Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Tıbbi Aromatik Bitkilerin (TAB) İçecek Olarak Tüketimi Tokat İli Merkez İlçe Örneği

Yıl 2022, Cilt: 11 Sayı: 1, 128 - 141, 11.05.2022

Öz

Çalışmada, Tokat Merkez İlçede yaşayan tüketicilerin tıbbi aromatik bitkileri (TAB) içecek olarak tüketimi, satın alma davranışları ve bunları etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Oransal örnekleme yöntemi kullanılarak 384 tüketici ile görüşülmüştür. Araştırma kapsamına giren tüketicilerin %86,2’si (331 kişi) TAB’ları içecek olarak tükettiklerini %23.8’i ise tüketmediklerini ifade etmişlerdir. Bu bağlamda çalışmaya 331 veri seti ile devam edilmiştir. Veri setine ki-kare testi uygulanarak veriler arasında ilişkilendirme yapılmıştır. İstatistiksel olarak tüketicilerin gelir, eğitim, yaş grupları ile TAB’ları içecek olarak satın aldıkları yerler, satın alırken dikkat ettikleri faktörler ve ürünleri alırken dikkat ettikleri özellikler arasında anlamlı ilişkiler belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Anonim, 2012. http://haber.tobb.org.tr/ekonomikforum/2012/03/028-029.pdf(Erişim Tarihi:20.06.2018). Anonim, 2014b. http://eczacininsesi.com/index.php?yon=majistral&id=71 (Erişim Tarihi:05.10.2017).
  • Anomim, 2017. http://www.worldatlas.com/articles/the-top-garlic-producing-countries-in-the-world.html (Erişim Tarihi:16.11.2017).
  • Lange D., 2006. Medicina land Aromatic Plants: Trade, Production, and Management of Botanical Resources. https://wwwlib.teiep.gr/images/stories/acta/Acta%20629/629_25.pdf
  • Haidar A. and Qaiser M., 2009. The ethnobotany of Chitral valley, Pakistan with particular reference to medicinal plants. Pakistan Journal of Botany 2009 Vol.41 No.4 pp.2009-2041 ref.41.
  • Homma A.K.G. 1992. The dynamics of extraction in Amazonia. A historical perspective. – Advances in Economic Botany 9: 23–31.
  • Özhatay N., Koyuncu, M., Atay, S., 1997. Türkiye’nin Doğal Tıbbi Bitkilerinin Ticareti Hakkında Bir Çalışma, İstanbul, 1997.
  • Sarısen O, Caliskan D. Fitoterapi: Bitkilerle tedaviye dikkat. Sted 2005; 14:182-187.
Toplam 7 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Esra Kaplan 0000-0002-4423-7291

Arslan Zafer Gürler

Erken Görünüm Tarihi 30 Nisan 2022
Yayımlanma Tarihi 11 Mayıs 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 11 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kaplan, E., & Gürler, A. Z. (2022). Tıbbi Aromatik Bitkilerin (TAB) İçecek Olarak Tüketimi Tokat İli Merkez İlçe Örneği. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 11(1), 128-141.
AMA Kaplan E, Gürler AZ. Tıbbi Aromatik Bitkilerin (TAB) İçecek Olarak Tüketimi Tokat İli Merkez İlçe Örneği. GBAD. Mayıs 2022;11(1):128-141.
Chicago Kaplan, Esra, ve Arslan Zafer Gürler. “Tıbbi Aromatik Bitkilerin (TAB) İçecek Olarak Tüketimi Tokat İli Merkez İlçe Örneği”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 11, sy. 1 (Mayıs 2022): 128-41.
EndNote Kaplan E, Gürler AZ (01 Mayıs 2022) Tıbbi Aromatik Bitkilerin (TAB) İçecek Olarak Tüketimi Tokat İli Merkez İlçe Örneği. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 11 1 128–141.
IEEE E. Kaplan ve A. Z. Gürler, “Tıbbi Aromatik Bitkilerin (TAB) İçecek Olarak Tüketimi Tokat İli Merkez İlçe Örneği”, GBAD, c. 11, sy. 1, ss. 128–141, 2022.
ISNAD Kaplan, Esra - Gürler, Arslan Zafer. “Tıbbi Aromatik Bitkilerin (TAB) İçecek Olarak Tüketimi Tokat İli Merkez İlçe Örneği”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 11/1 (Mayıs 2022), 128-141.
JAMA Kaplan E, Gürler AZ. Tıbbi Aromatik Bitkilerin (TAB) İçecek Olarak Tüketimi Tokat İli Merkez İlçe Örneği. GBAD. 2022;11:128–141.
MLA Kaplan, Esra ve Arslan Zafer Gürler. “Tıbbi Aromatik Bitkilerin (TAB) İçecek Olarak Tüketimi Tokat İli Merkez İlçe Örneği”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, c. 11, sy. 1, 2022, ss. 128-41.
Vancouver Kaplan E, Gürler AZ. Tıbbi Aromatik Bitkilerin (TAB) İçecek Olarak Tüketimi Tokat İli Merkez İlçe Örneği. GBAD. 2022;11(1):128-41.