Araştırma 2016 ve 2017 yıllarında yürütüldü. ‘0900 Ziraat’ kiraz çeşidine, 5 bor uygulaması
yapıldı. Kontrol ile birlikte, bir uygulama sadece topraktan, diğer 3 uygulama,
farklı doz ve zamanlarda ağaçlara yapıldı. Çiçeklenme döneminde ağaçlara
uygulanan Bor, verimde artışa neden
oldu. En iri meyveler, topraktan bor uygulamasından elde edildi(11.58 g).
Çatlama oranına, bor uygulamalarının hepsi olumlu etki yaptı. En iyi
sonuç, aynı ağaçlara çiçeklenme
başlangıcı ve çiçeklenme sonunda bor uygulamasından elde edildi(0.2 ppm+0.2
ppm) ve çatlama oranında yaklaşık %30 ‘luk bir azalma sağladı. En yüksek
SÇKM değeri, çiçeklenme başlangıcındaki uygulamadan elde edildi( %17.50). En
yüksek meyve eti sertliği ikinci yıl, çiçeklenme sonu bor uygulamasından elde
edildi( 0.80 newton). Bor uygulamaları kolay ve düşük
maliyetlidir. Bu araştırma sonucuna
göre bor uygulamaları en önemli fizyolojik bozukluk olan çatlama oranını düşürmüş ve verim artışı
sağlamıştır. Diğer bazı kalite
özelliklerine de olumlu etkisi olmuştur. Sonuç olarak, “çiçeklenme başlangıcı
ve çiçeklenme sonunda, aynı ağaçlara 2 kez yapılan bor uygulaması(0.2 ppm+0.2
ppm)” önerilir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 3 |