EN
TR
Solarizasyon ve Solarizasyonun Tavuk Gübresi ile Kombinasyonunun Bazı Yabancı Otlar ile Buğdayın Verim ve Verim Unsurlarına Etkisi
Öz
: Bu çalışma, toprak solarizasyonu ve solarizasyonun tavuk gübresi ile kombinasyonunun bazı yabancı otlara, buğday verim ve verim unsurlarına etkisini belirlemek amacıyla 2003–2005 yılları arasında yürütülmüştür. Tarla denemeleri Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi uygulama alanında kurulmuştur. Solarizasyon denemelerinde 0,02 mm kalınlığında şeffaf polietilen örtüler kullanılmıştır. Tavuk gübresi uygulaması ise solarizasyon uygulamasından hemen önce yapılmıştır. Solarizasyonlu uygulamalarda toprağın bütün derinliklerinde sıcaklıklar uygulamasız kontrole oranla 9–15 ºC arasında artmıştır. Solarizasyon uygulaması bazı yabancı otların yoğunluğunu azaltmıştır. Tek başına solarizasyon ve tavuk gübresi+solarizasyon uygulamaları buğday gelişimine ve verimine de olumlu yönde etki göstermiş, buğday veriminde tek başına solarizasyon birinci yıl % 12,02, ikinci yıl %9,05 ve tavuk gübresi+ solarizasyon uygulaması birinci yıl %16,49, ikinci yıl %19,11 artış sağlamıştır. Aynı uygulamalar buğdayın diğer gelişme unsurlarını da olumlu olarak etkilemiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Abu-Irmaıleh, B.E., 1991. Weed Control in Vegetables by Soil Solarization Weed Abst. 40: 11.
- Albay, F. ve Boz, Ö., 2004. Çilek Alanların-daki Yabancı Otların Karasuyu ve Mısır Gluten Ununun Etkinliğinin Saptanması. Türkiye I. Bitki Koruma Kongresi Bildirileri, 8-10 Eylül 2004, Samsun, s. 225.
- Anonim, 1995. Toprak Solarizasyonu Uygu-laması Geçici Teknik Talimatı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Adana Müdürlüğü, Adana. Araştırma Enstitüsü
- Anonim, 2003. Doğu Akdeniz Bölgesinde Örtü Altı Çilek, Biber ve Patlıcan Yetiştiriciliğinde Metil Bromid’e Alternatif Uygulamaların Geliştiril-mesi Projesi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı T.C. Adana Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü, Adana.
- Campıglıa, E., O. Temperını, R. Mancınellı, A. Maruccı and Saccardo, F., 1998. La Solarizzazione Del Suolo in Ambiente Mediterraneo: Effecto Sul Controllo Delle Erbe Infestanti e Sulla Produzione Della Lattuga Romana (Lactuca sativa L., var. longifolia Lam.). Italus Hortus, 5: 3, 36-42.
- Çölkesen, M., Eren, N., Öktem, A. ve Akıncı, C., 1993. Şanlıurfa’da Kuru ve Sulu Koşullara Uygun Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma. Makarnalık Buğday ve Mamulleri Sempozyumu 30 Kasım-3 Aralık 1993, 533-539, Ankara.
- Dalmau, L., Plana, E. and Verdu, A.M., 1993. Solarizacion, Trabajo Del Suelo y Control de Mas Malas Hierbas En el Valles Oriental (Barcelona). Proceedings of the 1993 Congress of the Spanish Weed Science Society, Lugo, Spain, 1-3 December 1993, 264-267.
- Davıs, P.H., 1965-1988. Flora of Turkey and East Aegean Islands. University Press Edinburg. Volume 1-10, Edınburg.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Haziran 2009
Gönderilme Tarihi
31 Mart 2014
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2009 Cilt: 2009 Sayı: 2
APA
Asav, Ü., & Kadıoğlu, İ. (2009). Solarizasyon ve Solarizasyonun Tavuk Gübresi ile Kombinasyonunun Bazı Yabancı Otlar ile Buğdayın Verim ve Verim Unsurlarına Etkisi. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University, 2009(2), 19-25. https://izlik.org/JA98XE79LZ