BibTex RIS Kaynak Göster

The Genitive Case on Altares from Asia Minor indicating a Boundary Inscription

Yıl 2005, Cilt: 2, 47 - 58, 15.05.2005

Öz

The Genitive Case on Altares from Asia Minor indicating a Boundary Inscription

The author aims to show that altars too were used for marking boundaries. In a first step altars from various regions in Asia Minor are presented, whose function as boundary stones is confirmed by the inscriptions on them. Proceeding from this evidence, Akdoğu Arca assumes that even small altars mentioning a deity in the genitive case served as boundary markers. To support this view, she adduces similar stelae whose inscriptions confirm this function. Large numbers of such small altars and stelae appear to have been buried in the ground along property boundaries, evidently as a precaution against boundary usurpation.

Küçük Asya'da Sınırtaşı Olarak Kullanılan Genitivus Casus'lu Altarlar

Yıl 2005, Cilt: 2, 47 - 58, 15.05.2005

Öz

Küçük Asya'da Sınırtaşı Olarak Kullanılan Genitivus Casus'lu Altarlar

Yazar, günümüze kadar “filanca tanrının altarı” ya da “filanca tanrıya adak” şeklinde tanımlanan, üzerlerinde genitivus casus'lu bir tanrı adı ile epitheton'unu taşıyan küçük ve orta boyutlu altarların aslında birer sınır taşı olabileceklerini kanıtlamaya çalışmaktadır. Bunun için öncelikli olarak altarların da, tıpkı steller gibi, sınır taşlarında yazıt taşıyıcısı olarak kullanıldığını Küçük Asya'nın çeşitli bölge­lerinden kesin örneklerle kanıtlamaktadır. Bunun ardından genitivus casus'lu bir tanrı adı ile epitheton'unu taşıyan aynı boyutlardaki stellerin sınır taşı olarak kabul gördüğünü 20'nin üzerindeki örnekte göstermektedir. Buradan yola çıkarak da bu altarların üzerindeki genitivus casus'unun yazıt taşıyıcısı ile değil, horos sözcüğünün scilicet olması ile anlaşılması gerektiğini vurgulamaktadır. Bir tanrıya ait herhangi bir mekanı sınırlamak üzere onlarca sınır taşı kullanıldığını ve bu durumun da taşlardan bazılarında horos sözcüğünden tasarruf etme imkanını doğurduğunu söylemektedir. Yazar ayrıca bu küçük boyutlu stel ve altarlardan bazılarının dönemin sınır gasplarına karşı toprağa gömül­müş ya da sınırlanacak olan mekanın etrafına çekilen bir duvara belirli aralıklarla örülmüş olabilecek­lerini vurgulamaktadır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Ebru Akdoğu Arca

Yayımlanma Tarihi 15 Mayıs 2005
Gönderilme Tarihi 4 Ocak 2005
Yayımlandığı Sayı Yıl 2005 Cilt: 2

Kaynak Göster

APA Akdoğu Arca, E. (2005). The Genitive Case on Altares from Asia Minor indicating a Boundary Inscription. Gephyra, 2, 47-58.
AMA Akdoğu Arca E. The Genitive Case on Altares from Asia Minor indicating a Boundary Inscription. GEPHYRA. Mayıs 2005;2:47-58.
Chicago Akdoğu Arca, Ebru. “The Genitive Case on Altares from Asia Minor Indicating a Boundary Inscription”. Gephyra 2, Mayıs (Mayıs 2005): 47-58.
EndNote Akdoğu Arca E (01 Mayıs 2005) The Genitive Case on Altares from Asia Minor indicating a Boundary Inscription. Gephyra 2 47–58.
IEEE E. Akdoğu Arca, “The Genitive Case on Altares from Asia Minor indicating a Boundary Inscription”, GEPHYRA, c. 2, ss. 47–58, 2005.
ISNAD Akdoğu Arca, Ebru. “The Genitive Case on Altares from Asia Minor Indicating a Boundary Inscription”. Gephyra 2 (Mayıs 2005), 47-58.
JAMA Akdoğu Arca E. The Genitive Case on Altares from Asia Minor indicating a Boundary Inscription. GEPHYRA. 2005;2:47–58.
MLA Akdoğu Arca, Ebru. “The Genitive Case on Altares from Asia Minor Indicating a Boundary Inscription”. Gephyra, c. 2, 2005, ss. 47-58.
Vancouver Akdoğu Arca E. The Genitive Case on Altares from Asia Minor indicating a Boundary Inscription. GEPHYRA. 2005;2:47-58.