Araştırma, Ordu ili Perşembe merkez ilçe ve köylerinde 2 yıl süre ile yürütülmüştür. Yerel çeşitler arasından ticari önemi olabilecek 28 adeti detaylı incelenmiştir. Bu yerel çeşitlerin; meyve ağırlıkları 536.37 g(gonoray)- 26.23 g(kiraz armudu) ve meyve eni(çap) 80.49mm(limon 2)-38.04mm(kiraz armudu) olarak ölçülmüştür. Meyve eti sertliği 27.37 libre(bağ armudu)-13.90 libre(kara dalak), suda çözünebilir kuru madde %15.20(hacı cur)-%8.86(kırmızı yanak) ve titre edilebilir asitlik %0.22(bal armudu)-%.0.96(kiraz armudu) arasında bulunmuştur. Yerel armut çeşitlerinin, meyve et renkleri beyaz–krem ve beyaz arası , tekstürleri ise, kumsuz(göynü söbek ve kaba çörek) ile az kumlu ve kumlu yapıya sahip olduğu tespit edilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 23 Haziran 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 12 Sayı: 1 |