Kısa Süreli Endotrakeal Entübasyonun Ses Kalitesi ve Aralığına Etkisi
Öz
Amaç: Kısa süreli Endotrakeal Entübasyon (EE) sonucu oluşan vokal kord hasarının ses kalitesi ve ses aralığına olan etkisi incelenmiştir.
Materyal ve Metod: Araştırma Sağlık Bakanlığı Üniversitesi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB Kliniği’nde yürütüldü. Hastaların ameliyat öncesi ses kayıtları alındı. Hastaların aralıkları hesaplandı. Ölçümler postoperatif 24. saatte tekrarlandı. Sonuçlar istatistiksel olarak karşılaştırıldı.
Bulgular: Çalışmaya 24’ü (%60) kadın, 16’ı (%40) erkek 40 hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 33,70 (17-55) idi. Hastaların operasyon sonrasındaki Bazal Frekans (F0) değerlerinin, en tiz ses frekansının ve ses aralıklarının operasyon öncesi değerlere göre istatistiksel olarak anlamlı olarak daha az olduğu saptanmıştır. Jitter, Shimmer ve Harmonik-Gürültü oranında ise anlamlı değişiklik saptanmamıştır.
Sonuç: EE’un invaziv bir girişim olması nedeni ile vokal kordlar üzerinde belli etkileri olmaktadır. Bu etkiler genelde kısa sürede gerilemektedir. Ses profesyonellerinin bu dönemde seslerini daha güvenli kullanmaları önerilmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Referanslar : 1. Brandt L. The history of endotracheal anesthesia, with special regard to the development of the endotracheal tube. Anaesthesist (1986) 35:523–530.
- 2. Atkinson RS, Rushman GB, Davies NJH (eds) (1993) Lee’s synopsis of anaesthesia. ELBS with Butterworth-Heinemann, Oxford, pp 217–238.
- 3. Ward PH, Zwitman D, Hanson D, Berci G. Contact ulcers and granulomas of the larynx: new insights into their etiology as a basis for more rational treatment. Otolaryngol Head Neck Surg (1979). 1980 May-Jun;88(3):262-9.
- 4. Hahn FW Jr, Martin JT, Lillie JC. Vocal-cord paralysis with endotracheal intubation. Arch Otolaryngol. 1970 Sep;92(3):226-9.
- 5. Beckford NS, Mayo R, Wilkinson A 3rd, Tierney M. Effects of short-term endotracheal intubation on vocal function. Laryngoscope. 1990 Apr;100(4):331-6.
- 6. Hamdan AL, Sibai A, Rameh C, Kanazeh G. Short-term effects of endotracheal intubation on voice. J Voice. 2007 Nov;21(6):762-8. Epub 2006 Aug 14. PMID: 16905292.
- 7. Woodson GE, Cannito M. Voice analysis. In Cummings CW And Others (Eds). Otolaryngology Head And Neck Surgery. Third Edition, Missoury, Mosbyyear book Inc. 1998;1876-1890.
- 8. Stemple C.S. Leslie E.G. Clinical Voice Pathology Theory and Management, Third Ed. Singular Publishing Group, Canada 2000; 42 – 43.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Ceki Paltura
Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Türkiye
Gülşah Acar Yüceant
Bu kişi benim
Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
17 Nisan 2018
Gönderilme Tarihi
18 Ekim 2017
Kabul Tarihi
27 Şubat 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 8 Sayı: 1
Cited By
Evaluation of Voice Quality by Vocal Analysis in Patients Who Underwent Open Heart Surgery
Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi
https://doi.org/10.34087/cbusbed.1188998