Bu çalışmada Hatay İli süt sığırcılığı işletmelerinin sermaye yapılarını ortaya koymak ve meydana gelen gelişmeleri değerlendirmek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda gerekli veriler, Hatay İli’nde seçilen 12 ilçeye bağlı 24 köyde faaliyet gösteren işletmeler arasından tabakalı örnekleme yöntemine göre belirlenen 141 süt sığırcılığı işletmesinden anket yapılarak elde edilmiştir. İncelenen işletmelerde aktif sermaye içinde hayvan varlığı %56 ile ilk sırayı almıştır. Pasif sermaye içinde öz sermaye oranı ise %92.21’dir. Belirtilen oranlar süt sığırcılığıyla ilgili olarak daha önce yürütülmüş olan araştırma bulgularıyla benzerlik göstermektedir. Araştırma, incelenen işletmelerde yılsonu itibariyle sığır sayısında bir atış olduğunu göstermekle birlikte, işletmelerin sahip olduğu inek sayısında %11.58’lik bir azalma da olduğunu ortaya koymaktadır. Yapılan çalışmada özellikle dişi danaların ve düvelerin önemli bir kısmı kasaplık olarak değerlendirilmiştir. Bu durum işletmelerin dişi hayvan varlığında küçülmeye gittiklerini göstermektedir. Bu durumu oluşturan ana nedenler ise; sütün değer olarak istenilen düzeye ulaşmamış olması, süt üreticilerinin süt ve ürünleri piyasasından yeterince pay alamaması, süt üretiminde girdi maliyetlerinin yüksek olması, işletmelerin küçük ölçekli olması ve hayvancılık desteklerinden faydalanma düzeyinin az olmasıdır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 |