Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

‘Granny Smith Challenger’ Elma Çeşidinin Biyoaktif İçeriği Üzerine Gölgeleme Uygulamalarının Etkisi

Yıl 2018, , 30 - 37, 01.10.2018
https://doi.org/10.13002/jafag4505

Öz

Bu çalışma ‘Granny Smith Challenger’ (Malus domestica Borkh.) elma çeşidinin toplam fenolik ve bazı bireysel fenolik bileşikleri ile antioksidan aktivitesi (DPPH ve FRAP testine göre) üzerine farklı ışık geçirgenliğine sahip siyah renkli örtü materyali ile yapılan gölgeleme uygulamalarının [%0 (kontrol), %15, %20, %35, %55] etkilerini belirlemek amacı ile 2015 ve 2016 yılları arasında Samsun ekolojik koşullarında yürütülmüştür. Kontrol ile karşılaştırıldığında toplam fenolik, bireysel fenolik bileşikler ve antioksidan aktivitesi üzerine örtü uygulamalarının önemli derecede etkisi tespit edilmiştir. Her iki deneme yılında örtü ile muamele edilmiş elma meyvelerinin toplam fenolik içeriği kontrole göre daha düşük belirlenmiştir. Toplam fenolik içeriğinin aksine hem DPPH (2015 yılında %55 hariç) hem de FRAP testine göre %20, %35 ve %55 geçirgenliğe sahip meyvelerden kontrol meyvelerine göre daha yüksek antioksidan aktivitesi saptanmıştır. İncelenen elma çeşidinde genellikle kontrol uygulamasında diğer uygulamalara göre klorojenik asit, epikateşin ve rutin hidrat içeriğinin diğer bireysel fenolik bileşiklere nazaran daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Hemen hemen tüm bireysel fenolik bileşiklerin içeriğinde toplam fenolik bileşiğe benzer şekilde gölgeleme oranı arttıkça önemli derecede azalış gözlemlenmiştir. Sonuç olarak insan sağlığı üzerine önemli derecede etkisi olan fenolik bileşiklerin değişiminin gölgeleme oranı ile direkt ilişkili olduğu, bu yüzden olağan dışı renklenme, güneş yanığı veya dolu zararından korunmak amacı ile yapılan örtü uygulamalarında bu hususun göz önünde bulundurulması tavsiye edilmektedir.

Kaynakça

  • Amarante CVT, Steffens CA and Argenta LC (2011). Yield and fruit quality of ‘Gala’ and ‘Fuji’ apple trees protected by white anti-hail net. Scientia Horticulturae, (Amsterdam) 129 (1): 79–85.
  • Awad MA, de Jager A and van Westing LM (2000). Flavonoid and chlorogenic acid levels in apple fruit: characterization of variation. Scientia Horticulturae, 83: 249–263.
  • Bengoechea ML, Sancho AI and Bartolome B (1997). Phenolic composition of industrially manufactured purees and concentrates from peach and apple fruits. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 45: 4071–4075.
  • Benzie IFF and Strain JJ (1996). Strain the ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of “antioxidant power”: the FRAP assay. Analytical Biochemistry, 239: 70-76.
  • Biedrzycka E and Amarowicz R (2008). Diet and Health: Apple Polyphenols as Antioxidants Apple Polyphenols as Antioxidants. Food Reviews International, 24:235–251.
  • Colaric M, Stampar F, Solar A and Hudina M (2006). Influence of branch bending on sugar, organic acid and phenolic content in fruits of ‘Williams’ pears (Pyrus communis L.). Journal of Science Food and Agriculture, 86: 2463–2467.
  • Cortell JM and Kennedy JA (2006). Effect of shading on accumulation of flavonoid compounds in (Vitis vinifera L.) pinot noir fruit and extraction in a model system. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 54: 8510−8520
  • Dayıoğlu A and Hepaksoy S (2016). Effects of shading nets on sunburn and quality of ‘Granny Smith’ apple fruits. Acta Horticulturae, 1139: 523-528.
  • Del Castillo MD, Ames JM and Gordon MH (2000). Effects of roasting on the antioxidant activity of coffee brews. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 50:3698–3703. FAO (2014). FAOSTAT Statistical Database. http://www.fao.org/faostat (Erişim Tarihi, 15.10.2017)
  • Gindaba J and Wand SJE (2005). Comparative effects of evaporative cooling, kaolin particle film and shade net on sunburn and fruit quality in apples. HortScience, 40: 592–596.
  • Gindaba J and Wand SJE (2008). Comparison of Climate Ameliorating Measures to Control Sunburn on ‘Fuji’ Apples. Acta Horticulturae, 772: 59-64.
  • Gorinstein S, Drzewiecki J, Leontowicz J, Leontowicz M, Najman K, Jastrzebski Z, Zachwieja Z, Barton H, Shtabsky B, Katrich E and Trakhtenberg S (2005). Comparison of the bioactive compounds and antioxidant potentials of fresh and cooked Polish, Ukrainian, and Israeli garlic. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 53:2726–2732.
  • Guyot S, Le Bourvellec C, Marnet N and Drilleau JF (2002). Procyanidins are the most abundant polyphenols in dessert apples at maturity. Lebensm.-Wiss. U.-Technology, 35: 289–291.
  • Huang D, Ou B and Prior LR (2005). The chemistry behind Antioxidant Capacity Assays. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53:1841-1856.
  • Iamsub K, Sekozawa Y, Sugaya S, Gemma H and Kamuro Y (2009). Alleviating sunburn injury in apple fruit using natural and fertilizer forms of S-abscisic acid and its under lying mechanism. Journal of Food, Agriculture and Environment, 7(2): 446-452.
  • Iglesias J and Alegre S (2006). The effect of anti-hail nets on fruit protection, radiation, temperature, quality and profitability of ‘Mondial Gala’ apples. Journal of Applied Horticulture, 8: 91-100.
  • Imeh U and Khokhar S (2002). Distribution of conjugated and free phenols in fruits: antioxidant activity and cultivar variations. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 50: 6301–6306.
  • Jackson JE (2003). Biology of apples and pears. Cambridge University Press, Cambridge, UK.
  • Jakopic J, Stampar F and Veberic R (2009). The influence of exposure to light on the phenolic content of ‘Fuji’ apple. Scientia Horticulturae, 123: 234–239.
  • Jakopic J, Veberic R and Stampar F (2007). The effect of reflective foil and hail nets on the lighting, color and anthocyanins of ‘Fuji’ apple. Scientia Horticulturae, 115: 40-46.
  • Kacar B, Katkat AV ve Öztürk Ş (2006). Bitki Fizyolojisi. Nobel Yayınevi (II. Baskı), Ankara.
  • Kim SH, Lee JR, Hong ST, Yoo YK, An G and Kim SR (2003). Molecular cloning and analysis of anthocyanin biosynthesis genes preferentially expressed in apple skin. Plant Science, 165: 403–413.
  • Kırbay E ve Özer H (2015). Farklı gölgeleme uygulamalarının örtüaltında organik olarak yetiştirilen hıyarın (Cucumis sativus L.) verim ve kalite üzerine etkisi. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 1(1): 7-14.
  • Lee KW, Kım YJ, Kim D, Lee HJ and Lee CY (2003). Major phenolics in apple and their contribution to the total antioxidant capacity. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 51: 6516-6520.
  • Li P, Ma F and Cheng L (2013). Primary and secondary metabolism in the sun-exposed peel and the shaded peel of apple fruit. Physiologia Plantarum, 148: 9–24.
  • Oh MM, Carey EE and Rajashekar CB (2009). Environmental stresses induce health promoting phytochemicals in lettuce. Plant Physiology and Biochemistry, 47: 578-583.
  • Özcağıran R, Ünal A, Ozeker E ve İsfendiyaroğlu M (2004). Armut. Ilıman İklim Meyve Türleri (Yumuşak Çekirdekli Meyveler). Ege Üniv. Ziraat Fakültesi Yayınları Bornova-İzmir.
  • Özongun Ş, Dolunay EM, Öztürk G, Karatuş A, Pektaş M, Kaymak S ve Eren İ (2007). Eğirdir koşullarında bazı yerli ve yabancı elma çeşitlerinde elma adaptasyon denemesi. Türkiye V. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 4-7 Eylül 2007, Cilt 1 s. 536-540, Erzurum.
  • Schieber A, Keller P and Carle R (2001). Determination of phenolic acids and flavonoids of apple and pear by high-performance liquid chromatography. Journal of Chromatography A. 910: 265–273.
  • Singleton VL and Rossi JL (1965). Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic–phosphotungstic acid reagents. American Journal of Enology and Viticulture, 16:144-158.
  • Solomakhin A and Blanke M (2010). Can colored hail nets improve taste (sugar, sugar: acid ratio), consumer appeal (coloration) and nutritional value (anthocyanin, vitamin C) of apple fruit? Food Science and Technology, 43: 1277-1284.
  • Somporn C, Kamtuo A, Theerakulpisut P and Siriamornpun S (2012). Effect of shading on yield, sugar content, phenolic acids and antioxidant property of coffee beans (Coffea arabica L. cv. Catimor) harvested from north-eastern Thailand. Journal of Science Food and Agriculture, 92: 1956–1963.
  • Soylu A (2006). Ilıman İklim Meyveleri-II. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders notları No: 72. III. Baskı, Bursa.
  • Stampar F, Veberic R, Zadravec P, Hudina M, Usenik V, Solar A and Osterc G (2002). Yield and fruit quality of apples cv. ‘Jonagold’ under hail protection nets. Gartenbauwissenschaft, 67: 205-210.
  • Taiz L ve Zeiger E (2008). Bitki Fizyolojisi (Üçüncü Baskı). Çeviri Editörü: İ. Türkan, Palme Yayıncılık, Ankara, 690s.
  • Veberic R, Trobec M, Harbinger K, Hofer M, Grill D and Stampar F (2005). Phenolic compounds in some apple (Malus domestica Borkh) cultivars of organic and integrated production. Journal of Science Food and Agriculture, 85: 1687–1694.
  • Veberic R, Zadravec P and Stampar F (2007). Fruit quality of ‘Fuji’ apple (Malus domestica Borkh) strains. Journal of Science Food and Agriculture, 87: 593–599.
  • Wu J, Gao H, Zhao L, Liao X, Chen F, Wang Z and Hu X (2007). Chemical compositional characterization of some apple cultivars. Food Chemistry, 103: 88–93.
Toplam 38 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Ahmet Öztürk Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018

Kaynak Göster

APA Öztürk, A. (2018). ‘Granny Smith Challenger’ Elma Çeşidinin Biyoaktif İçeriği Üzerine Gölgeleme Uygulamalarının Etkisi. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University (JAFAG), 35(Ek Sayı), 30-37. https://doi.org/10.13002/jafag4505