Bu çalışma Narince çeşidinin ana; Regent, Isabella ve Kishmish Vatkana çeşitlerinin de baba ebeveyn olarak kullanıldığı melezleme çalışmaları sonucunda elde edilmiş 51 adet F1 genotipi üzerinde yürütülmüştür. Çalışmanın ilk aşamasında genotiplerin yaprak kaliteleri ve 2 yıl süre ile küllemeye duyarlılık durumları incelenmişti. Özellikle külleme duyarlılıkları bakımından NRG-146, NRG-183, NRG-195 ve NRG-200 ön plana çıkmış ve küllemeye toleranslı genotipler olarak belirlenmişlerdi. Bu çalışmada yaprak kalitesi bakımından ümitvar olan bu genotiplerin yapraklarından zeytinyağlı sarma yapılarak duyusal testlemeleri yapılmıştır. Testlemeler sonucu; NVL-58; 16.8, NRG-194; 16.7 ve NRG-66; 16.4 puan alarak sarmaları en çok beğenilen genotipler olmuşlardır. Küllemeye toleranslı olarak tespit edilen; NRG-146, (14.2), NRG-183, (15.7), NRG-195 (15.6) ve NRG-200 (15.3) genotipleri ise Narince üzüm çeşidine (15.9 puan) yakın puanlar almışlardır. Bu genotipler yaprak hasadının yapıldığı dönemlerde külleme belirtilerini çok düşük bir düzeyde gösterdiklerinden asma yaprağı üretiminde ümitvar genotipler olarak görülmüştür.
Bu çalışma için ''Etik Kurul Beyanı'na'' ihtiyaç bulunmamaktadır.
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Bilimsel Araştırma Fonu Başkanlığı
Proje No: 2022/09
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Bilimsel Araştırma Fonu Başkanlığı’na desteklerinden dolayı teşekkür ederiz.
This study includes as female of Narince variety; It was carried out on 51 F1 genotypes obtained as a result of hybridization studies in which Regent, Isabella and Kishmish Vatkana cultivars were used as male parents. In the first stage of the study, leaf quality and susceptibility to powdery mildew of genotypes examined for 2 years. Especially, NRG-146, NRG-183, NRG-195 and NRG-200 have come into prominence in terms of powdery mildew susceptibility and determined as powdery mildew tolerant genotypes. In this study, sensory tests were carried out by wrapping the leaves of these genotypes, which are promising in terms of leaf quality, stuffed grape leaves with olive oil. Test results; NVL-58; 16.8, NRG-194; 16.7 and NRG-66; 16.4 points receiving, They became the most popular genotypes for their stuffed vine-leaves. Determined to be tolerant powdery mildew NRG-146, (14.2), NRG-183, (15.7), NRG-195 (15.6) and NRG-200 (15.3) genotypes received scores close to Narince grape cultivar (15.9 points). These genotypes were seen as promising genotypes in vine leaf production because they showed powdery mildew symptoms at a very low level during the leaf harvest periods.
Genotype vine leaves stuffed grape leaves with olive oil sensory test
Proje No: 2022/09
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Şarapçılık ve Bağcılık |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | Proje No: 2022/09 |
Erken Görünüm Tarihi | 31 Mayıs 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 12 Haziran 2024 |
Gönderilme Tarihi | 20 Şubat 2024 |
Kabul Tarihi | 1 Mayıs 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 13 Sayı: 1 |