Öz
Giriş
Ektopik gebelik tüm gebeliklerin %2'sini oluşturmakta, aynı zamanda vakaların %95'ten fazlası fallop tüplerinde lokalizedir. Bu çalışmada; tubal gebeliklerde metotreksat tedavi başarısını değerlendirmek, ve nötrofil-lenfosit oranı, trombosit-lenfosit oranı ve tubal ektopik gebelik rüptürü arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem
Bu retrospektif çalışma, Gaziosmanpasa Üniversitesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda 2012 ve 2014 yılları arasında yapılmıştır. Veriler Statistical Package for Social Sciences (SPSS) yazılım versiyonu 20.0 (SPSS Inc., Chicago, IL) ile analiz edildi. Tüm karşılaştırmalarda çift taraflı p değeri < 0.05 olarak kabul edildi.
Bulgular
Nötrofil-lenfosit oranı rüptüre olup cerrahi tedavi geçirmiş hastalarda rüptüre olmayıp metotreksat tedavisi alan hastalara göre yüksek saptandı (p = 0.009). Beraberinde, nötrofil-lenfosit oranı metotreksat tedavisine yanıt veren hastalarda yanıt vermeyenlere göre yüksek bulundu (p = 0.027).
Sonuç
Ektopik gebelik kese çapı ve B-HCG değeri yanında, nötrofil-lenfosit oranı ve platelet-lenfosit oranı metotreksat tedavisinin başarısını öngörmede yararlı belirteçler olabilirler.