Sulphur dioxide which has an antioxidant, antioxidasic, antimicrobial, color stabilizer, dissolvent and clarifying properties must be used in wine making. During the whole production, starting from the must till marketing, the usage o appropriate amounts of sulphur dioxide has a great importance on the quality of wine. However the use of excessive amounts of sulphur dioxide is harmful for human health. Therefore sulphiting must be done carefully during the production of wine. This study was based on the literature review related to the effects and the roles of sulphur dioxide in wine making, the amounts to be added and the methods of sulphiting.
Şarapçılıkta kükürt dioksit, antioksidan, antioksidazik, antimikrobiyal, rengi stabilize edici, çözündürücü ve durultucu özellikleriyle kullanımı kaçınılmaz bir maddedir. Şıradan başlayıp tüketime hazır oluncaya kadar her aşamada uygun miktarlarda kükürt dioksit kullanılması elde edilecek şarabın kalitesi üzerinde belirleyici bir rol oynar. Kükürt dioksitin aşırı kullanımı sağlık açısından sakıncalıdır. Bu nedenle kükürtleme şarapçılıkta bilinçli olarak uygulanması gereken bir işlemdir. Bu çalışmada kükürt dioksitin şaraptaki rolü ve etkileri ele alınmış, kullanım miktarları ve şekilleri hakkında bilgi verilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 1993 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1993 Cilt: 18 Sayı: 1 |