BibTex RIS Kaynak Göster

Rate of cardiovascular system involvement and gender distribution in Behcet's disease

Yıl 2011, Cilt: 1 Sayı: 2, - , 01.06.2011

Öz

Behcet's disease is a systemic vasculitis affecting arteries and veins. According to the International Working Group on diagnostic criteria, a clinical description of other non-recurrent oral ulceration, at least two of findings of their examinations; genital ulceration, eye lesions, skin lesions and pathergy test positivity to be accompanied. Vascular involvement is very important symptom in determining the prognosis of the disease that is commonly observed. In this study, 581 Behcet's patients who were treated between 1993-2009 were reviewed. 52 patients with cardiovascular involvement retrospectively reviewed. Total cardiovascular system involvements were found to be 9% in Behçet's disease patients. 41 thrombophlebit, 11 deep venous thrombosis, 4 aneurysm cases were found. Pulmonary artery aneurysms in 2 of them, 1 in the abdominal aorta, 1 of which was found in the femoral artery. All of aneurysm and deep vein thrombosis and 77% of thrombophlebitis were male. As a result, together with common skin and mucosal involvement severe systemic symptoms such as the cardiovascular system involvement were significantly found in Behçet's disease. Moreover, a high percentage of these findings is seen in men have been identified.

BEHÇET HASTALARINDA KARDİYOVASKÜLER SİSTEM TUTULUMU VE CİNSİYETE GÖRE DAĞILIMI

Yıl 2011, Cilt: 1 Sayı: 2, - , 01.06.2011

Öz

Behçet hastalığı arter ve venleri etkileyen bir sistemik vaskülittir. Uluslararası Çalışma Grubu’nun tanı kriterlerine göre başka bir klinik açıklaması olmayan tekrarlayan oral ülserasyona; genital ülserasyon, göz lezyonları, deri lezyonları ve paterji testi pozitifliği bulgularından en az ikisinin eşlik etmesi ile tanı konulmaktadır. Damar tutulumu ise sık gözlenen ve hastalığın prognozunu belirleyen önemli bir belirtidir. Bu çalışmada 1993-2009 yılları arasında tedavi edilen 581 behçet hastası tarandı. Kardiovasküler tutulumu olan 52 hasta geriye dönük olarak incelendi. Toplam Behçet hastaları içinde kardiyovasküler sistem tutulumu oranı %9 olarak bulundu. Olgularda 41 tromboflebit, 11 derin ven trombozu, 4 anevrizma bulgusuna rastlandı. Anevrizmaların 2 tanesi pulmoner arter, 1 tanesi abdominal aort, bir tanesi femoral arterde tespit edildi. Anevrizma ve derin ven trombozu geçirenlerin hepsi, tromboflebit geçirenlerin ise %77’si erkeklerden oluşmaktaydı. Sonuç olarak Behçet hastalığında sık görülen deri ve mukoza tutulumu ile birlikte kardiyovasküler sistem tutulumu gibi ciddi sistemik bulgular önemli oranda görülmüştür. Ayrıca bu bulguların yüksek oranda erkeklerde görüldüğü tespit edilmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Orjinal Çalışma
Yazarlar

Yalçın Baş Bu kişi benim

Emine Derviş Bu kişi benim

Fatih Koç Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Baş, Y., Derviş, E., & Koç, F. (2011). BEHÇET HASTALARINDA KARDİYOVASKÜLER SİSTEM TUTULUMU VE CİNSİYETE GÖRE DAĞILIMI. Çağdaş Tıp Dergisi, 1(2).
AMA Baş Y, Derviş E, Koç F. BEHÇET HASTALARINDA KARDİYOVASKÜLER SİSTEM TUTULUMU VE CİNSİYETE GÖRE DAĞILIMI. J Contemp Med. Haziran 2011;1(2).
Chicago Baş, Yalçın, Emine Derviş, ve Fatih Koç. “BEHÇET HASTALARINDA KARDİYOVASKÜLER SİSTEM TUTULUMU VE CİNSİYETE GÖRE DAĞILIMI”. Çağdaş Tıp Dergisi 1, sy. 2 (Haziran 2011).
EndNote Baş Y, Derviş E, Koç F (01 Haziran 2011) BEHÇET HASTALARINDA KARDİYOVASKÜLER SİSTEM TUTULUMU VE CİNSİYETE GÖRE DAĞILIMI. Çağdaş Tıp Dergisi 1 2
IEEE Y. Baş, E. Derviş, ve F. Koç, “BEHÇET HASTALARINDA KARDİYOVASKÜLER SİSTEM TUTULUMU VE CİNSİYETE GÖRE DAĞILIMI”, J Contemp Med, c. 1, sy. 2, 2011.
ISNAD Baş, Yalçın vd. “BEHÇET HASTALARINDA KARDİYOVASKÜLER SİSTEM TUTULUMU VE CİNSİYETE GÖRE DAĞILIMI”. Çağdaş Tıp Dergisi 1/2 (Haziran 2011).
JAMA Baş Y, Derviş E, Koç F. BEHÇET HASTALARINDA KARDİYOVASKÜLER SİSTEM TUTULUMU VE CİNSİYETE GÖRE DAĞILIMI. J Contemp Med. 2011;1.
MLA Baş, Yalçın vd. “BEHÇET HASTALARINDA KARDİYOVASKÜLER SİSTEM TUTULUMU VE CİNSİYETE GÖRE DAĞILIMI”. Çağdaş Tıp Dergisi, c. 1, sy. 2, 2011.
Vancouver Baş Y, Derviş E, Koç F. BEHÇET HASTALARINDA KARDİYOVASKÜLER SİSTEM TUTULUMU VE CİNSİYETE GÖRE DAĞILIMI. J Contemp Med. 2011;1(2).