Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Ege Bölgesi’nde Satılan Üzüm, Erik ve Kayısı Pestillerinin Aflatoksinler ve Okratoksin A Düzeylerinin Belirlenmesi

Yıl 2017, Cilt: 34 Sayı: 1, 201 - 208, 02.05.2017
https://doi.org/10.13002/jafag4187

Öz

Çalışmada Ege Bölgesi piyasasından temin edilen 24 farklı pestil örneğinin (10 üzüm, 8 erik, 6 kayısı) aflatoksin B1 (AFB1), B2 (AFB2), G1 (AFG1), G2 (AFG2) ve okratoksin A (OTA) içerikleri floresans dedektörlü yüksek performans sıvı kromatografisi (HPLC-FLD) cihazı kullanılarak tespit edilmiştir. Pestil örneklerinin toplam aflatoksin (AFs), AFB2, AFB1 içeriklerinin sırasıyla, 0.20-5.83, 0.20-1.88 ve 0.48-4.96 µg kg-1 aralığında değiştiği belirlenmiştir. AFG1 2.75 µg kg-1 olarak sadece 1 örnekte saptanırken, AFG2 ise hiçbir örnekte saptanamamıştır. Ayrıca, örneklerde 0.12-0.84 µg kg-1 arasında değişen miktarlarda OTA tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda, tüm pestil örneklerinin mikotoksin içeriklerinin Türk Gıda Kodeksinde belirtilen yasal sınırların altında kaldığı görülmüştür.

Kaynakça

  • AOAC (2000). Aflatoxin B1 and total aflatoxins in peanut butter, pistachio paste, fig paste, and paprika powder - immunoaffinity column LC with post-column derivatization. AOAC Official Method 999.07.
  • AOAC (2002). Ochratoxin A in Barley. AOAC Official Method 2000.03.
  • Azaiez I, Font G, Mañes J and Fernández-Franzón M (2015). Survey of mycotoxins in dates and dried fruits from Tunisian and Spanish markets. Food Control, 51: 340–346.
  • Bircan C (2009). Incidence of ochratoxin A in dried fruits and co-occurrence with aflatoxins in dried figs. Food and Chemical Toxicology, 47: 1996–2001.
  • British Standard. 2000. Capability of detection – part 2: Methodology in the linear calibration case. London: ISO 11843-2.
  • Cagindi O and Otles S (2005). Comparison of some properties on the different types of pestil: A traditional product in Turkey. International Journal of Food and Technology, 40: 897-901. Ekşi A ve Artık N (1984). Pestil İşleme Tekniği ve Kimyasal Bileşimi. Gıda, 9: 263-266.
  • Erdoğan A, Gürses M ve Sert S (2003). Erzurum'da satışa sunulan köme (cevizli pestil sucuğu) ve kuru incirlerin aflatoksin içeriklerinin saptanması. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 34(1): 85-88.
  • Farkhondeh Hal A (2014). Erzurum’da açıkta satılan bazı kurutulmuş meyveler üzerinde gelişen aflatoksin üretici mikrofungusların araştırılması. Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Erzurum, 53 s.
  • Golge O, Hepsag F and Kabak B (2016). Determination of aflatoxins in walnut sujuk and Turkish delight by HPLC-FLD method. Food Control, 59: 731-736.
  • Gürses M (2006). Mycoflora and Aflatoxin Content of Hazelnuts, Walnuts, Peanuts, Almonds and Roasted Chickpeas (LEBLEBI) Sold in Turkey. International Journal of Food Properties, 9: 395-399.
  • Hepsag F, Golge O and Kabak, B (2014). Quantitation of aflatoxins in pistachios and groundnuts using HPLC- FLD method. Food Control, 38: 75-81.
  • Hussein H and Brasel J (2001). Toxicity, metabolism and impact of mycotoxins on human and animals. Toxicology, 167: 101–134.
  • Juan C, Zinedine A, Molto JC, Idrissi L and Manes J (2008). Aflatoxins levels in dried fruits and nuts from Rabat-Sale area, Morocco. Food Control, 19: 849-853.
  • Mac Donald S, Wilson P, Barnes K, Damant A, Massey R, Mortby E and Shepherd MJ (1999). Ochratoxin A in dried vine fruit: method development and survey. Food Additives & Contaminants, 16: 253-260.
  • Maragos CM, Busman M, Ma L and Bobell J (2015). Quantification of patulin in fruit leathers by ultra-high-performance liquid chromatography-photodiode array (UPLC-PDA). Food Additives & Contaminants Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess, 32(7):1164-74.
  • Marin S, Ramos AJ, Cano-Sancho G and Sanchis V (2013). Mycotoxins: occurrence, toxicology, and exposure assessment. Food and Chemical Toxicology, 60: 218–237.
  • Masood M, Iqbal SZ, Asi MR and Malik N (2015). Natural occurrence of aflatoxins in dry fruits and edible nuts. Food Control, 55: 62–65.
  • Palumbo JD, O’Keeffe TL, Ho YS and Santillan CJ (2015). Occurrence of Ochratoxin A contamination and detection of ochratoxigenic aspergillus species in retail samples of dried fruits and nuts. Journal of Food Protection, 78: 836–842.
  • Reazai M, Sayadi M, Akbarpour B and Mohammadpourfard, I (2014). Safety of dried fruits marketed in Tehran as assessed by aflatoxins contamination. International Journal of Food Nutrition and Safety, 5: 24–30.
  • Sert S (1983). Gıda ve yem maddelerinde aflatoksinler, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ziraat Dergisi, 4: 3-4.
  • Tiryaki O, Seçer E ve Temur C (2011). Yemlerde mikotoksin oluşumu, toksisiteleri ve mikotoksin kalıntı analizleri. Anadolu, Journal of Aegean Agricultural Research Institute, 21(1): 44-58.
  • Whitlow, LW, Hagler JR, WM, Diaz, DE (2010). Mycotoxins in feeds, Feedstuffs, 74: 74-84.
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Özlem Çağındı Bu kişi benim

Aslı Talay Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 2 Mayıs 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 34 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Çağındı, Ö., & Talay, A. (2017). Ege Bölgesi’nde Satılan Üzüm, Erik ve Kayısı Pestillerinin Aflatoksinler ve Okratoksin A Düzeylerinin Belirlenmesi. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University (JAFAG), 34(1), 201-208. https://doi.org/10.13002/jafag4187