Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

A Study on Nutritional Habits: The Example of Ünye FEAS

Yıl 2022, Cilt: 11 Sayı: 2, 236 - 249, 11.11.2022

Öz

This research was carried out to determine the dietary habits and preferences of the students of Ordu University Unye Faculty of Economics and Administrative Sciences. The universe of the research; Unye Faculty of Economics and Administrative Sciences consisted of 384 undergraduate students studying in regular and secondary education. 52.3% of the students participating in the research are female and 47,7% are male. According to the research findings; 22.3% of the students stated that they received training on nutrition. These trainings; from school (35.5%), distance education (41.3%) and conference-panels (23.2%).It was determined that 86,7% of the students skipped meals and the most skipped meal was breakfast. It was determined that the students consumed the most bagel-opening at breakfast. In the Chi-square analysis, a significant difference was found between the gender, the place where the meals were consumed, the belief in healthy eating, and the consumption of various products.

Kaynakça

  • Aktaş, D., 2019. Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları ile Akademik Başarıları Arasındaki İlişki, Türkiye Klinikleri J Health Sci. 4(2), 89-97
  • Arpa Zemzemoğlu, T.E, Erem, S., Uludağ, E., Uzun, S., 2019. Sağlık bilimleri fakültesi öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının belirlenmesi. Food and Health, 5(3), 185-196
  • Arslan, R., Akça, P., 2012. Çocukların Eğitiminde Rol Model Oluşturacak Olan Eğitimci Ve Usta Öğretici Adaylarının Beslenme Alışkanlıkları, Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4(8).
  • Baysal, A., 1993. Gençlik ve Gelişim, Gençliğin Beslenme Sorunları, 3(1).
  • Ermiş, E., Doğan, E., Erilli, N.A., Satıcı, E., 2015. Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi, Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Örneği, 6 (1).
  • Erten, M., 2006. “Adıyaman İlinde Eğitim Gören Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Bilgilerinin ve Alışkanlıklarının Araştırılması”, T.C. Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Aile Ekonomisi ve Beslenme Eğitimi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara
  • Figan, G., Alphan, M.E., Söylemez, D., 2002. 14-18 Yaş Grubundaki Lise Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının Saptanması ve Değerlendirilmesi. Türk Aile Hekimliği Dergisi, 6(4), 159-164.
  • Garipağaoğlu, M., Eliuz, B., Esin, K., Çağatay, P., Nalbant, H., Solakoğlu, Z., 2012. Tıp Fakültesi 1. sınıf öğrencilerinin beslenme durumlarının değerlendirilmesi. İstanbul Tıp Dergisi, 13(1), 1-8.
  • Güneş, E., 2018. Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları: Üniversitelerde Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Mersin Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı, Mersin.
  • Has, R., 2022. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı Ortaöğretim Düzeyinde Eğitim Gören Öğrencilerin Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi: Doğubayazıt Örneği, Yüksek Lisans Tezi.
  • Işıksoluğu, MK., 1986. Yükseköğrenim yapan kız öğrencilerin beslenme durumu ve buna beslenme eğitiminin etkisi. Beslenme ve Diyet Dergisi, 15, 55-70. Kartal, M., Kabalcıoğlu Bucak,F., Balcı, E., 2017. Üniversite öğrencilerinin beslenme kültürleri, Sağlık Akademisyenleri Dergisi, 4(4).
  • Martens, M.K., Assema, P., Brug, J., 2005. Who do adolescent eat what they eat? Personal and social environmental predictors of fruits, snack and breakfast consumption among 12-14 year old Dutch students. Public Health Nutrition. 8(8), 1258-1265
  • Neumark-Sztainer, D., French, S.A., Hannan, P.J., Story, M., Fulkerson, J.A., 2005. School lunch and snacking patterns among high school students: associations with school food environment and polices. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, 2,14. Onurlubaş, E., Doğan, H. G., Demirkıran, S., 2015. Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları. JAFAG, 32(3), 61-69.
  • Özçiçek Dölekoğlu, C., Yurdakul, O., 2004. Adana İlinde Hanehalkının Beslenme Düzeyleri ve Etkili Faktörlerin Logit Analizi İle Belirlenmesi, Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi (8) 2004, 62-86
  • Özdemir Ayhan, G., 2018. Malatya İl Merkezinde Yaşayan Liseye Devam Eden Öğrencilerin Beslenme Alışkanlıkları. Yüksek Lisans Tezi, İnönü Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Malatya.
  • Özgüç, S., 2021. Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Halk Sağlığı Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Konya İlinde Devlet Yurtlarında Kalan Öğrencilerin Beslenme Alışkanlıklarının Besin Reklamları Açısından Değerlendirilmesi
  • Özyağcıoğlu, N., Çınar, G.H., Buran, G., Ayverdi, D., 2009. Uludağ Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 12(2), 34-40.
  • Sayılı, M. Gözener, B., 2013. Gaziosmanpaşa Ünive rsitesi Öğrencilerinin Fast-Food Tüketim Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 4(2): 011-028 Sormaz, Ü., 2006. İzmit’te Lise Öğrencilerinin Besin Tercihleri Ve Beslenme Bilgi Düzeyleri Üzerine Bir Araştırma. A.Ü. Ev Ekonomisi ABD Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Tokgöz, P., Ertem, M., Çelik, F., Gökçe, Ş., Saka, G., Hatunoğlu, R, 1995. Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının saptanmasına ilişkin bir araştırma. Beslenme ve Diyet Dergisi, 24 (2), 229-238
  • Tözün, M., Sözmen, M.K., Babaoğlu, A.B., 2017. Türkiye'nin batısında bir üniversitenin sağlık ile ilişkili okullarında beslenme alışkanlıkları ve bunun obezite, fizik aktivite ve yaşam kalitesi ile ilişkisi. Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Halk Sağlığı Dergisi, 2(1), 1-16.
  • Vançelik, S., Gürsel Önal, S., Güraksın, A., Beyhun, E., 2007. Üniversite öğrencilerinin beslenme bilgi ve alışkanlıkları ile ilişkili faktörler. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 6(4), 242-248
  • Yorgan, N.D., 2019. Lise Öğrencilerinde Sağlıklı Beslenme Farkındalık Düzeyi Ve Beslenme Alışkanlıkları. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Okan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Gastronomi Ana Bilim Dalı, İstanbul.

Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma: Ünye İİBF Örneği

Yıl 2022, Cilt: 11 Sayı: 2, 236 - 249, 11.11.2022

Öz

Bu araştırma, Ordu Üniversitesi Ünye İktisadi İdari Bilimler Fakültesi öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve tercih nedenlerini tespit etmek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini; Ünye İktisadi İdari Bilimler Fakültesi normal ve ikinci öğretimde eğitim gören 384 lisans öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmaya katılan öğrencilerin % 52.3’ü kadın, %47.7’si erkektir. Araştırma bulgularına göre; öğrencilerin %22.3’ü beslenme ile ilgili eğitim aldığını belirtmiştir. Bu eğitimleri; okuldan (%35.5), uzaktan online eğitim (%41.3) ve konferans-panellerden (%23.2) almışlardır. Öğrencilerin %86.7’sinin öğün atladığı en fazla atladıkları öğünün ise sabah kahvaltısı olduğu tespit edilmiştir. Öğrencileri sabah kahvaltısında en fazla simit-açma tükettikleri belirlenmiştir. Yapılan Ki kare analizinde cinsiyetle öğünlerin tüketildiği yer, sağlıklı beslenme inancı, çeşitli ürünlerin tüketimleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur.

Kaynakça

  • Aktaş, D., 2019. Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları ile Akademik Başarıları Arasındaki İlişki, Türkiye Klinikleri J Health Sci. 4(2), 89-97
  • Arpa Zemzemoğlu, T.E, Erem, S., Uludağ, E., Uzun, S., 2019. Sağlık bilimleri fakültesi öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının belirlenmesi. Food and Health, 5(3), 185-196
  • Arslan, R., Akça, P., 2012. Çocukların Eğitiminde Rol Model Oluşturacak Olan Eğitimci Ve Usta Öğretici Adaylarının Beslenme Alışkanlıkları, Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4(8).
  • Baysal, A., 1993. Gençlik ve Gelişim, Gençliğin Beslenme Sorunları, 3(1).
  • Ermiş, E., Doğan, E., Erilli, N.A., Satıcı, E., 2015. Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi, Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Örneği, 6 (1).
  • Erten, M., 2006. “Adıyaman İlinde Eğitim Gören Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Bilgilerinin ve Alışkanlıklarının Araştırılması”, T.C. Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Aile Ekonomisi ve Beslenme Eğitimi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara
  • Figan, G., Alphan, M.E., Söylemez, D., 2002. 14-18 Yaş Grubundaki Lise Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının Saptanması ve Değerlendirilmesi. Türk Aile Hekimliği Dergisi, 6(4), 159-164.
  • Garipağaoğlu, M., Eliuz, B., Esin, K., Çağatay, P., Nalbant, H., Solakoğlu, Z., 2012. Tıp Fakültesi 1. sınıf öğrencilerinin beslenme durumlarının değerlendirilmesi. İstanbul Tıp Dergisi, 13(1), 1-8.
  • Güneş, E., 2018. Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları: Üniversitelerde Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Mersin Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı, Mersin.
  • Has, R., 2022. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı Ortaöğretim Düzeyinde Eğitim Gören Öğrencilerin Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi: Doğubayazıt Örneği, Yüksek Lisans Tezi.
  • Işıksoluğu, MK., 1986. Yükseköğrenim yapan kız öğrencilerin beslenme durumu ve buna beslenme eğitiminin etkisi. Beslenme ve Diyet Dergisi, 15, 55-70. Kartal, M., Kabalcıoğlu Bucak,F., Balcı, E., 2017. Üniversite öğrencilerinin beslenme kültürleri, Sağlık Akademisyenleri Dergisi, 4(4).
  • Martens, M.K., Assema, P., Brug, J., 2005. Who do adolescent eat what they eat? Personal and social environmental predictors of fruits, snack and breakfast consumption among 12-14 year old Dutch students. Public Health Nutrition. 8(8), 1258-1265
  • Neumark-Sztainer, D., French, S.A., Hannan, P.J., Story, M., Fulkerson, J.A., 2005. School lunch and snacking patterns among high school students: associations with school food environment and polices. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, 2,14. Onurlubaş, E., Doğan, H. G., Demirkıran, S., 2015. Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları. JAFAG, 32(3), 61-69.
  • Özçiçek Dölekoğlu, C., Yurdakul, O., 2004. Adana İlinde Hanehalkının Beslenme Düzeyleri ve Etkili Faktörlerin Logit Analizi İle Belirlenmesi, Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi (8) 2004, 62-86
  • Özdemir Ayhan, G., 2018. Malatya İl Merkezinde Yaşayan Liseye Devam Eden Öğrencilerin Beslenme Alışkanlıkları. Yüksek Lisans Tezi, İnönü Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Malatya.
  • Özgüç, S., 2021. Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Halk Sağlığı Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Konya İlinde Devlet Yurtlarında Kalan Öğrencilerin Beslenme Alışkanlıklarının Besin Reklamları Açısından Değerlendirilmesi
  • Özyağcıoğlu, N., Çınar, G.H., Buran, G., Ayverdi, D., 2009. Uludağ Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 12(2), 34-40.
  • Sayılı, M. Gözener, B., 2013. Gaziosmanpaşa Ünive rsitesi Öğrencilerinin Fast-Food Tüketim Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 4(2): 011-028 Sormaz, Ü., 2006. İzmit’te Lise Öğrencilerinin Besin Tercihleri Ve Beslenme Bilgi Düzeyleri Üzerine Bir Araştırma. A.Ü. Ev Ekonomisi ABD Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Tokgöz, P., Ertem, M., Çelik, F., Gökçe, Ş., Saka, G., Hatunoğlu, R, 1995. Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının saptanmasına ilişkin bir araştırma. Beslenme ve Diyet Dergisi, 24 (2), 229-238
  • Tözün, M., Sözmen, M.K., Babaoğlu, A.B., 2017. Türkiye'nin batısında bir üniversitenin sağlık ile ilişkili okullarında beslenme alışkanlıkları ve bunun obezite, fizik aktivite ve yaşam kalitesi ile ilişkisi. Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Halk Sağlığı Dergisi, 2(1), 1-16.
  • Vançelik, S., Gürsel Önal, S., Güraksın, A., Beyhun, E., 2007. Üniversite öğrencilerinin beslenme bilgi ve alışkanlıkları ile ilişkili faktörler. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 6(4), 242-248
  • Yorgan, N.D., 2019. Lise Öğrencilerinde Sağlıklı Beslenme Farkındalık Düzeyi Ve Beslenme Alışkanlıkları. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Okan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Gastronomi Ana Bilim Dalı, İstanbul.
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Ebru Onurlubaş

Derya Öztürk 0000-0001-5287-6600

Erken Görünüm Tarihi 31 Ekim 2022
Yayımlanma Tarihi 11 Kasım 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 11 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Onurlubaş, E., & Öztürk, D. (2022). Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma: Ünye İİBF Örneği. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 11(2), 236-249.
AMA Onurlubaş E, Öztürk D. Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma: Ünye İİBF Örneği. GBAD. Kasım 2022;11(2):236-249.
Chicago Onurlubaş, Ebru, ve Derya Öztürk. “Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma: Ünye İİBF Örneği”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 11, sy. 2 (Kasım 2022): 236-49.
EndNote Onurlubaş E, Öztürk D (01 Kasım 2022) Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma: Ünye İİBF Örneği. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 11 2 236–249.
IEEE E. Onurlubaş ve D. Öztürk, “Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma: Ünye İİBF Örneği”, GBAD, c. 11, sy. 2, ss. 236–249, 2022.
ISNAD Onurlubaş, Ebru - Öztürk, Derya. “Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma: Ünye İİBF Örneği”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 11/2 (Kasım 2022), 236-249.
JAMA Onurlubaş E, Öztürk D. Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma: Ünye İİBF Örneği. GBAD. 2022;11:236–249.
MLA Onurlubaş, Ebru ve Derya Öztürk. “Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma: Ünye İİBF Örneği”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, c. 11, sy. 2, 2022, ss. 236-49.
Vancouver Onurlubaş E, Öztürk D. Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma: Ünye İİBF Örneği. GBAD. 2022;11(2):236-49.