Araştırma 2016 ve 2017 yıllarında yürütüldü. ‘0900 Ziraat’ kiraz çeşidine, 5 bor uygulaması
yapıldı. Kontrol ile birlikte, bir uygulama sadece topraktan, diğer 3 uygulama,
farklı doz ve zamanlarda ağaçlara yapıldı. Çiçeklenme döneminde ağaçlara
uygulanan Bor, verimde artışa neden
oldu. En iri meyveler, topraktan bor uygulamasından elde edildi(11.58 g).
Çatlama oranına, bor uygulamalarının hepsi olumlu etki yaptı. En iyi
sonuç, aynı ağaçlara çiçeklenme
başlangıcı ve çiçeklenme sonunda bor uygulamasından elde edildi(0.2 ppm+0.2
ppm) ve çatlama oranında yaklaşık %30 ‘luk bir azalma sağladı. En yüksek
SÇKM değeri, çiçeklenme başlangıcındaki uygulamadan elde edildi( %17.50). En
yüksek meyve eti sertliği ikinci yıl, çiçeklenme sonu bor uygulamasından elde
edildi( 0.80 newton). Bor uygulamaları kolay ve düşük
maliyetlidir. Bu araştırma sonucuna
göre bor uygulamaları en önemli fizyolojik bozukluk olan çatlama oranını düşürmüş ve verim artışı
sağlamıştır. Diğer bazı kalite
özelliklerine de olumlu etkisi olmuştur. Sonuç olarak, “çiçeklenme başlangıcı
ve çiçeklenme sonunda, aynı ağaçlara 2 kez yapılan bor uygulaması(0.2 ppm+0.2
ppm)” önerilir.
Balcı, S. ve Çağlar, S. 2006. Meyve Yetiştiriciliğinde Bor Uygulaması. http://www.maden.org.tr/ resimler/ ekler/ bcf8dd060e5ea0b_ek.pdf (Birinci Uluslar arası Bor Sempozyumu. 3-4 Ekim 2002, Kütahya. Bildiriler Kitabı:189-192).
Cemeroğlu, B.,1992. Meyve ve Sebze İşleme Endüstrisinde Temel Analiz Metodları. BİLTAV Üniversite Kitapları Serisi. No: 02-2. 381 s.
Düzgünes, O., Kesici, T., Kavuncu, O. Ve Gürbüz, F. 1987. Araştırma ve Deneme Metotları. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları: 1021, Ders Kitabı:295, Ankara.
Erdoğan, V. ve Aygün, A. 2009. Effect of Foliar Boron Application on Fruit Set in ‘Tombul’ hazelnut. Acta Horticulturae, 331-336, October, 2009.
Eriş, A. ve Barut, E. 2000. Ilıman İklim Meyveleri-1. Uludağ Üni. Ziraat Fak. Bahçe Bitkileri Böl. ISBN 975-6958-23-5. Uludağ Üni. Basımevi, Bursa.Gerçekçioğlu, R., Temiz,A., 1997. Tokat Yöresinde Yetiştirilen Bazı Kiraz Çeşitlerinin Fenolojik Ve Pomolojik Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. G.O.Ü Ziraat Fakültesi Dergisi. ISSN: 1300-2910, Cilt.14, Sayı:1, 1-16, Tokat.
Kocabaş, I. 2009. Elma Yetiştiriciliğinde Bor Uygulamasının Önemi. TABAD. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi. 2(1):127-130, 2009.
Lind, D.A., Marchal, W.G. and S.A. Wathen, “Statistical Techniques in Business and Economics”, Twelfth Edition, McGraw-Hill Irwin, New York, 2005.
Peryea, F.J. 1994. Boron Nutrition in Deciduous Tree Fruit. In Tree Fruit Nutrition, eds. A.B.Peterson and R.G. Stevens, 95-99.Yakima, WA:Good Fruit Grower.
Sağlam, M., Köseoğlu, S. ve Enhoş, Ş.2013. Periodontolojide Bor. Sağlık Bilimleri Dergisi.22(1):70-75.
Shear, C.B. And M. Faust.1980. Nutritional Ranges in Deciduous Tree Fruit and Nuts. Horticultural Review 2:142-163.
Tosun, F. ve Koyuncu, F. 2007. Kirazlarda Çiçek Tozu Çimlenmesi ve Çiçek Tozu Çim Borusu Gelişimi Üzerine Bazı Kimyasal Uygulamaların Etkileri. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fak. Dergisi, 20(2):219-224, Antalya.
Wöjcik, P. and Morgas, H. 2013. Response of ‘Borlat’ Sweet Cherry Trees to Postharvest of Nitrogen, Boron and Zinc. Journal of Plant Nutrition, 36:3, 503-514,DOI:10.1080/019041/67.2012.748071. Wöjcik, P. and Wöjcik, M.2006. Effect of Boron Fertilization on Sweet Cherry Tree Yield and Fruit Quality. Journal of Plant Nutrition, 29:10, 1755-1766, DOI:10.1080/01904160600897471.
Wöjcik, P. 2006. ‘Schattenmorelle’ Tart Cherry Response to Boron Fertilization. Journal of Plant Nutrition, 29:9, 1709-1718, DOI:10.1080/019041606
Balcı, S. ve Çağlar, S. 2006. Meyve Yetiştiriciliğinde Bor Uygulaması. http://www.maden.org.tr/ resimler/ ekler/ bcf8dd060e5ea0b_ek.pdf (Birinci Uluslar arası Bor Sempozyumu. 3-4 Ekim 2002, Kütahya. Bildiriler Kitabı:189-192).
Cemeroğlu, B.,1992. Meyve ve Sebze İşleme Endüstrisinde Temel Analiz Metodları. BİLTAV Üniversite Kitapları Serisi. No: 02-2. 381 s.
Düzgünes, O., Kesici, T., Kavuncu, O. Ve Gürbüz, F. 1987. Araştırma ve Deneme Metotları. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları: 1021, Ders Kitabı:295, Ankara.
Erdoğan, V. ve Aygün, A. 2009. Effect of Foliar Boron Application on Fruit Set in ‘Tombul’ hazelnut. Acta Horticulturae, 331-336, October, 2009.
Eriş, A. ve Barut, E. 2000. Ilıman İklim Meyveleri-1. Uludağ Üni. Ziraat Fak. Bahçe Bitkileri Böl. ISBN 975-6958-23-5. Uludağ Üni. Basımevi, Bursa.Gerçekçioğlu, R., Temiz,A., 1997. Tokat Yöresinde Yetiştirilen Bazı Kiraz Çeşitlerinin Fenolojik Ve Pomolojik Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. G.O.Ü Ziraat Fakültesi Dergisi. ISSN: 1300-2910, Cilt.14, Sayı:1, 1-16, Tokat.
Kocabaş, I. 2009. Elma Yetiştiriciliğinde Bor Uygulamasının Önemi. TABAD. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi. 2(1):127-130, 2009.
Lind, D.A., Marchal, W.G. and S.A. Wathen, “Statistical Techniques in Business and Economics”, Twelfth Edition, McGraw-Hill Irwin, New York, 2005.
Peryea, F.J. 1994. Boron Nutrition in Deciduous Tree Fruit. In Tree Fruit Nutrition, eds. A.B.Peterson and R.G. Stevens, 95-99.Yakima, WA:Good Fruit Grower.
Sağlam, M., Köseoğlu, S. ve Enhoş, Ş.2013. Periodontolojide Bor. Sağlık Bilimleri Dergisi.22(1):70-75.
Shear, C.B. And M. Faust.1980. Nutritional Ranges in Deciduous Tree Fruit and Nuts. Horticultural Review 2:142-163.
Tosun, F. ve Koyuncu, F. 2007. Kirazlarda Çiçek Tozu Çimlenmesi ve Çiçek Tozu Çim Borusu Gelişimi Üzerine Bazı Kimyasal Uygulamaların Etkileri. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fak. Dergisi, 20(2):219-224, Antalya.
Wöjcik, P. and Morgas, H. 2013. Response of ‘Borlat’ Sweet Cherry Trees to Postharvest of Nitrogen, Boron and Zinc. Journal of Plant Nutrition, 36:3, 503-514,DOI:10.1080/019041/67.2012.748071. Wöjcik, P. and Wöjcik, M.2006. Effect of Boron Fertilization on Sweet Cherry Tree Yield and Fruit Quality. Journal of Plant Nutrition, 29:10, 1755-1766, DOI:10.1080/01904160600897471.
Wöjcik, P. 2006. ‘Schattenmorelle’ Tart Cherry Response to Boron Fertilization. Journal of Plant Nutrition, 29:9, 1709-1718, DOI:10.1080/019041606
Gerçekcioğlu, R., Asarkaya, U., & Özatasever, Ö. (2019). ‘0900 Ziraat’ Kiraz Çeşidinde Bor Uygulamasının Verim ve Meyve Kalitesine Etkisi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 8(3), 120-129.
AMA
Gerçekcioğlu R, Asarkaya U, Özatasever Ö. ‘0900 Ziraat’ Kiraz Çeşidinde Bor Uygulamasının Verim ve Meyve Kalitesine Etkisi. GBAD. Aralık 2019;8(3):120-129.
Chicago
Gerçekcioğlu, Resul, Ufuk Asarkaya, ve Öznur Özatasever. “‘0900 Ziraat’ Kiraz Çeşidinde Bor Uygulamasının Verim Ve Meyve Kalitesine Etkisi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 8, sy. 3 (Aralık 2019): 120-29.
EndNote
Gerçekcioğlu R, Asarkaya U, Özatasever Ö (01 Aralık 2019) ‘0900 Ziraat’ Kiraz Çeşidinde Bor Uygulamasının Verim ve Meyve Kalitesine Etkisi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 8 3 120–129.
IEEE
R. Gerçekcioğlu, U. Asarkaya, ve Ö. Özatasever, “‘0900 Ziraat’ Kiraz Çeşidinde Bor Uygulamasının Verim ve Meyve Kalitesine Etkisi”, GBAD, c. 8, sy. 3, ss. 120–129, 2019.
ISNAD
Gerçekcioğlu, Resul vd. “‘0900 Ziraat’ Kiraz Çeşidinde Bor Uygulamasının Verim Ve Meyve Kalitesine Etkisi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 8/3 (Aralık 2019), 120-129.
JAMA
Gerçekcioğlu R, Asarkaya U, Özatasever Ö. ‘0900 Ziraat’ Kiraz Çeşidinde Bor Uygulamasının Verim ve Meyve Kalitesine Etkisi. GBAD. 2019;8:120–129.
MLA
Gerçekcioğlu, Resul vd. “‘0900 Ziraat’ Kiraz Çeşidinde Bor Uygulamasının Verim Ve Meyve Kalitesine Etkisi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, c. 8, sy. 3, 2019, ss. 120-9.
Vancouver
Gerçekcioğlu R, Asarkaya U, Özatasever Ö. ‘0900 Ziraat’ Kiraz Çeşidinde Bor Uygulamasının Verim ve Meyve Kalitesine Etkisi. GBAD. 2019;8(3):120-9.