitlerinin Bitki ve Meyve Özelliklerinin İncelenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Tokat.
  • Cangi, R., İslam, A., 2003. Bazı Ahududu Çeşitlerinin Ordu Yöresine Adaptasyonu. Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sempozyumu, Bildiriler Kitabı 344–347, Ordu.
  • Daubeny, H. A. ve Anderson, A., 1991. Tulameen Red Raspberry. HortScience, 26 (10):1336-1338
  • Demirsoy, L., Demirsoy, H., Bilgener, Ş., Kocaman, B., Öztürk, A., Balcı, G., Çelikel G. Samsun’da Yapılan Ahududu Çeşit Adaptasyon Çalışmaları. II Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu Bildiriler kitabı, 205-211. Tokat.
  • Erenoğlu, B, ve Ağaoğlu Y.S., 2013. Üzümsü Meyveler, Ahududu Tomurcukbağ Ltd. Şti. Eğitim Yayınları No:1 s 121-182, Ankara.
  • Eroğlu, Z. ve Gerçekçioglu, R., 2006. İki Ürün Veren Bazı Ahududu Çeşitlerinin Tokat Koşullarındaki Performansları. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, Bildiriler Kitabı 244–247, Tokat.
  • Eyduran, S.P. Ağaoğlu, Y.S., Çelik, M., 2006. Bazı Ahududu Çeşitlerinin Ayaş (Ankara) Koşullarına Adaptasyonu Üzerine Araştırmalar. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, Bildiriler kitabı 224-230, Tokat.
  • Facteau, T.J., Rowe, K.E. and Chestnut, N.E., 1986. Firmness o f Sweet Cherry Fruit Following multiple applications of Gibberellic acid. HortScience ,56(5):327.
  • Göktaş, A., Demirtaş, İ., Atasay, A., 2009. Bazı Ahududu Çeşitlerinin Eğirdir (Isparta)Yöresine Adaptasyonu. III. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, Bildiriler Kitabı.10-12 Haziran, Kahramanmaraş.
  • Güneş, M., 2016. Üzümsü Meyve Türleri Yetiştiriciliği. Anadolu Üniversitesi Yayınları No:2358 sayfa 85-99 Eskişehir.
  • Kaplan, N., Akbulut, M., Koç, A., Keskin, M., 2003. Samsun Çarşamba Ovası Koşullarına Uygun Ahududu Çeşitlerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Çalışma. Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sempozyumu, Bildiriler Kitabı 353–356, Ordu.
  • Kurt, H. Turan, A. Rusen M., 2003. Bazı Ahududu ve Böğürtlen çeşitlerinin Giresun Ekolojik Koşullarına Adaptasyonu. Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sempozyumu, Bildiriler Kitabı 365-371, Ordu.
  • Moore, P.P., Sjulin, T.M., Barrit, B.H. and Daubeny, H.A., 1990. Centennial Red Raspberry. HortScience 25 (4):484-485.
  • Onur, C., 1996. Ahududu Yetiştiriciliği. Narenciye ve Seracılık Araştırma Enstitüsü, Antalya.
  • Pehluvan, M., 2000. Bazı Ahududu Çeşitlerinin Oltu İlçesine Adaptasyonu Üzerine Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Erzurum.
  • Rosati, A., Pandolfi, S., Standardi, A., 1993. Phenological and Productive Bhevior of Rubus idaeus L. In Central Italia Acta Horticulturae, 352, 471-472.
  • Stanisavljeviç, M., Mitroviç, O., Gavriloviç, J., 2002. Comperative Studies on Raspberry Cultivar . VIII Rubus and Ribes Symposium Scotland. www.actahort.org/books/585/585_33.htm.
  • Türemiş, N., Burgut, A., Iğdırlı, D., Doğan, Y., Çalışkan, M., 2006. Bazı Ahududu Çeşitlerinin Adana Koşullarına Adaptasyonu. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, Bildiriler Kitabı, 212-218 Tokat.
  • Yıldız, A., 2011. Hayrat (Trabzon) Koşullarında Yetiştirilen Bazı Ahududu ve Böğürtlen Çeşitlerinin Adaptasyonu. Ordu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Ordu.
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Mehmet Güneş

Engin Küçükhüseyin Bu kişi benim

Proje Numarası 2016/54
Yayımlanma Tarihi 31 Ekim 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Güneş, M., & Küçükhüseyin, E. (2019). BAZI KIRMIZI AHUDUDU (Rubus idaeus L.) ÇEŞİTLERİNİN ÇORUM EKOLOJİK KOŞULLARINA ADAPTASYONU. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 8(2), 113-122.
AMA Güneş M, Küçükhüseyin E. BAZI KIRMIZI AHUDUDU (Rubus idaeus L.) ÇEŞİTLERİNİN ÇORUM EKOLOJİK KOŞULLARINA ADAPTASYONU. GBAD. Ekim 2019;8(2):113-122.
Chicago Güneş, Mehmet, ve Engin Küçükhüseyin. “BAZI KIRMIZI AHUDUDU (Rubus Idaeus L.) ÇEŞİTLERİNİN ÇORUM EKOLOJİK KOŞULLARINA ADAPTASYONU”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 8, sy. 2 (Ekim 2019): 113-22.
EndNote Güneş M, Küçükhüseyin E (01 Ekim 2019) BAZI KIRMIZI AHUDUDU (Rubus idaeus L.) ÇEŞİTLERİNİN ÇORUM EKOLOJİK KOŞULLARINA ADAPTASYONU. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 8 2 113–122.
IEEE M. Güneş ve E. Küçükhüseyin, “BAZI KIRMIZI AHUDUDU (Rubus idaeus L.) ÇEŞİTLERİNİN ÇORUM EKOLOJİK KOŞULLARINA ADAPTASYONU”, GBAD, c. 8, sy. 2, ss. 113–122, 2019.
ISNAD Güneş, Mehmet - Küçükhüseyin, Engin. “BAZI KIRMIZI AHUDUDU (Rubus Idaeus L.) ÇEŞİTLERİNİN ÇORUM EKOLOJİK KOŞULLARINA ADAPTASYONU”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 8/2 (Ekim 2019), 113-122.
JAMA Güneş M, Küçükhüseyin E. BAZI KIRMIZI AHUDUDU (Rubus idaeus L.) ÇEŞİTLERİNİN ÇORUM EKOLOJİK KOŞULLARINA ADAPTASYONU. GBAD. 2019;8:113–122.
MLA Güneş, Mehmet ve Engin Küçükhüseyin. “BAZI KIRMIZI AHUDUDU (Rubus Idaeus L.) ÇEŞİTLERİNİN ÇORUM EKOLOJİK KOŞULLARINA ADAPTASYONU”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, c. 8, sy. 2, 2019, ss. 113-22.
Vancouver Güneş M, Küçükhüseyin E. BAZI KIRMIZI AHUDUDU (Rubus idaeus L.) ÇEŞİTLERİNİN ÇORUM EKOLOJİK KOŞULLARINA ADAPTASYONU. GBAD. 2019;8(2):113-22.