Ig-A vasküliti (Henoch-Schönlein purpurası) Tanısı Alan Çocuklarda Trombosit İndekslerinin Klinik Önemi
Öz
Amaç: Ig-A vasküliti, çoğunlukla kendi kendini sınırlayan, cilt, eklem, gastrointestinal sistem ve böbrek tutulumu ile karakterize, çocukluk çağı sistemik vaskülitinin en yaygın şeklidir. Biz bu çalışmada, Ig-A vaskülitli hastaların demografik özelliklerini, klinik ve laboratuvar bulgularını ve bunların trombosit indeksleri ile ilişkisini araştırmayı amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Çocuk Acil kliniğine başvuran, Ig-A vasküliti tanısı almış hastaların kayıtları retrospektif olarak incelendi. Hastaların yaş, cinsiyet, başvuru şikayeti, klinik ve laboratuvar bulguları kayıt edildi. Sağlam çocuk polikliniğine başvuran yaş ve cinsiyet eşleştirmesi yapılmış 48 sağlıklı çocuk kontrol grubu olarak kabul edildi.
Bulgular: Ig-A vasküliti tanısı alan 48 hastanın 33’ü (%68,8) cilt döküntüsü, 11’i (%22,9) eklem ağrısı ya da şişliği ve dördü (%8,3) karın ağrısı şikayeti ile başvurdu. Takiplerinde hastaların tamamında klasik Ig-A vasküliti döküntüsü ortaya çıktı. 38’inde (%79,2) eklem, 16’sında (%33,3) gastrointestinal sistem ve altısında (%12,5) böbrek tutulumu vardı. Böbrek tutulumu olan altı hastanın tamamının istatistiksel anlamlı olarak (p: 0,024) erkek olduğu tespit edildi. Laboratuvar bulguları karşılaştırıldığında kontrol grubuna göre trombosit sayısının hasta grubunda istatistiksel anlamlı olarak (p: 0,001) yüksek olduğu, ortalama trombosit hacminin ise hasta grubunda istatistiksel anlamlı olarak (p: 0,001) düşük olduğu tespit edildi. Yine C-reaktif protein ve eritrosit sedimentasyon hızının hasta grubunda kontrol grubuna oranla istatistiksel anlamlı olarak (p: 0,001) yüksek olduğu tespit edildi.
Sonuç: Çalışmazda ortalama trombosit hacmi Ig-A vaskülitli hastalarda sağlam kontrollere oranla düşük tespit edildi. Ig-A vasküliti tanısı alan çocuklarda trombosit indekslerinin klinik öneminin anlaşılması için daha geniş ve çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- referans 5: Levy M, Broyer M, Arsan A, Levy-Bentolila D, Habib R. Anaphylactoid purpura nephritis in childhood: natural history and immunopathology. Adv Nephrol Necker Hosp 1976;(6):183-228.
- referans 10: Vagdatli E, Gounari E, Lazaridou E, Katsibourlia E, Tsikopoulou F, Labrianou I. Platelet distribution width: a simple, practical and specific marker of activation of coagulation. Hippokratia 2010;14(1):28-32.
- referans 6: Yang YH, Yu HH, Chiang BL. The diagnosis and classification of Henoch-Schönlein purpura: an updated review. Autoimmun Rev 2014;13(4-5):355-58.
- referans 7: Calviño MC, Llorca J, García-Porrúa C, Fernández-Iglesias JL, Rodriguez-Ledo P, González-Gay MA. Henoch-Schönlein purpura in children from northwestern Spain:a 20-year epidemiologic and clinical study. Medicine (Baltimore) 2001;80(5):279-90.
- referans 8: Evans-Jones LG, Clough JV. Thrombocytosis in Henoch-Schonlein syndrome. Clin Lab Haematol 1990;12(2):137-9.
- referans 9: Jagroop IA, Clatworthy I, Lewin J, Mikhailidis DP. Shape change in human platelets: measurement with a channelyzer and visualisation by electron microscopy. Platelets 2000;11(1):28-32.
- referans 11: Hoffmann JJ. Reference range of mean platelet volume. Thromb Res 2012;129(4):534-35.
- referans 12: Kuter DJ. The physiology of platelet production. Stem Cells 1996;14 (1):88-101.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Esra Türe
*
Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Acil Bilim Dalı
0000-0002-1015-1764
Türkiye
Abdullah Yazar
NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ, MERAM TIP FAKÜLTESİ, DAHİLİ TIP BİLİMLERİ BÖLÜMÜ, ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANABİLİM DALI
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
17 Mayıs 2018
Gönderilme Tarihi
1 Şubat 2018
Kabul Tarihi
4 Mayıs 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 8 Sayı: 2