Bu çalışmada, kuşburnu meyvesinden üretilen pulpun kızılötesi ışınım ile ince tabaka kurutulması işlemi gerçekleştirilmiş ve farklı matematiksel modeller kullanılarak kuruma davranışını en iyi ifade eden model belirlenmiştir. Farklı modellerin kuruma verilerine uygunluğu regresyon katsayısı (R2), düzeltilmiş regresyon katsayısı (düz.-R2), ortalama hata kareleri karekökü (RMSE) ve ki-kare (χ2) değerleri hesaplanıp, deneysel verilerle modelden tahminlenen verilerin karşılaştırılması ile belirlenmiştir. Ayrıca farklı sıcaklıklarda (50, 60, 70, 80 ve 90°C) kızılötesi ışınım ile kurutulan kuşburnu pulpunun difüzyon katsayıları ve aktivasyon enerjisi hesaplanmıştır. Uygulanan tüm sıcaklıklarda elde edilen deneysel verilere en yakın sonuçları veren modelin Midilli ve ark. modeli olduğu tespit edilmiştir. Difüzyon katsayısı değerlerinin 2.19x10-10 – 1.46x10-9 m2/s aralığında değiştiği belirlenmiş ve aktivasyon enerjisi 47.91 kJ/mol olarak hesaplanmıştır.
Kızılötesi ışınım ince tabaka kurutma difüzyon katsayısı aktivasyon enerjisi kuşburnu
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 2 Mayıs 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 |