Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Investigations on the determination of residual levels of neonicotinoid insecticides in tomatoes for consumption in Tokat province

Yıl 2019, Cilt: 8 Sayı: 3, 50 - 58, 31.12.2019

Öz



This
study was carried out to determine the residual levels of neonicotinoid
insecticides
(Acetamiprid,
İmidacloprid, Thiametoxam, Clothianidin ve Thiacloprid
) in tomato samples taken
from shopping centers in Tokat

between 2017-2018.
Residue analysis of the samples were carried out by LC- MS/MS (Liquid
Chromatography / Tandem Mass Spectrometer) in the Food Detection and Residue
Analysis Unit of Tokat Gaziosmanpaşa University Scientific and Technological
Researches Application and Research Center.
As a result of the
studies carried out with a total of 30 tomato samples, at least one pesticide
residue was found in each of the 16 samples.Samples with residues detected
represent 53.33% of the total sample. 1 sample was found to have residues above
the Turkish Food Codex (TGK) and
European Union (EU) Maximum Residue Limits (MRLs).




Proje Numarası

2016/45

Kaynakça

  • Anonim, 2018. Tarımsal ekonomi ve politika geliştirme enstitüsü. Ankara.
  • Anonim,2019a.http://www.oka.org.tr/Documents/TOKAT_Tarim_ve_Kirsal_Kalkinma_Eylem_Plani.pdf (Erişim tarihi: 19.05.2019)
  • Anonim, 2019b. Bitkisel Ve Hayvansal Orijinli Gıda Maddelerinde Pestisit Kalıntılarının Resmi Kontrolü İçin Numune Alma Metotları Talimatı https://www.tarimorman.gov.tr › Talimatlar › gkgm › pestisit_numune_alma (Erişim tarihi: 16.10.2019)
  • Anastassiades, M., Lehotay, S.J., Stajnbaher, D., Schenck, F.J., 2003. Fast and easy multiresidue method employing acetonitrile extraction/partitioning and dispersive solid–phase extraction for the determination of pesticide residues in produce. Journal of AOAC International. 86: 412–431
  • Ersoy, N., Tatlı, Ö., Özcan, S., Evcil, E., Coşkun, L.Ş. ve Erdoğan, E.. 2011. LC-MS/MS ve GC-MS’ le Bazı Sebze Türlerinde Pestisit Kalıntılarının Tespiti. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 25 (3): (2011) 79-85
  • Güncan, A. ve Durmuşoğlu, E. 2003. Mustafakemalpaşa (Bursa)'da yetiştirilen sanayi domatesinde bazı organik fosforlu insektisit kalıntıları üzerinde araştırmalar. Türk. enlomol. derg., 2003, 27 (3) : 223-230
  • Karatoy, S. 2019. Tatlı Mısır İle Farklı Sırık Domates Tiplerinin Karışık Yetiştiriciliğinin Verim Ve Kalite Üzerine Etkileri. Yüksek lisans tezi.
  • Kaya, Y., Al-Remi, F., Arvas, Y. E., ve Durmuş, M., 2018. Domates bı̇tkı̇sı̇ ve invı̇tro mı̇kro çoğaltımı (Tomato plant and its in vitro micropropagation). Journal of Engineering Technology and Applied Sciences, 3(1), 55-73.
  • Lehotay, S. J., Maśtovská, K. ve Lightfield, A. R., 2005. Use of buffering and other means to improve results of problematic pesticides in a fast and easy method for residue analysis of fruits and vegetables. Journal of AOAC Inter. 88(2):615-629
  • Sağlam, N. ve Yazgan, A., 1995. The effects of planting density and the number of truss per plant on earliness, yield and quality of tomato grown under unheated high plastic tunnel," 1st International Symposium on Solanaceae for Fresh Market" Acta Horticulturae 412, 258-267, 28-31 March, Malaga-Spain.
  • Sağlam, N. ve Yazgan, A. 1997. A Research on determining of suitable varieties for tomato cultivation under unheated high plastic tunnel. 8th International Symposium on "Timing of Field Production in Vegetables Crops, Acta Horticulture 533, 519-525, October, Bari-Italy
  • Tatlı, Ö., 2006. Ege Bölgesine Özgü Bazı Yaş Meyve, Sebze ve Kurutulmuş Gıda Ürünlerinde Pestisit Kalıntı Düzeylerinin Tespiti. Yüksek Lisans Tezi, 2006.Tiryaki, O., 2016. Türkiye’de yapılan pestisit kalıntı analiz ve çalışmaları. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 32(1): 72-82.
  • Polat, B., ve Tiryaki, O. 2018. Çanakkale ili Açık Alan Domates Yetiştiriciliğinde Pestisit Kalıntılarının QuEChERS Yöntemi ile Araştırılması. ÇOMÜ Zir. Fak. Derg. (COMU J. Agric. Fac.) 2018: 6 (1): 71–79
  • Zengin, E. ve Karaca, İ. 2017. Uşak İlinde Örtü Altı Üretimi Yapılan Domateslerdeki Pestisit Kalıntılarının Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Cilt 21, Sayı 2, 554-559, 2017

Tokat ilinde tüketime sunulan domateslerde neonikotinoid grubu insektisitlerin kalıntı düzeylerinin belirlenmesi üzerine araştırmalar

Yıl 2019, Cilt: 8 Sayı: 3, 50 - 58, 31.12.2019

Öz

Bu
çalışma, 2017-2018 yılları arasında Tokat ilinde tüketicilere arz edilen
domates numunelerinde neonikotinoid grubu (Acetamiprid, İmidacloprid,
Thiametoxam, Clothianidin ve Thiacloprid) insektisitlerin kalıntı düzeylerinin
belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Alınan örneklerin kalıntı analizleri Tokat
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve
Araştırma Merkezi Gıda Tespiti ve Kalıntı Analiz Birimi Gıda Kalıntı Analiz
Laboratuvarında bulunan LC-MS/MS (Sıvı Kromatografi/ Tandem Kütle
Spektrometresi) cihazında yapılmıştır. Toplam 30 domates örneği ile yapılan
çalışmalar sonucunda 16 örneğin herbirinde en az bir tane pestisit kalıntısına
rastlanmıştır. Kalıntı saptanan örnekler toplam numunenin %53,33’ünü temsil
etmektedir. 1 adet numunede ise Türk Gıda Kodeksi (TGK) ve Avrupa Birliği (AB)
Maksimum Kalıntı Limitleri (MRLs)’nin üzerinde kalıntı tespit edilmiştir

Destekleyen Kurum

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi BAP Birimi

Proje Numarası

2016/45

Teşekkür

Bu çalışmayı “2016/45” No’lu proje ile destekleyen Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi BAP Birimine teşekkürlerimizi sunarız.

Kaynakça

  • Anonim, 2018. Tarımsal ekonomi ve politika geliştirme enstitüsü. Ankara.
  • Anonim,2019a.http://www.oka.org.tr/Documents/TOKAT_Tarim_ve_Kirsal_Kalkinma_Eylem_Plani.pdf (Erişim tarihi: 19.05.2019)
  • Anonim, 2019b. Bitkisel Ve Hayvansal Orijinli Gıda Maddelerinde Pestisit Kalıntılarının Resmi Kontrolü İçin Numune Alma Metotları Talimatı https://www.tarimorman.gov.tr › Talimatlar › gkgm › pestisit_numune_alma (Erişim tarihi: 16.10.2019)
  • Anastassiades, M., Lehotay, S.J., Stajnbaher, D., Schenck, F.J., 2003. Fast and easy multiresidue method employing acetonitrile extraction/partitioning and dispersive solid–phase extraction for the determination of pesticide residues in produce. Journal of AOAC International. 86: 412–431
  • Ersoy, N., Tatlı, Ö., Özcan, S., Evcil, E., Coşkun, L.Ş. ve Erdoğan, E.. 2011. LC-MS/MS ve GC-MS’ le Bazı Sebze Türlerinde Pestisit Kalıntılarının Tespiti. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 25 (3): (2011) 79-85
  • Güncan, A. ve Durmuşoğlu, E. 2003. Mustafakemalpaşa (Bursa)'da yetiştirilen sanayi domatesinde bazı organik fosforlu insektisit kalıntıları üzerinde araştırmalar. Türk. enlomol. derg., 2003, 27 (3) : 223-230
  • Karatoy, S. 2019. Tatlı Mısır İle Farklı Sırık Domates Tiplerinin Karışık Yetiştiriciliğinin Verim Ve Kalite Üzerine Etkileri. Yüksek lisans tezi.
  • Kaya, Y., Al-Remi, F., Arvas, Y. E., ve Durmuş, M., 2018. Domates bı̇tkı̇sı̇ ve invı̇tro mı̇kro çoğaltımı (Tomato plant and its in vitro micropropagation). Journal of Engineering Technology and Applied Sciences, 3(1), 55-73.
  • Lehotay, S. J., Maśtovská, K. ve Lightfield, A. R., 2005. Use of buffering and other means to improve results of problematic pesticides in a fast and easy method for residue analysis of fruits and vegetables. Journal of AOAC Inter. 88(2):615-629
  • Sağlam, N. ve Yazgan, A., 1995. The effects of planting density and the number of truss per plant on earliness, yield and quality of tomato grown under unheated high plastic tunnel," 1st International Symposium on Solanaceae for Fresh Market" Acta Horticulturae 412, 258-267, 28-31 March, Malaga-Spain.
  • Sağlam, N. ve Yazgan, A. 1997. A Research on determining of suitable varieties for tomato cultivation under unheated high plastic tunnel. 8th International Symposium on "Timing of Field Production in Vegetables Crops, Acta Horticulture 533, 519-525, October, Bari-Italy
  • Tatlı, Ö., 2006. Ege Bölgesine Özgü Bazı Yaş Meyve, Sebze ve Kurutulmuş Gıda Ürünlerinde Pestisit Kalıntı Düzeylerinin Tespiti. Yüksek Lisans Tezi, 2006.Tiryaki, O., 2016. Türkiye’de yapılan pestisit kalıntı analiz ve çalışmaları. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 32(1): 72-82.
  • Polat, B., ve Tiryaki, O. 2018. Çanakkale ili Açık Alan Domates Yetiştiriciliğinde Pestisit Kalıntılarının QuEChERS Yöntemi ile Araştırılması. ÇOMÜ Zir. Fak. Derg. (COMU J. Agric. Fac.) 2018: 6 (1): 71–79
  • Zengin, E. ve Karaca, İ. 2017. Uşak İlinde Örtü Altı Üretimi Yapılan Domateslerdeki Pestisit Kalıntılarının Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Cilt 21, Sayı 2, 554-559, 2017
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Tarık Balkan 0000-0003-4756-4842

Kenan Kara

Proje Numarası 2016/45
Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Balkan, T., & Kara, K. (2019). Tokat ilinde tüketime sunulan domateslerde neonikotinoid grubu insektisitlerin kalıntı düzeylerinin belirlenmesi üzerine araştırmalar. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 8(3), 50-58.
AMA Balkan T, Kara K. Tokat ilinde tüketime sunulan domateslerde neonikotinoid grubu insektisitlerin kalıntı düzeylerinin belirlenmesi üzerine araştırmalar. GBAD. Aralık 2019;8(3):50-58.
Chicago Balkan, Tarık, ve Kenan Kara. “Tokat Ilinde tüketime Sunulan Domateslerde Neonikotinoid Grubu Insektisitlerin kalıntı düzeylerinin Belirlenmesi üzerine araştırmalar”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 8, sy. 3 (Aralık 2019): 50-58.
EndNote Balkan T, Kara K (01 Aralık 2019) Tokat ilinde tüketime sunulan domateslerde neonikotinoid grubu insektisitlerin kalıntı düzeylerinin belirlenmesi üzerine araştırmalar. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 8 3 50–58.
IEEE T. Balkan ve K. Kara, “Tokat ilinde tüketime sunulan domateslerde neonikotinoid grubu insektisitlerin kalıntı düzeylerinin belirlenmesi üzerine araştırmalar”, GBAD, c. 8, sy. 3, ss. 50–58, 2019.
ISNAD Balkan, Tarık - Kara, Kenan. “Tokat Ilinde tüketime Sunulan Domateslerde Neonikotinoid Grubu Insektisitlerin kalıntı düzeylerinin Belirlenmesi üzerine araştırmalar”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 8/3 (Aralık 2019), 50-58.
JAMA Balkan T, Kara K. Tokat ilinde tüketime sunulan domateslerde neonikotinoid grubu insektisitlerin kalıntı düzeylerinin belirlenmesi üzerine araştırmalar. GBAD. 2019;8:50–58.
MLA Balkan, Tarık ve Kenan Kara. “Tokat Ilinde tüketime Sunulan Domateslerde Neonikotinoid Grubu Insektisitlerin kalıntı düzeylerinin Belirlenmesi üzerine araştırmalar”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, c. 8, sy. 3, 2019, ss. 50-58.
Vancouver Balkan T, Kara K. Tokat ilinde tüketime sunulan domateslerde neonikotinoid grubu insektisitlerin kalıntı düzeylerinin belirlenmesi üzerine araştırmalar. GBAD. 2019;8(3):50-8.