Amaç: Cerrahi alan enfeksiyonları (CAE) hastalar ve hekimler için tedavi süreci zorlu durumlardır. Bu riski azaltmak için birçok tedbir alınmasına rağmen maalesef CAE görülmeye devam etmektedir. CAE’larının en önemli kaynaklarından birinin hastanın kendi florası olduğu bilinmektedir. Ameliyatlarda steril örtülerin hemen altında hastanın kendi florası ile kontamine olan masa bulunmaktadır. Bu çalışmada ameliyat şartlarına benzer şartlar oluşturularak steril yeşil örtülerin altında steril poşet kullanımının cerrahi alanda enfeksiyon görülmesi üzerine etkinliğinin olup olmadığı araştırıldı.
Gereç ve yöntem: Bunun için ameliyathane şartlarında, tam kan kullanılarak 3 ayrı grupta toplam 18 adet cerrahi alana benzer ortam oluşturuldu. Her ameliyathane masası sağlıklı bir bireyin önkol florası ile kontamine edildi. Tüm masalarda üstüste 3 adet tekrar kullanılabilen steril yeşil örtü serildi. Gruplar arasındaki tek fark, tekrar kullanılabilen steril yeşil örtülerin altına bir grupta hiç poşet serilmemesi, bir grupta nonsteril poşet serilmesi ve bir grupta da steril poşet serilmesi idi. Bu nedenle gruplar poşet serilmeyen grup, steril olmayan poşet serilen grup ve steril poşet serilen grup olarak isimlendirildi. Ayrıca steril yeşil poşet kullanımının maliyeti de hesaplandı. Enfeksiyon gelişme ihtimali The Fischer Exact propability test ile değerlendirildi.
Bulgular: Steril poşet kullanımının istatistiki olarak enfeksiyon gelişme ihtimalini azalttığı tespit edildi. Steril poşet kullanım maliyeti çalışma yapıldığında yaklaşık olarak 2,5 tl (0,8 $) idi. Enfeksiyon gelişme olasılığı steril poşet grubunda istatistiksel olarak anlamlı derecede düşüktü.
Sonuç: Sonuç olarak ekstremite antisepsisini takiben steril yeşil örtülerin serilmesi öncesinde steril poşet serilmesinin enfeksiyon gelişme ihtimalini azaltacağını düşünmekteyiz.
cerrahi saha enfeksiyonu steril poşet tekrar kullanılabilen cerrahi örtüler cilt florası bakteriyel göç
Objective: Surgical site infections (SSI) are situations with difficult treatment processes for patients and clinicians. Though the precautions are taken to reduce this risk, they continue to occur. One of the most important sources of SSI is known to be the individual’s own flora. The tables that contaminated with the patient’s own flora lies under the sterile covers. This study simulated surgical conditions to research the efficacy of the use of sterile plastic against the incidence of surgical site infections.
Methods: Total of 18 surgical areas were imitated in 3 different groups by using full blood in the tables covered in real operating theater conditions. Each table was contaminated with a healthy individual’s forearm flora. All tables used 3 sterile re-usable surgical drapes spread one on top of the other. The difference between the groups was using a sterile plastic or non-sterile plastic below sterile re-usable surgical drapes and no using of plastic. So groups were defined as no sterile plastic group, non-sterile plastic group and sterile plastic group. Additionally the cost of using a sterile plastic was calculated. The Fisher exact test used to calculate the propability of infection development.
Results: The use of sterile plastic was found to statistically reduce the possibility of infection development. The cost of using sterile plastic was was about 2,5 tl (0,8 $) when the study performed. The probability of infection development was statistically significantly lower in the sterile-plastic group.
Conclusion: After skin preparation with an appropriate antiseptic agent, we recommend covering the table with sterile nylon plastic and then re-usable surgical drapes to reduce the possibility of SSI development.
surgical site infection sterile plastic re-usable surgical drape skin flora bacterial penetration
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
---|---|
Bölüm | Orjinal Çalışma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2018 |
Kabul Tarihi | 10 Kasım 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 8 Sayı: 1 |