Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kırşehir İli Merkez İlçede Yaşayan Tüketicilerin Organik Ürün Tüketimindeki Tutum ve Davranışlarının Belirlenmesi

Yıl 2016, Cilt: 33 Sayı: 2, 147 - 156, 26.09.2016
https://doi.org/10.13002/jafag1033

Öz

Tüketicilerin, organik ürün tüketimindeki tutum ve davranışlarının belirlenmesi, organik ürün sektörünün pazarlama faaliyetleri açısından önemli olan araştırmalardır. Kırşehir il merkezinde tüketicilerin organik ürünlere bakış açısı, tüketim eğilimleri ve bilinç düzeylerinin belirlenmesi amacıyla 185 tüketiciyle anket çalışması yapılmıştır. Elde edilen bulgular, tablolar haline getirilerek frekans ve yüzdelik değerler üzerinden yorumlamalar yoluna gidilmiştir. İstatistiksel yöntem olarak, Kolmogorov-Smirnov testi ve Ki-Kare Testi yapılmıştır. Bu yöntemle, organik ürün tüketme durumu bakımından bazı parametrelerde gruplar arasındaki farklılıklar belirlenmiştir. Sonuç olarak, tüketicilerin meslek grupları, hane halkı büyüklükleri, alış veriş yapılan yer, organik ürün tanımını bilme durumu, daha fazla fiyat ödeme durumu ve organik ürünler hakkındaki bilgi kaynağında gruplar arasındaki farklılık istatistiksel açıdan önemli görülmüştür.

Kaynakça

  • Anonim, 1980. Report and Recommendations on Organic Farming. Washington, D.C.: USDA.
  • Anonim, 2015a., http://www.tarim.gov.tr/Konular/Bitkisel-Uretim/Organik-Tarim/Istatistikler.
  • Anonim, 2015b. http://www.tarim.gov.tr/Konular/Bitkisel-Uretim/Organik-Tarim
  • Aydın Eryılmaz, G., Demiryürek, K., Emir, M., 2015. Avrupa Birliği ve Türkiye’de Organik Tarım ve Gıda Ürünlerine Karşı Tüketici Davranışları Anadolu Tarım Bilim. Derg./Anadolu J Agr Sci, 30, 199-206.
  • Ataseven, Y., Güneş, E., 2008. Türkiye’de İşlenmiş Organik Tarım Ürünleri Üretimi ve Ticaretindeki Gelişmeler. U. Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi (Journal of Agricultural Faculty of Uludag University), 22 (2), 25-33.
  • Baysal, A., 2002. Beslenme kültürümüz. 3. Baskı. T.C. Kültür Bakanlığı. Ankara.
  • Browne, A.W., P.J.C. Haris, A.H., Hofny-Collins, N., Pasiecznik, R., Wallace, R., 2000. Organic Production And Ethical Trade: Definition, Practice and Links. Food Policy. 25: 69-80.
  • Bernabe´u, R., Brugarolas, M., Martı´nez-Carrasco, L., Dı´az, M., 2008. Wine Origin And Organic Elaboration, Differentiating Strategies İn Traditional Producing Countries. British Food Journal, c.110, s.2, 174-188.
  • Bircan, H., Karagöz, Y., ve Kasapoğlu, Y., 2003, “Ki-Kare ve Kolmogorov Smirnov Uygunluk Testlerinin Similasyon ile Elde Edilen Veriler Üzerinde Karşılastırılması”, Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 4, Sayı: 1, Sivas.
  • Collins, M., 1986. Sampling (Editör: Worcester, R.M., ve Downhom, J., 1986). Consumer Market Research.
  • Çavdar, Y., 2003. Organik Tarıma Genel Bir Bakış ve Organik Su Ürünleri Yetiştiriciliği, Sümae Yunus Araştırma Bülteni, 3:2.
  • Çömlekçi, N.,2001. Bilimsel Araştırma Yöntemi ve İstatistiksel Anlamlılık Sınamaları, Bilim Teknik Yayınevi, Eskisehir, s. 121, 127, 165, 241.
  • Demiryürek, K.,2011. Organik Tarım Kavramı ve Organik Tarımın Dünya ve Türkiye’deki Durumu GOÜ, Ziraat Fakültesi Dergisi, , 28(1), 27-36.
  • Karabaş, S., Gürler, A. Z. 2011. Organik Tarım ve Konvansiyonel Tarım Yapan İşletmelerin Karşılaştırmalı Analizi, KMÜ Sosyal ve Ekonomi̇k Araştırmalar Dergi̇ si 13 (21): 75-84.
  • Karabaş, S., Gürler, A.Z., 2012. Organik Ürün Tercihinde Tüketici Davranışları Üzerine Etkili Faktörlerin Logit Regresyon Analizi İle Tahminlenmesi, Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Yıl: 5 Sayı: 10.
  • Kırmacı, M. V., 2003. Dış Ticarette Organik Tarımın Stratejik Yerinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Marmara Üniversitesi, 126 s., İstanbul.
  • Koç, A.A., Akdemir, Ş., Taşdan, K., 1996. Tüketicilerin gıda ürünlerinde tercihini etkileyen değişkenlerin faktör analizi ile belirlenmesi: Adana’da makarna örneği. Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6(1):7-22.
  • Lampkin, N., 1990. Organic Farming. Ipswich: Farming Press.
  • Lohr, L., 2003. Factors Affecting International Demand And Trade in Organic Food Products. Economic Research Service/USDA. P, 67-79.
  • Mclver, H., 2004. Organic Hip: Popular Picks at Health Food Stores, Better Nutrition, Vol:66, No:2.
  • Onurlubaş, E., Öztürk, D., 2015. Factors That Affect Organic Product Preference
  • And Consumer Attitudes, Turkish Studies, Vol:10/14, 557-578.
  • Onurlubaş, E., Doğan, H. G. 2016. Existing State of Organic Product Consumption in Turkey and the Consumer Trends, Akademik Bakış, Sayı: 54, 353-367.
  • Sarıkaya, N., 2007. Organik ürün tüketimini etkileyen faktörler ve tutumlar üzerine bir saha çalışması. Kocaeli Üniv. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (14) 2007 / 2 : 110-125.
  • Shahbazov, A.,2005. “Olasılık Teorisine Giriş”, Birsen Yayınevi, İstanbul.
  • Winter, C. K., Davis, S.F., 2006. “Organic Foods. Journal of Food Science”, 71(9): 117-124.
Toplam 26 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Hasan Gökhan Doğan Bu kişi benim

Esra Kaplan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 26 Eylül 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 33 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Doğan, H. G., & Kaplan, E. (2016). Kırşehir İli Merkez İlçede Yaşayan Tüketicilerin Organik Ürün Tüketimindeki Tutum ve Davranışlarının Belirlenmesi. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University (JAFAG), 33(2), 147-156. https://doi.org/10.13002/jafag1033