Kök hücre nakli ve sensorinöral işitme kaybında kullanımı ile ilgili KBB doktorlarına uygulanan bilgi sorgulama anket sonuçları
Öz
Amaç: Bu çalışma ile ülkemizdeki Kulak Burun Boğaz (KBB) uzman ve asistanlarının sağladığı geri bildirim (anket) üzerinden kök hücre kullanımına ilişkin düşüncelerini ve yaklaşımlarını öğrenmek amaçlanmıştır.
Yöntem: KBB uzmanları ve asistanların kök hücre konusunda bilgi ve görüşlerini öğrenmek amacıyla bir anket çalışması planlandı. Çalışma için gerekli izin Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği (kbbbbcder) bilimsel kurulundan alındı ve anket formu derneğe kayıtlı olan 5500 üyeye e-posta yoluyla gönderildi. Ankete, çevrimiçi olarak 74 KBB uzmanı ve 48 KBB asistanı toplam 122 kişi geri dönüş yaparak katılmıştır.
Bulgular: Araştırmada uzman ve yardımcı katılımcı, KBB hekimlerinin% 90'dan fazlasının kök hücre tedavilerinin kan hastalıklarında kullanımı konusunda bilgi sahibi olduğunu belirtti. Bununla birlikte, işitme kaybı ve diğer KBB uygulamalarındaki kök hücre kullanımına ilişkin yeterli bilgiye sahip olmadıklarını ve eğitim programlarına katılmadıklarını bildirdiler. Kök hücre üretimi ve depolaması konusunda da bilgi eksikliği olduğu ve hastalara tatminkâr bir şekilde açıklama da zorlandıklarını bildirdiler.
Sonuç: KBB alanında ülkemizde kök hücre uygulamaları için bir yol haritasının ilan edilmediği ve eğitim alanında önemli boşluklar olduğu anlaşıldı. Kök hücre alanında davet edilen araştırmacıları KBB kongrelerine davet etmek, eğitim amaçlı kongreler için önemli konferanslar sağlayabilir ve alanıyla ilgilenen genç meslektaşlarımıza kendilerini yetiştirip işbirliği yapmalarını sağlayabilir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Yamanaka S. Induced pluripotent stem cells: past, present, and future. Cell stem cell. 2012;10(6):678-84.
- KARAŞAHİN T. Embriyonik kök hücreler. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2012;9(1).
- Kepekci AH, ÖZTURAN OÖ, KÖKER MY. Pluripotent stem cells and their use in hearing loss. Turkish Journal of Biology. 2016;40(5):1033-9.Hu Z, Ulfendahl M. The potential of stem cells for the restoration of auditory function in humans. Regenerative medicine. 2013;8(3):309-18.
- Koehler KR, Mikosz AM, Molosh AI, Patel D, Hashino E. Generation of inner ear sensory epithelia from pluripotent stem cells in 3D culture. Nature. 2013;500(7461):217-21.
- Oshima K, Shin K, Diensthuber M, Peng AW, Ricci AJ, Heller S. Mechanosensitive hair cell-like cells from embryonic and induced pluripotent stem cells. Cell. 2010;141(4):704-16.
- Merling RK, Sweeney CL, Chu J, Bodansky A, Choi U, Priel DL, et al. An AAVS1-targeted minigene platform for correction of iPSCs from all five types of chronic granulomatous disease. Molecular Therapy. 2015;23(1):147-57.
- Avcılar H, Saraymen B, Özturan OÖ, Köker MY. Embriyonik Kök Hücreler ve İndüklenmiş Pluripotent Kök Hücreler. Astım Allerji İmmünoloji. 2017.
- Taner Demirer ME, Y. Sevim Aydın, Alp Can, Mustafa Çetin, Muzaffer Demir, Emin Kansu, Ercüment Ovalı, Gülperi Öktem, Hale Ören, Fikrettin Şahin, Zekeriya Tosun, Akif Yeşilipek, Ulaş Darda Bayraktar, Nuri Karadurmuş, Tamer Önder. Kök Hücre Çalışma Grubu 2013 [Available from: http://www.tuba.gov.tr/content/kok-hucre-calisma-grubu/id/423/pid/97/mid/105/.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
31 Aralık 2018
Gönderilme Tarihi
21 Mart 2018
Kabul Tarihi
29 Ekim 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 8 Sayı: 4