BibTex RIS Kaynak Göster

New Funerary Inscriptions from Lydia in the Kütahya Museum

Yıl 2008, Cilt: 5, 125 - 138, 15.01.2008

Öz

New Funerary Inscriptions from Lydia in the Kütahya Museum

This article presents two grave steles and four cinerary chests (three of which are inscribed). The steles were found in Yassıeynehan, a village of Simav in northern Lydia/western Phrygia (Maionia/Mysia Abbaïtis). Both steles feature pediments and show wreaths with a inscription beneath them. The steles in this icono-graphy in fact are in the type of steles from Saittai and its territory, and many similar samples existed there. At the end of inscriptions are curse imprecations peculiar to that region. The village of Yassıeynehan, the finding place of these steles, is not far from Saittai (Sidaskale-İcikler) and they are the productions of Lydian culture. The steles are from the A.D. 1st century for and the beginning of the 2nd century, ac­cording to their era information given in their inscriptions. All the cinerary chests which are in plain foursquare box form and don't have depictions, belonged to the territory of Philadelpheia (Alaşehir/Manisa), except for one, the finding place of which is unknown but is probably originated from Lydia. The inscriptions of them are simple and in two of them the name of the deceased were given in genitive case. Since in an inscription of chests is given a date in A.D. 1st century (no. 4), the others should also belong to the same epoch.

Kütahya Müzesi'ndeki Lydia Kökenli Mezar Stelleri ve Ostothekler

Yıl 2008, Cilt: 5, 125 - 138, 15.01.2008

Öz

Kütahya Müzesi'ndeki Lydia Kökenli Mezar Stelleri ve Ostothekler

Bu makalede Kütahya Arkeoloji Müzesi'nde bulunan yazıtlı iki mezar steli ile üçü yazıtlı dört ostothek tanıtılmaktadır. Steller kadınların, yazıtlı ostothekler ise erkeklerin mezar taşı­dır. Steller Simav'a (Kütahya) bağlı Yassıeynehan köyünde (Maionia/Mysia Abbaïtis Bölgesi) bulunmuştur. Her ikisi de üçgen alınlıklı olan stellerin gövdeleri üzerinde üst kısımda bi­rer çelenk betimi, onların da altında yer alan yazıtlarda ise tarihlemeler bulunmaktadır. Her iki stelin yazıtının son kısmında lanet formülü bulunmaktadır. Mezar soyguncularına karşı caydırıcılık amacı taşıyan bu tür lanet ifadelerine Lydia ve Phrygia bölgelerinin mezar yazıtlarında çok sık rastlanmaktadır. Steller yazıtlarında verilen yıllara göre (Sulla Erası) İ. S. 1. yy sonu ile 2. yy başına aittir. Stellerin buluntu yeri, Saittai kentine çok da uzak değildir ve bu yörenin kültürel olarak Lydia Bölgesi'nin etkisinde olduğu anlaşılmaktadır.

Ostotheklerin buluntu yerleri ise Manisa/Alaşehir'dir (Philadelpheia). Ancak, 6 numaralı eserin buluntu yeri bilinmemekle birlikte o da olasılıkla Manisa çıkışlıdır. Stil özellikleri de eserlerin Lydia çıkışlı olduklarını göstermektedir. Lydia'da Philadelpheia kenti ve çevre­sinde Actium Erası'nın kullanıldığı bilinmektedir ve bu çevreden benzer ostothekler de bu­lunmuştur (bkz. no. 4). Makaledeki 4 numaralı ostothekin yazıtında yıl bilgisi vardır ve eser bu Era'ya göre İ. S. 13/4 yıllarına ait olmalıdır. Buna göre burada tanıtılan diğer osto­theklerin de genel olarak İ. S. 1. yy'a ait oldukları söylenebilir. Yazıtlardan iki tanesinde ayrıca ölünün adı genitivus haldedir ve bu Lydia'daki birçok benzer ostothek yazıtında gö­rülen bir durumdur.

Yaztıların çevirileri şöyledir:

1. «176 senesinin Peritios ayının son dekadının dokuzuncu gününde (Peritios ayının 29'unda). Büyükannesi Hermophilos'un kızı Iole Artemidoros'un kızı Tatia'yı saygıyla anar; Annesi Tryphaina kendi kızı Tatia'yı saygıyla anar. Kimse bu mezara zarar vermemeli; Hermophilos'un kızı Iole (kutsal) asaları çepeçevre bunun (anıtın) etrafında dik tutmak suretiyle beddualarda bulundu!»

2. «193 senesinin Apellaios ayının son dekadının yedinci gününde (Apellaios ayının 27'sinde). Kallistenes kızı Ammia'yı oğlu Apollonios ve kocası Apollonios ve diğer çocukları ve damadı Glykon saygıyla anar. Eğer birisi bu mezara zarar verirse, (onlar/mezarı yaptıranlar) kutsal asaları mezar etrafında dik tuttular (ve beddua ettiler)!»

3. «Gorgippides olarak da adlandırılan Diodoros oğlu Theophilos('un mezarı).»

4. «Thophilos oğlu Diodoros'un (mezarı). 44. Yılda.»

6. «Apollonios oğlu Zeuksis'in (mezarı).»

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

N. Akyürek Şahin

Fatih Onur

Yayımlanma Tarihi 15 Ocak 2008
Gönderilme Tarihi 10 Kasım 2007
Yayımlandığı Sayı Yıl 2008 Cilt: 5

Kaynak Göster

APA Akyürek Şahin, N., & Onur, F. (2008). New Funerary Inscriptions from Lydia in the Kütahya Museum. Gephyra, 5, 125-138.
AMA Akyürek Şahin N, Onur F. New Funerary Inscriptions from Lydia in the Kütahya Museum. GEPHYRA. Ocak 2008;5:125-138.
Chicago Akyürek Şahin, N., ve Fatih Onur. “New Funerary Inscriptions from Lydia in the Kütahya Museum”. Gephyra 5, Ocak (Ocak 2008): 125-38.
EndNote Akyürek Şahin N, Onur F (01 Ocak 2008) New Funerary Inscriptions from Lydia in the Kütahya Museum. Gephyra 5 125–138.
IEEE N. Akyürek Şahin ve F. Onur, “New Funerary Inscriptions from Lydia in the Kütahya Museum”, GEPHYRA, c. 5, ss. 125–138, 2008.
ISNAD Akyürek Şahin, N. - Onur, Fatih. “New Funerary Inscriptions from Lydia in the Kütahya Museum”. Gephyra 5 (Ocak 2008), 125-138.
JAMA Akyürek Şahin N, Onur F. New Funerary Inscriptions from Lydia in the Kütahya Museum. GEPHYRA. 2008;5:125–138.
MLA Akyürek Şahin, N. ve Fatih Onur. “New Funerary Inscriptions from Lydia in the Kütahya Museum”. Gephyra, c. 5, 2008, ss. 125-38.
Vancouver Akyürek Şahin N, Onur F. New Funerary Inscriptions from Lydia in the Kütahya Museum. GEPHYRA. 2008;5:125-38.