Araştırma, Eskişehir merkez koşullarında 1929-2016 yılları arasında tescil edilmiş yirmi beş ekmeklik buğday çeşidinin tane verimi, başak ve başakla ilişkili bazı karakterlerin karşılaştırılması amacıyla yürütülmüştür. Deneme, 2018/19 ve 2019/20 vejetasyon döneminde tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Buğday çeşitlerinde incelenen karakterler arasındaki farklar istatistiksel olarak önemli (P>0.05 ve P>0.01) olmuştur. Çeşitlerin tane verimleri birinci yıl 228.3-574.3 kg/da ve kinci yıl 147.3-401.3 kg/da arasında değişmiştir. Çeşitlerin kardeş sayıları 2.4-8.5 adet, m2’de başak sayıları 270.0-1090.0 adet, hasat indeksleri %21.0-41.0, 1000 tane ağırlıkları 28.2-35.2 g, başak boyları 5.17-8.90 cm, başakta başakçık sayıları 12.1-15.3 adet, başakta tane sayıları 18.3-30.6 adet ve başakçıkta tane sayıları 1.44-2.15 adet arasında değişmiştir. Tescil yıllarına bağlı olarak buğdayın bu karakterlerinde (AK702 çeşidi hariç) anlamlı bir artış veya azalış olmamıştır. Sonuç olarak, eski çeşitlerin genetik kaynak olarak öneminin yüksek olduğunu, bu çeşitlerin üretiminin devam ettirilmesi gerektiği ve Eskişehir koşullarında daha yüksek tane verimlerinden dolayı Köse 220-39, Süzen 97, Soyer 02, Nacibey, Mesut ve Reyis çeşitleri önerilebilir bulunmuştur.
Bu makale Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsünde sunulan Yüksek Lisans Tezinden hazırlanmıştır.
Registered in Old and Recent Years
ABSTRACT: The research was conducted in Eskişehir ecological conditions with aim at compare of some ear and their relationships characteristics of twenty five bread wheat cultivars registered between 1927-2017 years. The experiment was set up according to a randomized block design with 3 replications in 2018/19 and 2019/20 vegetation periods. Differences among of examined characteristics of wheat cultivars were significant (P>0.05 and P>0.01). Grain yields of cultivars varied between 228.3-574.3 kg da-1 in the first year and 147.3-401.3 kg da-1 in the second year. The number of tillering, number of spikes per square meter, harvest index, thousand grain weights spike height, number of spikelet per spike, grain number per spike, grain number per spikelet and varied between 2.4-8.5 number, 270.0-1090.0 number, 21-41%, 28.2-35.2 g, 5.17-8.90 cm, 12.1-15.3 number, 18.3-30.6 number and 1.44-2.15 number, respectively. There was no meaningful increase and decrease in these characteristics (except to Ak702 cultivar) depending on registration years. As a result; the significant as genetic resource of the old cultivars is high and the production of these varieties should continue, and Köse 220-39, Süzen 97, Soyer 02, Nacibey, Mesut and Reyis cultivars due to the higher grain yields in Eskisehir conditions have been found to be recommended.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 2 Eylül 2021 |
Yayımlanma Tarihi | 8 Ekim 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 10 Sayı: 2 |