BibTex RIS Kaynak Göster

Barriers and Facilitating Factors to Research Utilization in Nursing Practice

Yıl 2012, Cilt: 2 Sayı: 2, - , 01.06.2012

Öz

Aim: This study was carried out in order to identify barriers to research utilization and facilitating factors for practice and analyze these from the point of some variables. Method: The sample of this descriptive and analytical study was who agreed to participate in research 82 nurses working at a state hospital. A questionniare including demographic and work charachteristic of nurses and "Research Utilizaiton Barriers Scale" have been used for data collection. Descriptive statistics and Kruskal Wallis Test and Mann-Whitney U Test were used to analyze the data. Results: The mean age of the nurses in the study was 33.49±4.14 year, and the mean duration of employment was 12.90±5.78 years. Most of nurses (72%) had graduated from associate degree, 69.5% of them had not participated in a research or a scientific activity (54.9%), 76.8% of them do not read journals regularly, and 75.6% of them do not take post graduation courses on research methods. The most important barriers perceived by nurses' were "lack of time, collaboration, and self authority" according to Barriers Scale. It was determined that the scale general mean point was 61.28±17.78 and nurses perceived middle level barriers to utilizing the results of nursing studies. The nurses have recommended the most important facilitating factors as "Support and encouragement from hospital management for nurses to carry out research and use the results", and "educational support for research". Conclusions: It is found that institutional factors are primary barriers to nurses' research utilizing administrators should create a research culture by making necessary institutional arrangements, provide nurses with support and educational opportunities and develop strategies for research utilizing in this study. Key Words: Research results utilization, barriers to research utilization,

Hemşirelik Uygulamalarında Araştırma Sonuçlarının Kullanımındaki Engeller ve Kolaylaştırıcı Faktörler

Yıl 2012, Cilt: 2 Sayı: 2, - , 01.06.2012

Öz

Amaç: Bu çalışma, araştırma sonuçlarının hemşirelik uygulamalarına yansıtılmasındaki engelleri ve kolaylaştırıcı faktörleri belirlemek ve bu engelleri bazı değişkenler açısından incelemek amacı ile yapıldı. Yöntem: Tanımlayıcı ve analitik tipteki araştırmanın örneklemini bir devlet hastanesinde çalışan araştırmaya katılmayı kabul eden 82 hemşire oluşturdu. Veriler, "Hemşire Bilgi Formu", "Hemşirelik Araştırmalarından Yararlanmada Engeller Ölçeği" kullanılarak toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzdelik, ortalama ve Kruskall Wallis Testi ile Mann-Whitney U Testi kullanıldı. Bulgular: Hemşirelerin yaş ortalaması 33.49±4.14 yıl, ortalama çalışma süresi 12.90±5.78 yıldır. Hemşirelerin %72'si önlisans mezunu olup, %69.5'inin bir araştırmaya ve, %54.9'unun bilimsel bir etkinliğe katılmadığı, %76.8'inin düzenli olarak bilimsel bir dergi takip etmediği ve %75.6'snın mezuniyet sonrası araştırma yöntemleri konusunda herhangi bir kursa katılmadığı saptandı. Engeller Ölçeği'ne göre hemşirelerin algıladıkları en önemli engellerin "zaman, işbirliği ve bireysel otorite eksikliği" olduğu belirlendi. Genel ölçek puan ortalaması 61.28±17.78 olup, hemşirelerin araştırma sonuçlarının kullanımı konusunda orta derecede engel algıladığı saptandı. Hemşireler, araştırmaların uygulanması ve sonuçlarının kullanılması için en önemli kolaylaştırıcı faktörler olarak yönetimsel destek sağlanmasını ve araştırma eğitimi verilmesini önerdi Sonuç: Bu çalışmada, kurumsal faktörlerin hemşirelerin araştırma kullanımında öncelikli engeller olduğu; bu engelleri gidermek için yöneticilerin kurumsal düzenlemeler yaparak araştırma kültürü oluşturmaları, hemşirelere eğitim olanakları ile destek sağlamaları ve araştırma kullanma stratejileri geliştirmeleri gerektiği sonucuna ulaşıldı. Anahtar Kelimeler: Araştırma sonuçlarını kullanma, araştırma sonuçlarını kullanmada engeller. Anahtar Kelimeler:

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Orjinal Çalışma
Yazarlar

Yurdanur Demir Bu kişi benim

Bedriye Ak Bu kişi benim

Nevin Çıtak Bilgin Bu kişi benim

Hatice Efe Bu kişi benim

Esra Albayrak Bu kişi benim

Zeynep Çelikpençe Bu kişi benim

Nurgülay Güneri Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Demir, Y., Ak, B., Bilgin, N. Ç., Efe, H., vd. (2012). Hemşirelik Uygulamalarında Araştırma Sonuçlarının Kullanımındaki Engeller ve Kolaylaştırıcı Faktörler. Çağdaş Tıp Dergisi, 2(2).
AMA Demir Y, Ak B, Bilgin NÇ, Efe H, Albayrak E, Çelikpençe Z, Güneri N. Hemşirelik Uygulamalarında Araştırma Sonuçlarının Kullanımındaki Engeller ve Kolaylaştırıcı Faktörler. J Contemp Med. Haziran 2012;2(2).
Chicago Demir, Yurdanur, Bedriye Ak, Nevin Çıtak Bilgin, Hatice Efe, Esra Albayrak, Zeynep Çelikpençe, ve Nurgülay Güneri. “Hemşirelik Uygulamalarında Araştırma Sonuçlarının Kullanımındaki Engeller Ve Kolaylaştırıcı Faktörler”. Çağdaş Tıp Dergisi 2, sy. 2 (Haziran 2012).
EndNote Demir Y, Ak B, Bilgin NÇ, Efe H, Albayrak E, Çelikpençe Z, Güneri N (01 Haziran 2012) Hemşirelik Uygulamalarında Araştırma Sonuçlarının Kullanımındaki Engeller ve Kolaylaştırıcı Faktörler. Çağdaş Tıp Dergisi 2 2
IEEE Y. Demir, “Hemşirelik Uygulamalarında Araştırma Sonuçlarının Kullanımındaki Engeller ve Kolaylaştırıcı Faktörler”, J Contemp Med, c. 2, sy. 2, 2012.
ISNAD Demir, Yurdanur vd. “Hemşirelik Uygulamalarında Araştırma Sonuçlarının Kullanımındaki Engeller Ve Kolaylaştırıcı Faktörler”. Çağdaş Tıp Dergisi 2/2 (Haziran 2012).
JAMA Demir Y, Ak B, Bilgin NÇ, Efe H, Albayrak E, Çelikpençe Z, Güneri N. Hemşirelik Uygulamalarında Araştırma Sonuçlarının Kullanımındaki Engeller ve Kolaylaştırıcı Faktörler. J Contemp Med. 2012;2.
MLA Demir, Yurdanur vd. “Hemşirelik Uygulamalarında Araştırma Sonuçlarının Kullanımındaki Engeller Ve Kolaylaştırıcı Faktörler”. Çağdaş Tıp Dergisi, c. 2, sy. 2, 2012.
Vancouver Demir Y, Ak B, Bilgin NÇ, Efe H, Albayrak E, Çelikpençe Z, Güneri N. Hemşirelik Uygulamalarında Araştırma Sonuçlarının Kullanımındaki Engeller ve Kolaylaştırıcı Faktörler. J Contemp Med. 2012;2(2).