Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Çorum-İskilip Şartlarında Bazı Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.) Çeşitlerinin Bazı Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi

Yıl 2022, Cilt: 11 Sayı: 2, 83 - 97, 11.11.2022

Öz

Çalışma Çorum-İskilip koşullarında 22 adet ekmeklik buğday çeşidinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2019-2020 yetiştirme döneminde yürütülmüştür. Deneme, tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırmada başaklanma süresi, olgunlaşma süresi, bitki boyu, metrekarede başak sayısı, başak uzunluğu, başakta tane sayısı, tek başak verimi, bin tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, tane verimi, toplam verim, hasat indeksi, protein oranı, Zeleny sedimantasyon değeri, yaş gluten ve kuru gluten oranı parametreleri incelenmiştir. Bir yıllık sonuçlar doğrultusunda hektolitre ağırlığı hariç çeşitler arasında incelenen özellikler bakımından önemli farklılıklar bulunmuş, tane verimi 200.7 ile 288.4 kg/da arasında değişim göstermiştir. Araştırmada, başak uzunluğu, başakta tane sayısı ve tek başak verimi bakımından Harmankaya-99 çeşidi, tane verimi bakımından Krasunia Odeska çeşidi, protein oranı bakımından Karahan-99 çeşidi, Zeleny sedimantasyon bakımından Syrena Odeska, Bağcı-2002 ve Krasunia Odeska çeşitleri, yaş gluten ve kuru gluten oranları bakımından ise Harmankaya-99 ve Karahan-99 çeşitleri öne çıkmıştır. Çorum İskilip şartlarında gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre; yüksek tane verimi ve istenen kalite özelliklerine sahip Krasunia Odeska ve Harmankaya-99 çeşitlerinin başarıyla yetiştirilebileceği belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Liu, Q., Zhang, W., Zhang, B., Du, C., Wei, N., Liang, D., Sun, K., Tu, K., Peng, J., Pan, L., 2022. Determination of Total Protein and Wet Gluten in Wheat Flour by Fourier Transform Infrared Photoacoustic Spectroscopy With Multivariate Analysis. Journal of Food Composition and Analysis, 106, 1-9.
  • Maraş, S., Çayır, R.M., 2020. Ekmeklik Buğdaylarda Hasat Döneminde Gerçekleşen Yağışların Kalite Parametlerine Etkisi. TURAN-SAM Uluslararası Bilimsel Hakemli Dergisi, 12 (46), 48-55.
  • Mut, Z. Erbaş Köse, Ö.D., Akay, H. 2017. Bazı Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.) Çeşitlerinin Tane Verimi ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 32 (1), 85-95.
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Mehmet Ali Sakin 0000-0002-9774-2478

Şeyma Akbalık

Kübra Özdemir Dirik 0000-0002-6901-561X

Erken Görünüm Tarihi 31 Ekim 2022
Yayımlanma Tarihi 11 Kasım 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 11 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Sakin, M. A., Akbalık, Ş., & Özdemir Dirik, K. (2022). Çorum-İskilip Şartlarında Bazı Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.) Çeşitlerinin Bazı Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 11(2), 83-97.
AMA Sakin MA, Akbalık Ş, Özdemir Dirik K. Çorum-İskilip Şartlarında Bazı Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.) Çeşitlerinin Bazı Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. GBAD. Kasım 2022;11(2):83-97.
Chicago Sakin, Mehmet Ali, Şeyma Akbalık, ve Kübra Özdemir Dirik. “Çorum-İskilip Şartlarında Bazı Ekmeklik Buğday (Triticum Aestivum L.) Çeşitlerinin Bazı Verim Ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 11, sy. 2 (Kasım 2022): 83-97.
EndNote Sakin MA, Akbalık Ş, Özdemir Dirik K (01 Kasım 2022) Çorum-İskilip Şartlarında Bazı Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.) Çeşitlerinin Bazı Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 11 2 83–97.
IEEE M. A. Sakin, Ş. Akbalık, ve K. Özdemir Dirik, “Çorum-İskilip Şartlarında Bazı Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.) Çeşitlerinin Bazı Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi”, GBAD, c. 11, sy. 2, ss. 83–97, 2022.
ISNAD Sakin, Mehmet Ali vd. “Çorum-İskilip Şartlarında Bazı Ekmeklik Buğday (Triticum Aestivum L.) Çeşitlerinin Bazı Verim Ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 11/2 (Kasım 2022), 83-97.
JAMA Sakin MA, Akbalık Ş, Özdemir Dirik K. Çorum-İskilip Şartlarında Bazı Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.) Çeşitlerinin Bazı Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. GBAD. 2022;11:83–97.
MLA Sakin, Mehmet Ali vd. “Çorum-İskilip Şartlarında Bazı Ekmeklik Buğday (Triticum Aestivum L.) Çeşitlerinin Bazı Verim Ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, c. 11, sy. 2, 2022, ss. 83-97.
Vancouver Sakin MA, Akbalık Ş, Özdemir Dirik K. Çorum-İskilip Şartlarında Bazı Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.) Çeşitlerinin Bazı Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. GBAD. 2022;11(2):83-97.