2 emissions in the United States." International Journal of Energy and Statistics 1(4): 269-279." />
Agricultural forecasting is an essential element of country's planning and sustainable economic growth. Honey is a strategic product for Turkey. Although there has been an increase in the number of hives in recent years, there has been a decrease in natural honey yield in Turkey. The purpose of this article is to estimate the natural honey yield for the next decade. In this study, it was estimated with the Autoregressive Integrated Moving Average (ARIMA) model by using annual data between 1961-2019. Forecasting was made with ARIMA model (7, 1, 1), which is the most suitable model. According to the forecasting results, it was calculated that the honey yield increase rate would be an average of 0.82% per year. 'Honey Forest Action Plans' were prepared in 2018-2023 to increase honey production and yield in Turkey. With this plan taking full action, there may be a greater increase than expected honey yield. In addition, it is very important to protect bees' natural habitats and the environment for sustainable honey production. As a result, it may be suggested to minimize environmental factors that cause low honey yield for sustainable production.
Tarımsal öngörü ülke planlamasının ve sürdürülebilir ekonomik büyümenin temel bir elementidir. Bal Türkiye için stratejik bir üründür. Son yıllarda Türkiye’de kovan sayısında bir artış olmasına rağmen doğal bal veriminde düşüşler olmaktadır. Bu araştırmanın amacı gelecek on yıl için bal verim tahmini yapmaktır. Bu araştırmada otoregresif hareketli ortalama (ARIMA) modeli ile 1961-2019 dönem veriler kullanılarak bal verim tahmini yapılmıştır. Öngörü en uygun model olan ARIMA (7, 1, 1) Modeli ile yapılmıştır. Öngörü sonuçlarına göre bal verim artış oranı yıllık ortalama %0,82 olarak hesap edilmiştir. Bal üretimini artırmak için 2018-2023 yıllarını kapsayan ‘Bal Ormanı Eylem Planı’ hazırlanmıştı. Bu planın tamamen uygulanması durumunda beklenen bal verim artışından daha çok verim artışı olabilir. Ayrıca sürdürülebilir bal üretimi için arıların yaşam alanlarını ve çevreyi korumak çok önemlidir. Sonuç olarak sürdürülebilir bal üretimi için düşük bal verime neden olan çevresel faktörlerin en aza indirilmesi önerilebilir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |