Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bitki Büyümesini Teşvik Eden Rizobakteri Uygulamalarının Armut Fidanlarının Vejetatif Gelişim Özelliklerine Etkileri

Yıl 2018, , 13 - 22, 01.10.2018
https://doi.org/10.13002/jafag4479

Öz

Yozgat ilinde 2014-2015 yıllarında yürütülen bu çalışmada, BA 29 anacına aşılı “Deveci” armut çeşidine ait fidanlara uygulanan bitki gelişimini teşvik eden Y4 (Pseudomonas putida btyp B, Pseudomonas agarici 62/5 + Bacillus atrophaeus AR-51 + Rhodococcus erythropolis AR-49), Y5 (Pseudomonas fluorescens 58/3 + Pseudomonas putida AR-93 + Bacillus pumilus AR-102 + Bacillus licheniformis AR-133) ve Y6 (Pseudomonas fluorescens btyp A 48/3 + Bacillus licheniformis AR-121+Bacillus subtilis AR-134 + Bacillus subtilis AR-116) bakteri kombinasyonlarının, fidanların vejetatif gelişimine, yaprak alanına, klorofil ve bitki besin maddesi içeriğine, topraktaki bakteri popülasyonunun yoğunluğuna etkileri araştırılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda tüm bakteri uygulamaları kontrole göre fidan gövde çapı gelişiminde öne çıkmışlardır. Y6 uygulaması, ikinci yılda en yüksek taç genişliği (56.18 cm) sağlamıştır. En fazla yıllık sürgün uzunluğu ikinci yılda Y4 ve Y6 uygulamalarından elde edilmiştir. Bakteri uygulamalarının yaprak makro besin elementlerinden N, P ve Mg, mikro besin elementlerinden Mn ve Zn içeriklerinde artış sağladığı, yaprak alanındaki artışların da istatistiksel olarak önemli olduğu belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Arıkan Ş (2012). Bitki Büyümesini Artırıcı Rizobakterilerin (BBAR) Vişnede Bitki Gelişimi, Verim ve Meyve Kalitesine Etkileri. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Konya.
  • Başar H (2001). Bursa Yöresinde Yetiştirilen Bazı Yumuşak ve Sert Çekirdekli Meyve Ağaçlarının Gübrelenmesi, Anadolu, J. of AARI 11: 126 – 134.
  • Bell RLand Itai A (2011). Wild Crop Relatives: Genomic and Breeding Resources: Temperate Fruits. Edited by Chittaranjan Kole, Springer Heidelberg Dordrecht London New York. DOI: 10.1007/978-3-642-16057-8, pp. 147-178.
  • Bloemberg GVand Lugtenberg BJJ (2001). Molecular Basis of Plant Growth Promotion and Biocontrol by Rhizobacteria. Current Opinion in Plant Biotechnology 4: 343-350.
  • Burdman S, Jurkevitch E and Okon Y (2000). Recent Advances the use of Plant Growth Promoting Rhizobacteria (PGPR) in Agriculture. In Microbiol Interactions in Agriculture and Forestry. Subba RN,Dommergues YR(eds), 10:29-250. Pub. Inc UK.
  • Coşkun N (2011). Bitki büyümesini artırıcı rizobakteriler (BBAR) ve perlan (BA+GA4+7) uygulamalarının, M9 anacı üzerine aşılı bazı elma çeşitleri fidanlarında dallanma üzerine etkileri. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Konya.
  • Düzgüneş O, Kesici T ve Gürbüz F (1983). İstatistik Metodları I. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 861, 229 s., Ankara.
  • Ertürk A (2015). Bitki Büyümesini Teşvik Edici Rizobakteri (PGPR) Uygulamasının Eşme Ayva Çeşidinde Meyve Özellikleri ve Bitki Gelişmesi Üzerine Etkileri. GOÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Tokat.
  • Ertürk Y, Çakmakçı R, Duyar Ö ve Turan M (2011). The effects of plant growth promotion rhizobacteria (PGPR) on vegetative growth and leaf nutrient contents of hazelnut seedlings (Turkish Hazelnut cv, Tombul and Sivri). International Journal of Soil Science 6:188-198.
  • Esitken A, Pırlak L,Turan M and Sahin F (2006). Effects of floral and foliar application of plant growth promoting rhizobacteria (PGPR), on yield, growth and nutrition of sweetcherry. Scientia Horticulturae, 110: 324-327.
  • Eşitken A, Ercişli S, Turan M, Şengül M, Dönmez MF, Orhan E ve Erturan Yıldız H (2009). Ahududu ve Çilekte Bazı Bitki Büyümesini Artıran Rizobakterilerin Verim, Kalite ve Antioksidant Aktivite Üzerine Etkileri ve Organik Meyve Yetiştiriciliği Bakımından Etkilerinin Saptanması, Proje No: 106O049, TUBİTAK, Erzurum.
  • Eşitken A, Yıldız HE, Ercişli S, Dönmez MF, Turan M and Güneş A (2010). Effects of plant growth promoting bacteria (PGPB) on yield, growth and nutrient contents of organically grown strawberry. Scientia Horticulturae, 124:62-66.
  • FAO (2015). World Fertilizer Trends and Outlook to 2018. Food And Agriculture Organization of the United Nations – Rome.
  • FAOSTAT (2017). Crop statistics. http://faostat3.fao.org/browse/Q/QC/E.,2017 (Accessed to web: 11.09.2017).
  • Glick BR (2012). Plant Growth-Promoting Bacteria: Mechanisms and Applications Hindawi Publishing Corporation, Scientifica, p:1-15.
  • Gökmen H (1973). Kapalı Tohumlular – Angiospermae. Cilt 1, Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Yayın No:564/53, Ankara.
  • Gunes A, Ataoglu N, Turan M, Esitken A and Ketterings QM (2009). Effects of phosphate-solubilizing microorganisms on strawberry yield and nutrient concentrations. J. Plant Nutr. Soil Sci., 172: 385–392.
  • Jakobsen I (1986). Vesicular arbuscular mycorrhiza in field-grown crops. 3. Mycorhizalin fection and rates of phosphorus in flow in pea-plants. New Phytol., 104: 573–581.
  • Jones JB, Wolf Jr B and Mills HA (1991). Plant Analysis Handbook. Micro-Macro Publishing, Inc., USA. 213p.
  • Kacar B ve İnal A (2010). Bitki Analizleri. Nobel Yayın Dağıtım Tic. Ltd. Şti. Yayın no:1241, s. 145-503, Ankara.
  • Karakurt H, Kotan R, Aslantaş R, Dadaşoğlu F, Karagöz K ve Şahin F (2010). Bitki büyümesini teşvik eden bazı bakteri strainlerinin “şekerpare” kayısı çöğürlerinin bitki gelişimi üzerine etkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 41: 7-12, Erzurum.
  • Karaşahin M (2014). Bitkisel Üretimde Azot Alım Etkinliği ve Reaktif Azotun Çevre Üzerine Olumsuz Etkileri. APJES II-III, s.15-21, Karabük.
  • Karlıdağ H, Yıldırım E, Turan M ve Dönmez MF (2010). Bazı bitki büyümesini artıran fosfor çözücü bakterilerin çilekte bitki büyümesi ve besin maddesi içeriğine etkisi. IV. Organik Tarım Sempozyumu, s. 353-358, Erzurum.
  • Kavino M, Harish S, Kumar N, Saravankumar D and Samiyappan R (2010). Effect of chitinolytic PGPR on growth, yield and physiological attributes of banana (Musa spp.) under field conditions. Applied Soil Ecology 45: 71-77.
  • Koç A, Balcı G, Ertürk Y, Keles H, Bakoğlu N and Ercişli S (2016). Influence of arbuscular mycorrhizae and plant growth promoting rhizobacteria on proline content, membrane permeability and growth of strawberry (Fragaria× ananassa Duch.) under salt stress. Journal of Applied Botany and Food Quality 89: 89 – 97.
  • Küsek M (2007). Asmada (Vitis vinifera L.) ura neden olan Agrobacterium vitis’in tanılanması ve mücadele olanaklarının araştırılması. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Adana.
  • Marschner H (1995). Mineral nutrition of higher plants. Academic Press, 889 s. London.
  • Özbek SA (1947). Türkiye’de armut yetiştiriciliği ve önemli armut çeşitlerimiz. Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsü Basımevi, s. 95, Ankara.
  • Özbek S (1978). Özel Meyvecilik. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, 128 s., Adana.
  • Pırlak L, Turan M, Şahin F ve Eşitken A (2007). Floral and foliar application of plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) to apples increases yield, growth and nutrient element contents of leaves. Journal of Sustainable Agriculture, 30: 145–155.
  • Pırlak L ve Köse M (2010). Runner plant yield and quality of strawberry (Fragaria x ananassa Duch.) inoculated with plant gowth promoting rhizobacteria (PGPR). The Philippine Agricultural Scientist 93: 42-46.
  • Princy T, Raj Kumar R, Radhakrishnan B, Mareeswaran J, Jayanthi R and Nepoloean P (2015). Role of indigenous PGPR in integrated nutrient management of growth and development in tea nursery. International Journal of Current Research,08:19821-19825.
  • TUİK (2017). Bitkisel Üretim İstatistikleri. https://biruni.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul (Erişim tarihi: 11.09.2017).
Toplam 33 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Umut Erdoğan Bu kişi benim

Aysen Koç Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018

Kaynak Göster

APA Erdoğan, U., & Koç, A. (2018). Bitki Büyümesini Teşvik Eden Rizobakteri Uygulamalarının Armut Fidanlarının Vejetatif Gelişim Özelliklerine Etkileri. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University (JAFAG), 35(Ek Sayı), 13-22. https://doi.org/10.13002/jafag4479