This research was carried out to determine the dietary habits and preferences of the students of Ordu University Unye Faculty of Economics and Administrative Sciences. The universe of the research; Unye Faculty of Economics and Administrative Sciences consisted of 384 undergraduate students studying in regular and secondary education. 52.3% of the students participating in the research are female and 47,7% are male. According to the research findings; 22.3% of the students stated that they received training on nutrition. These trainings; from school (35.5%), distance education (41.3%) and conference-panels (23.2%).It was determined that 86,7% of the students skipped meals and the most skipped meal was breakfast. It was determined that the students consumed the most bagel-opening at breakfast. In the Chi-square analysis, a significant difference was found between the gender, the place where the meals were consumed, the belief in healthy eating, and the consumption of various products.
Bu araştırma, Ordu Üniversitesi Ünye İktisadi İdari Bilimler Fakültesi öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve tercih nedenlerini tespit etmek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini; Ünye İktisadi İdari Bilimler Fakültesi normal ve ikinci öğretimde eğitim gören 384 lisans öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmaya katılan öğrencilerin % 52.3’ü kadın, %47.7’si erkektir. Araştırma bulgularına göre; öğrencilerin %22.3’ü beslenme ile ilgili eğitim aldığını belirtmiştir. Bu eğitimleri; okuldan (%35.5), uzaktan online eğitim (%41.3) ve konferans-panellerden (%23.2) almışlardır. Öğrencilerin %86.7’sinin öğün atladığı en fazla atladıkları öğünün ise sabah kahvaltısı olduğu tespit edilmiştir. Öğrencileri sabah kahvaltısında en fazla simit-açma tükettikleri belirlenmiştir. Yapılan Ki kare analizinde cinsiyetle öğünlerin tüketildiği yer, sağlıklı beslenme inancı, çeşitli ürünlerin tüketimleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 31 Ekim 2022 |
Yayımlanma Tarihi | 11 Kasım 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 11 Sayı: 2 |