Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı Azot Dozları ile Gübrelenen Meradan Elde Edilen Otların Organik Madde ve Ham Proteinlerinin In situ Rumen Parçalanabilirliği

Yıl 2016, , 61 - 68, 30.12.2016
https://doi.org/10.13002/jafag953

Öz

Bu çalışma, yaklaşık % 85 baklagil ve % 15 buğdaygil yem bitkilerinden oluşan bir mera farklı dozlarda azotlu gübre (0, 5, 10, 15, 20 ve 25 kg amonyum nitrat da-1) ile gübrelenmiş ve elde edilen otların organik madde (OM) ve ham protein (HP) içeriği ile bu besin maddelerinin in situ rumen parçalanabilirliği ve parçalanabilirlik özelliklerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada rumen kanüllü 3 baş Siyah Alaca ırkı düve kullanılmıştır. Azot dozundaki artışın mera otlarının organik madde ve hemiselüloz oranını (P<0.01), buğdaygil bitkilerinin ise ham protein oranını (P<0.05) artırdığı belirlenmiştir. Mera otların organik maddesinin sindirilebilirliği ile azot dozları arasında doğrusal (P<0.01, R2=0.39) ve quadratik (P<0.01, R2=0.52) bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca ham proteinin rumenden geçiş hızı (k=0.02 s-1) ve etkin ham protein parçalanabilirliği ile meraya uygulanan azot dozları arasında da önemli bir ilişki olduğu (P<0.05, R2=0.27) bulunmuştur. Bu çalışmanın sonucu, meraya uygulanan azot seviyesine bağlı olarak mera otlarının organik madde, hemiselüloz içeriği ile buğdaygil bitkilerinin ham protein içeriğini artırdığını göstermiştir.

Kaynakça

  • AOAC (1990). Official method of analysis. 15th ed., Association of Official Analytical Chemists, Washington, DC. USA.
  • Bhargava P K and Ørskov E R (1987). Manual for the use of nylon bag technique in the evaluation of feedstuffs. Rowet Research Institute, Bucksburn, Aberdeen, Scotland.
  • Campos F P, Sermento P, Nussio L G, Lugao S M B, Lima C G and Daniel J L P (2013). Fiber monosaccarides and digestibility of mileno grass. Animal Feed Science and Technology, 183: 17-21.
  • Dong S K, Yang Z F, Long R J, Hu Z Z and Kang M Y (2005). Effect of N fertilizer on the productivity and nutritive values of perennial grass mixtures in the alpine region of Qinghai-Tibetan Plateau, China. Canadian Journal of Plant Science, 85: 361–368.
  • Ependorfer W H (1977). Amino acid composition and nutritional value of italian ryegrass, red clover and lucerne as influenced by application and content of nitrogen. Journal of Food Science and Agriculture, 28: 607-614.
  • Glenn B P, Ely D G, Glenn S, Douglass L W, Bull L S and Bush L P (1985). Effects of amonium nitrate and potassium sulfate fertilization on rates of ruminal in-situ disappearance of tall fescua and orchardgrass nitrogen and sulfur. Canadian Journal of Animal Science, 65: 631-645.
  • Hafley J, Nipper W A, Craig W M, Adkinson R W and Achacoso A S (1987). Effect of growth stage and fertilization on crude protein and in vitro crude protein degradation of cool season annual forages. Journal of Dairy Science, 70: 2550-2559.
  • Hatipoğlu R, Avcı M, Kılıçalp N, Tükel T, Kökten K ve Çınar S (2001). Çukurovada bölgesindeki bir merada fosforlu gübreleme ve farklı azot dozlarının ot verimi ve kalitesi ile botanik kompozisyona etkileri üzerine bir araştırma. Türkiye 4. Tarla Bitkileri Kongresi, s. 1-6, 17-21 Eylül 2001, Tekirdağ.
  • Islam M R, Carcia S C and Horadagoda A (2012). Effects of residiual nitrogen, nitrogen fertilizer, sowing date and harvest time on yield and nutritive value of forage rape. Animal Feed Science and Technology, 177: 52-64.
  • Khan R I, Alam, M R and Amin M R (1999). Effect of season and fertilizer on species compozition and nutritive value of native grasses. Asian-Australian Journal of Animal Science, 12: 1222-1227.
  • Langer R H M (1982). Growth of grass and clovers. İn Pasture and Pasture plants. Edited Langer R H M and Reed H H. Welligton-Sydney-London, 41-64.
  • Malhi S S, Mc Beath D K and Baron V S (1986). Effects of nitrogen application on yield and quality of bromegrass hay in Central Alberta. Canadian Journal of Plant Science, 66: 609-616.
  • Messman M A, Weisst W P J and Erickson D (1991). Effects of nitrogen fertilization and maturity of bromegrass on nitrogen and amino acid utilization by cows. Journal of Animal Science, 70: 566-575.
  • Mosquera M R, Gonzalez A and Riquerio A (2004). Fertilization with nitrogen potassium on pastures in temperate areas. Journal of Range Management, 57: 280-290.
  • Ørskov E R and McDonald I (1979). The estimation of protein degradability in the rumen from incubation measurements weighed according to rate of passage. Journal of Agricultural Science (Cambridge), 92: 499– 503.
  • Salaün C, Wilfried M S, Kogut J, Peyraud J L and Vuuren A M V (1999). In situ degradation of perennial rye grass from grazed pastures during the season at two levels of nitrogen fertilization. Annales de Zootechnie, 48: 35-46.
  • SPSS (2007). Survival manual a step by step guide to data analysis using SPSS, 4th Edition Spiral-Bound.
  • Tükel T ve Hatipoğlu R (1987). Çukurova koşullarında farklı azot dozlarının tüylü sakal otunun (Hyparrhenia hirta L.) dominant olduğu bir meranın verim ve botanik kompozisyonuna etkisi üzerinde bir araştırma. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 2: 10-24.
  • Valk H, Kappers I E and Tamminga S (1996). In sacco degradation characteristics of organic matter, neutral detergent fibre and crude protein of fresh grass fertilized with different amounts of nitrogen. Animal Feed Science and Technology, 63: 63-87.
  • Van Soest P J, Robertson J B and Lewis, B A (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74: 3583-3597.
  • Viken H N and Volden H (2009). Effect of maturity stage, nitrogen fertilization and seasonal variation on ruminal degradation characteristics of neutral detergent fibre in timothy (Phleum pratense L.). Animal Feed Science and Technology, 149: 30–59.
  • Wang P, Souma K, Okamoto H, Yano T, Nakano M, Furudate A, Sato C, Zhang J and Masuko T (2014). Effects of addition of lactobacillus plantarum and entereococcus faecium inoculants to high nitrogen fertilized timoty (Phleum pratense) on fermantation, nutritive value and feed intake of silage. American Journal of Plant Science, 5: 3889-3897.
  • Wilman D and Wright P T (1978).The proportions of cell content nitrogen, nitrate-nitrogen and water soluble carbohydrates of three grasess in early stage of regrowth after defoliation with and without applied nitrogen. Journal of Agricultural Science (Cambridge), 91: 381-394.
Toplam 23 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Numan Kılıçalp Bu kişi benim

Mustafa Avcı Bu kişi benim

Hatice Hızlı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016

Kaynak Göster

APA Kılıçalp, N., Avcı, M., & Hızlı, H. (2016). Farklı Azot Dozları ile Gübrelenen Meradan Elde Edilen Otların Organik Madde ve Ham Proteinlerinin In situ Rumen Parçalanabilirliği. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University (JAFAG), 33(3), 61-68. https://doi.org/10.13002/jafag953