This research was conducted between 2015-2016 in Hekimhan / Malatya region. 11 walnut genotypes with superior properties were selected from 297 walnut genotypes. In the study, chemical properties of genotypes were determined. The amount of water content of the genotypes was 2.49-5.17%; protein content 11.47-14.43%; ash was found to be 1.52-1.97% and the oil content was 59.21-71.73%. The ratios of palmitic, stearic, oleic, linoleic and linolenic acids among fatty acids were determined between 4.62-6.76%, 2.41-3.65%, 24.79-43.48%, 41.75-57.17% and 6.56-13.94%, respectively. Macro and micro element contents of genotypes were also analyzed in mg / 100 g. Results were determined as 50.76 mg Na, 172.67 mg Mg, 374.64 mg N, 145.49 mg Ca, 4.77 Mn, 4.10 mg Fe, 1.98 mg Cu and 2.38 mg Zn.
Bu Araştırma, Hekimhan/Malatya yöresinde 2015-2016 yılları arasında yapılmıştır. Seleksiyon sonunda 297 ceviz genotipi içerisinden, üstün özelliklere sahip 11 ceviz genotipi seçilmiştir. Araştırmada, genotiplerin kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Genotiplerin su içeriği %2.49-5.17; protein miktarı %11.47-14.43; kül %1.52-1.97 ve yağ oranı % 59.21-71.73 olarak bulunmuştur. Yağ asitlerinden palmitik, stearik, oleik, linoleik ve linolenikasit oranları da sırasıyla % 4.62-6.76, % 2.41-3.65, % 24.79-43.48, % 41.75-57.17 ve % 6.56-13.94 arasında belirlenmiştir. Genotiplerin makro ve mikro element içerikleri de, mg/100 g olarak analiz edilmiştir. Sonuçlar 50.76 mg Na, 172.67 mg Mg, 374.64 mg K, 145.49 mg Ca, 4.77 Mn, 4.10 mg Fe, 1.98 mg Cu ve 2.38 mg Zn olarak belirlenmiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |