Research Article

Futsal Oyuncularında Anaerobik Güç ile Tekrarlı Yön Değiştirme Yeteneği Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi

Volume: 21 Number: 1-4 December 1, 2017
EN TR

Futsal Oyuncularında Anaerobik Güç ile Tekrarlı Yön Değiştirme Yeteneği Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi

Öz

Bu çalışmanın amacı, futsal oyuncularının anaerobik güç değerleri ile tekrarlı yön değiştirme yeteneği arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Çalışmaya, 12 elit futsal oyuncusu (yaş: 27,25±4,55, boy: 172,58±5,74, vücut ağırlığı: 75,00±9,69) gönüllü olarak katılmıştır. Oyuncuların tekrarlı yön değiştirme yeteneklerini belirlemek için Wong ve arkadaşları (2012) tarafından geliştirilen Tekrarlı Yön Değiştirme (TYD) testi uygulanmıştır. TYD testi, (6x20 m ve 25 saniye dinlenme aralığı ile uygulanan) dört adet 100° yön değiştirmeli 4 metrelik koşulardan oluşmaktadır. TYD testi süresince oyuncuların kalp atım hızları sürekli olarak ölçülmüş ve 1. ve 3. dakika toparlanma kalp atım hızları kaydedilmiştir.  TYD testinden 24 saat sonra Wingate testi ile oyuncuların minimum, ortalama ve zirve anaerobik güç değerleri ölçülmüş ve performans düşüş yüzdeleri hesaplanmıştır. TYD testi ile Wingate test sonuçları arasındaki ilişki Spearman sıra korelasyon kat sayısı ile belirlenmiştir. Çalışma bulgularına göre, anaerobik zirve güç ile en iyi TYD süresi arasında zayıf korelasyon (r= -0.308, p>0.05); anaerobik ortalama güç ile toplam TYD süreleri arasında çok zayıf korelasyon (r= -0.221, p>0.05) ve anaerobik güç düşüş yüzdesi ile TYD performans düşüş yüzdesi arasında yine zayıf korelasyon (r= -0.343, p>0.05) olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak futsal oyuncularının anaerobik güç değerleri ile tekrarlı yön değiştirme yeteneği arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Aziz, A. R., & Chuan, T.E.H. (2004). Correlation between tests of running repeated sprint ability and anaerobic capacity by wingate cycling in multi-sprint sports athletes. International Journal of Applied Sports Sciences, 16(1):14-22.
  2. Barbero-Alvarez, J. C., Soto, V. M., Barbero-Alvarez, V., & Granda-Vera, J. (2008). Match analysis and heart rate of futsal players during competition. Journal of Sports Sciences, 26(1): 63-73.
  3. Brughelli, M., Cronin, J., Levin, G., & Chaouachi, A. (2008). Understanding change of direction ability in sport. Sports Medicine, 38(12): 1045-1063.
  4. Castagna, C., & Alvarez, J. C. B. (2010). Physiological demands of an intermittent futsal-oriented high-intensity test. The Journal of Strength & Conditioning Research, 24(9): 2322-2329.
  5. Doğramacı, S. N., Watsford, M. L., & Murphy, A. J. (2011). Time-motion analysis of international and national level futsal. The Journal of Strength & Conditioning Research, 25(3): 646-651.
  6. Fernandez‐del‐Olmo, M., Rodriguez, F. A., Marquez, G., Iglesias, X., Marina, M., Benitez, A., ... & Acero, R. M. (2013). Isometric knee extensor fatigue following a Wingate test: peripheral and central mechanisms. Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, 23(1): 57-65.
  7. Gambetta, V. (1996). In a blur: How to develop sport-specific speed. Sports Coach, 19, 22-24.
  8. Gastin, P. B. (2001). Energy system interaction and relative contribution during maximal exercise. Sports Medicine, 31(10): 725-741.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 1, 2017

Submission Date

April 2, 2017

Acceptance Date

May 5, 2017

Published in Issue

Year 2016 Volume: 21 Number: 1-4

APA
Alvurdu, S., Köse, M. G., & Cinemre, Ş. (2017). Futsal Oyuncularında Anaerobik Güç ile Tekrarlı Yön Değiştirme Yeteneği Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi. Gazi Journal of Physical Education and Sport Sciences, 21(1-4), 29-37. https://izlik.org/JA49BC36MG

Gazi Journal of Physical Education and Sports Sciences is a scientific and peer-reviewed journal published quarterly.